Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Op bergsportkamp willen kinderen wél wandelen!

Door: Judith van Dorp

Tot een aantal jaar geleden waren bergvakanties met ons gezin vaak erg gezellig, tot het moment dat er gewandeld zou gaan worden. Allerlei trucs haalden we uit de kast om het wandelen toch zo leuk mogelijk te maken. Verhalen vertellen, ik-zie-ik-zie spelletjes, ijsjes in het vooruitzicht, liedjes zingen, het hielp allemaal voor eventjes.

Ik ben zo moe, ik kan niet meer!

Uiteindelijk raakten de kinderen toch vaak in de gevreesde geen-zin-meer modus en zakte het tempo én ieders humeur naar het nulpunt.

Via een bevriend stel kregen we de tip eens een basiskamp van de NKBV (voorheen: bergsportkamp) te proberen. Bij dit woord had ik een beeld van een soort groepsvakantie met fanatieke bergfanaten die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met elkaar gaan sporten en gezellig doen. Klonk mij niet echt als vakantie in de oren. Maar ach, onze manier van bergwandelen met de kinderen was ook niet bepaald ontspannend, dus we besloten het gewoon een keer te proberen.

Keuze uit meer dan 30 basiskampen

Op de website Bergsportreizen van de Nederlandse Klim en Bergsportvereniging kun je kiezen uit meer dan 30 ‘basiskampen’. Daarbij staat aangegeven of het kamp al dan niet geschikt is voor jonge kinderen, of er een zwembad in de buurt is, welke bergsporten je kunt doen et cetera. Ook handig; als je je inschrijft, kun je zien welke jongens en meisjes van welke leeftijden er al zijn ingeschreven.

Geen gezeur, geen blaren, geen honger….het is dus mogelijk!

Wij kiezen een basiskamp in de Italiaanse Dolomieten. We staan op een fraaie camping met 10 gezinnen bij elkaar op een apart veld. De allereerste dag wordt een gezamenlijke wandeling gelopen, als kennismaking. De kinderen hebben elkaar al snel gevonden en lopen al kletsend en lachend naar boven. Geen gezeur, geen blaren, geen honger….het is dus mogelijk!

bergsportkamp
Kennismakingswandeling Foto: Judith van Dorp, Mountainreporters

De overige dagen is er geen vast programma. Het leuke van het concept is dat de deelnemers zelf het programma bepalen. Elke avond wordt er ‘kampberaad’ gehouden, waarin de dag van morgen wordt besproken. Wie heeft er plannen en wie sluit daarbij aan? Niks moet en alles mag, wat fijn! Eten doet ieder voor zich, behalve de laatste avond. Dan bakken we met z’n allen pannenkoeken.

Klettersteigen

In de groep blijkt een aantal mensen speciaal gekomen voor de beroemde Via Ferrata’s van het gebied. Dit zijn bergroutes voorzien van stalen kabels waaraan je jezelf vast haakt zodat je bij een eventuele val blijft hangen aan de kabel.

Klettersteigen
Uitproberen: Via Ferrata Foto: Judith van Dorp, Mountainreporters

bergroutes voorzien van stalen kabels waaraan je jezelf vast haakt zodat je bij een eventuele val blijft hangen aan de kabel

Dit klettersteigen willen mijn oudste zoon en ik wel eens proberen! We kunnen klim-setjes lenen van andere deelnemers en gaan met de ervaren klauteraars op pad. Het begint met wandelen maar al snel haken we ons vast aan de kabels en begint het echte klimmen. We moeten onszelf wel even overwinnen met al die afgronden en lastige paadjes, maar we worden direct beloond door geweldige uitzichten en krijgen steeds meer vertrouwen in onszelf en de kabels. Wat een geweldige ervaring!

Gouden regel werkt op basiskamp

In de twee weken doen we veel verschillende dingen; we gaan een dagje mountainbiken zonder de groep, we lopen een meerdaagse huttentocht met een deel van de groep. Manlief gaat een nacht op bivak met een aantal andere mannen en zelf vind ik een hardloopmaatje met wie ik een aantal keer ga skyrunnen, ofwel rennen in de bergen. Ook doen we regelmatig een dagje helemaal niks. De kinderen vermaken zich opperbest op de camping bij de rotswand of gaan even lekker chillen bij de tent.

Bergsportkamp
Samen rotsklimmen op de camping Foto: Judith van Dorp, Mountainreporters

Na twee weken kijken terug op een geslaagde bergsportvakantie. De gouden regel van een vakantie met kinderen gaat bij een basiskamp zeker op: Als de kinderen zich vermaken, hebben de ouders het ook leuk!


Bergwandelen: Lees hier de 10 beste tips


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer