Als ik boven aankom, het laatste gedeelte van de klim gaat op handen en voeten, wacht mij een voortreffelijk uitzicht. 360 graden vrij van je af kunnen kijken over het buitenspeelgebied waar ik mij op dit moment bevind. Het cadeautje voor mountain people; vergezichten. Ik ben aan het overwinteren in Spanje en train hier voor mijn aankomende avontuur in juni.

Als ik plaatsneem achter een grote rots om zo uit de wind te kunnen zitten voel ik de warmte van de zonnestralen. De vitamine D dringt mijn bloedbaan binnen terwijl de wind nog langs mijn hoofd suist. Beneveld door het moment waan ik mij helemaal alléén, alléén op de wereld.

GR11-droom

Mijn gedachten dwalen af naar juni, de Spaanse Pyreneeën en de GR11-trail. Ik zal dan twee dromen samenvoegen; een poging doen een Fastest Known Time (FKT) te verbeteren en de GR11, het avontuurlijke pad door de Spaanse Pyreneeën, berennen. Mijn nieuwste avontuur, de FKT (Self-Supported) op de GR11 verbeteren.

Mijn gedachten worden onderbroken door koude rillingen. Mijn lijf is bezweet van het rennen over de paadjes, de aansluitende beklimming en koelt nu in rap tempo af. Ik trek mijn Windveil Jacket van Rab® aan om niet helemaal af te koelen. Rab® – het merk voor mountain people – is een van de partners die meegaat op mijn avontuur door de Pyreneeën.

Ik loop vandaag samen met mijn amigo David. We vervolgen onze weg. Over de bergkam verplaatsen we ons in noordelijke richting. Het terrein is ruig, de rotsen scherp en de aanwezige beplanting krast mijn huid. Dan volgt de afdaling. Het pad is smal en stijl. Met korte, snelle pasjes verplaats ik mijzelf richting het dal. Het is hier al maanden droog dus stof en gruis schieten alle kanten op. Net als mijn voeten die regelmatig wegglijden. Mijn armen fungeren als de lange stok van een koorddanser en houden me op de been.

Contrast kan niet groter

Eenmaal beneden pakken we een van de paadjes en vervolgen we onze weg. Maar niet voordat ik mijn windjack heb uitgetrokken. Het is 20 graden dus een shirt met korte mouwen is meer dan genoeg. Terwijl ik bezig ben komt er een groepje andere trailrunners aangelopen. Waar ik in een korte broek en shirt sta, tevens van Rab®, zijn zij gekleed in lange stretchbroeken, jacks met lange mouwen en dragen ze mutsen. Het contrast kan niet groter. Ik kan er wel om grinniken.

We groeten elkaar vriendelijk. Ze stoppen. Maken een praatje met David en bekijken mij van top tot teen. Dan vraagt een van hen: “You’re not from here. Where do you come from?” Ik geef antwoord en we raken kort in gesprek. Ze wijzen ons op een uitdagend pad naar het kruis van Xàtiva en benadrukken dat we deze zeker moet nemen. Mijn amigo bevestigt dit, hij kent het pad en de route naar het kruis als geen ander. We vervolgen onze weg en nemen hun advies ten harte. Op naar het kruis.

Het kruis

Na een vijftal kilometers over de technische paadjes, door bossen en open weide staan we onderaan de berg waar het kruis van Xàtiva staat. Direct gaat het steil omhoog. Losse stenen en gruis schieten weg onder onze trailslofjes, beplanting bekrast wederom benen en armen en af en toe zwiept er een tak langs mijn hoofd. Het pad wordt steeds smaller totdat het overgaat in rotspartijen. Hier gaat het over op klimmen en klauteren. Eenmaal bij het kruis is het inmiddels bewolkt en het zicht een stuk minder dan eerder. De euforie na zo’n beklimming is er echter niet minder om. What a rush.

De afdaling is al net zo uitdagend als de beklimming. Balancerend op de rotsen, kijkend naar de plek waar ik mijn voeten zal plaatsen daal ik in volle focus. Eenmaal beneden geven David en ik elkaar een high five. We hebben het geflikt. Mijn avontuurlijke ziel is weer gevoed.

Inmiddels heeft Rab® ook kleding en uitrusting voor avontuurlijke trailrunners. Als gepassioneerd trailrunner, hiker en avontuurlijke ziel voor mij dus een fijne partner. Nu in de aanloop, de trainingen en straks tijdens mijn FKT-poging op de GR11 in juni.

Mijn review van de Mountain people running gear

Tijdens mijn trainingen in Spanje test ik de running gear van Rab®. Hieronder een kort overzicht van de kleding en mijn bevindingen (1-5 sterren).

Men’s Talus Active Shorts

Deze korte broek is nagenoeg perfect. De binnenbroek sluit goed aan, de short heeft een opbergvakje aan de achterzijde welke afgesloten kan worden met rits, is sneldrogend, neemt geen ruimte in en kan worden aangesnoerd middels een ‘veter’.

Deze ‘veter’ zit aan de buitenzijde van de short. Persoonlijk vind ik het fijner als deze aan de binnenzijde zou zitten. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Men’s Talus 3/4 Tights

Deze driekwart stretchbroek is ideaal voor als het wat kouder is. Zelf loop ik zelden in een lange broek. Meestal in een korte broek maar voor als de temperaturen onder nul komen is deze broek een goede optie.

Op beide broekspijpen een opbergruimte voor bijvoorbeeld je telefoon en een opbergvakje aan de achterzijde welke afgesloten kan worden met rits. Het materiaal is sneldrogend en houdt je bovenbenen en kont warm.

De broek aansnoeren doe je middels een elastiek. Deze is echter als doorlopende lus in de broek aangebracht en op die manier lastig aan te snoeren en niet te strikken. Vraag me niet waarom ze dit zo hebben gedaan. Voor mij is dit een verbeterpuntje. Geef mij dezelfde ‘veter’ als bij de short maar dan aan de binnenzijde van de broek te strikken. ⭐️⭐️⭐️⭐️

Men’s Sonic Ultra Tee

Dit getailleerde shirt met korte mouwen sluit perfect aan, ademt goed en ziet er snel en sportief uit. Het weegt nagenoeg niets, droogt snel en kan klein worden opgevouwen. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Men’s Sonic Ultra Zip

Dit is min of meer een kopie van de Sonic Ultra Tee maar dan met lange mouwen en een korte rits op de borst. Een ideaal shirt voor als het net even wat frisser is of als je jezelf wil beschermen tegen de zon. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Men’s Windveil Jacket

Wauw wat een fantastische windstopper is dit. Ultralicht, sluit perfect aan en is zo klein te maken dat je het zelfs in het achtervakje van de short of driekwartbroek kwijt kunt.

De ademende stof op de bovenzijde van het jack aan de achterzijde zorgt ervoor dat je goed je lichaamswarmte kwijt kunt. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer over de producten van Rab®, details of over Rab® zelf weten? Ga dan naar: rab.equipment/eu/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.