Oppassen voor koeien met een kalf

Door: Pauline van der Waal

Vanwege een dodelijk incident met een koe in 2014 heeft Oostenrijk besloten dat er een heuse koeiengedragscode moet komen. Deze moet voor het aankomend wandelseizoen in gaan.

Duitse vrouw kwam om het leven

In de zomer van 2014 werd een vijfenveertigjarige vrouw uit Duitsland aangevallen en vertrapt door koeien. Zij overleed later aan haar verwondingen. De boer -eigenaar van de koeien- werd veroordeeld tot het betalen van een schadeloosstelling van 180.000 euro en een maandelijks pensioen aan de nabestaanden.

Meestal zijn koeien nieuwsgierig en lief. Foto: Pauline van der Waal
Meestal zijn koeien nieuwsgierig en lief. Foto: Pauline van der Waal

Oorzaak zijn vaak honden

Dit was niet het eerste dodelijke incident met koeien. Vaak worden de agressieve reacties uitgelokt door de honden van de wandelaars. Deze reageren vaak op de kalveren waarna de moederkoeien hun jongen willen beschermen.

Gedragscode

Je zou zeggen dat er dan een verbod op het meenemen van honden wordt gelegd, maar dat is niet het geval. De regels worden wel strenger. Ook wordt de verantwoordelijkheid gedeeld neergelegd. Wanneer er een incident plaatsvindt is dat niet alleen de verantwoordelijkheid van de boer, maar ook van de wandelaars die een hond meenemen.

Koeien blijven loslopen

Oostenrijk hoopt met deze maatregelen dat de boeren hun koeien zoals nu vrij willen laten rondlopen op de alpenweides. Anders zou niet alleen de nodige charme verloren gaan, maar wanneer er net als in Nederland hekken neergezet zouden worden, zouden wandelaars niet meer op het land van de boeren mogen lopen. Funest voor alle aangelegde wandelpaden.

De gedragscode moet volgende maand klaar zijn, wanneer het wandelseizoen begint.

Bron: De Standaard
Hoofdfoto: Pixabay

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer