Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Ongeloof en teleurstelling

De loting gisteravond voor deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse heeft tot teleurgestelde reacties geleid. Ruim 4100 mensen kregen te horen dat ze niet mee mogen lopen tijdens de 102e editie. Vooral uitgelote militairen klagen over willekeur. Voor het eerst vond een dubbele loting plaats: een loting voor gewone deelnemers en een loting voor militairen. Voor de laatste groep geldt een aparte regel van een maximaal aantal militairen per land dat mee mag doen. 163 Nederlandse militairen vallen door de loting buiten de boot.

“Als militair ben je niet meer welkom bij deze van oudsher een militaire mars”

Een van deze militairen is Robin Doomen. Hij is niet te spreken is over de bijzondere loting voor militairen. Via Facebook uit hij zijn onvrede. “Na 19 jaar uitgeloot voor de Vierdaagse van Nijmegen. Als militair ben je niet meer welkom bij deze van oudsher een militaire mars. Hoe is het mogelijk. Als burger ben je met 19 volbrachte deelnames wel welkom.” Hij zegt dat er sprake is van willekeur, omdat geen rekening wordt gehouden met het aantal deelnames. Hij vindt het bovendien “idioot” dat militairen moeten loten voor wat ooit is begonnen als een militaire mars.

Onderweg tijdens een zonnige dag. Foto: Bert van Zijderveld

Historie

Het is sinds 2013 voor het zesde jaar op rij dat het aantal inschrijvingen voor de Vierdaagse de 50.000 overschrijdt. In 2005 stonden 53.336 mensen ingeschreven voor de Vierdaagse. In 2016 werd dat record voor de tweede keer verbroken en schreven 54.325 wandelaars in voor ‘The Walk of the World’. Het record aantal deelnemers dat van start ging behoort toe aan de 100ste Vierdaagse, toen er 47.166 mensen aan de Vierdaagse begonnen.


Kans op herloting?

Ook voor militair Heleen Ruiter gaat de Vierdaagse niet door. Vorig jaar verzorgde zij nog een detachement van 39 man tijdens de Vierdaagse, dit jaar wilde ze de mars zelf lopen. Maar dat gaat niet door. “Ik verlaat in 2019 de actieve dienst, ik hoopte dit jaar m’n eerste Vierdaagse te lopen”, zegt ze bij Omroep Gelderland. Ze heeft nog wel hoop omdat er later een herloting plaatsvindt van plaatsbewijzen die niet op tijd zijn betaald.

Vierdaagse
Nijmeegse Vierdaagse, de afsluitende dag op de Via Gladiola. Foto: facebook.com/VierdaagseNijmegen

Mogelijk herinschrijving voor uitgelotenen

In artikel 11 van het Limiteringsprotocol staat beschreven dat dit jaar de mogelijkheid bestaat tot een herinschrijving voor diegenen die zijn uitgeloot voor de 102de Vierdaagse. Het Vierdaagse bestuur kan hiertoe beslissen als na de sluiting van de betaal- en annuleringstermijn op 13 april blijkt dat, door de vervallen inschrijvingen en annuleringen, het aantal inschrijvingen significant onder de toegestane 47.000 inschrijvingen is gedaald.

Op maandag 16 april wordt via een e-mail aan de uitgelotenen bekend gemaakt of er een herinschrijving plaats gaat vinden, en zo ja, hoe deze herinschrijving verder in zijn werk zal gaan. Een eventuele herinschrijving zal alleen toegankelijk zijn voor diegenen die zijn uitgeloot voor de 102de Vierdaagse en niet voor personen die niet aan de loting voor de 102de Vierdaagse hebben deelgenomen.


Balen als een stekker

Ook onder een aantal gewone deelnemers heerst teleurstelling dat ze zijn uitgeloot. Angela uit Druten baalt als een stekker, mede omdat zij met het lopen van de Vierdaagse wilde vieren dat ze haar opleiding afrondt. “Ik heb de hele dag de zenuwen gehad vanwege de loting. Ik zou de Vierdaagse voor het eerst lopen, samen met mijn man die nu voor de zesde keer gaat meelopen.”

Veel mensen zaten gisteren urenlang in spanning, soms tot diep in de avond. Volgens Jennifer Bus-Vos van Stichting De 4Daagse kwam dat lange wachten omdat “12.000 mails sturen een paar uur duurt”. Eerst hebben de mensen die uitgeloot waren bericht gehad, later op de avond werden de mails verstuurd aan de mensen die zijn ingeloot.

Beelden van de ‘Walk of the World’

De Nijmeegse Vierdaagse is dit jaar van 17 tot en met 20 juli.

Bronnen: NOS.nl en 4daagse.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer