Fantastische uitzichten en zachte valleien

Door Edwin Hagenouw | Thüringen

Een uniek landschap omgrensd door de steile bergen van de Schwarza, met rustige zijvalleien en doorkruist met heldere beekjes. Tijdens je wandelingen heb je een heerlijk uitzicht op pieken en hellingen en geniet je van een rijkdom aan flora en fauna. Zo ervaar je een pad dat zijn naam eer aandoet. De Panoramaweg!

Deze route verbindt de Rennsteig op indrukwekkende wijze met het burchtenlandschap van de Saale.

© Dörthe Hagenguth

In de Middeleeuwen waren de Schwarza en enkele zijrivieren plekken waar goud werd gewonnen. Zelfs vandaag de dag kun je hier nog onder deskundige begeleiding goud zoeken.

Wandelen in Thüringen

De Duitse regio Thüringen is een zeer geliefde wandelbestemming voor Nederlanders en Belgen met maar liefst 17.200 kilometer wandelpaden en 23 gecertificeerde routes. Ze brengen je door natuurparken met een rijke flora en fauna, langs oude burchten, indrukwekkende stuwmeren, idyllische dalen, historische steden en bergtoppen met de mooiste uitzichten.

De Oberweißbacher bergbaan. Foto: Thuringen Tourismus GmbH

Een van de bezienswaardigheden van deze wandelroute is de Oberweißbacher bergbaan. Dit is de steilste kabelbaan ter wereld voor het vervoer van spoorwagons. In Schwarzburg ondertekende de toenmalige premier Friedrich Ebert in 1919 de Weimar grondwet en legde daarmee de basis voor de Duitse democratie.

Wandelen langs rivieren, door bossen en over heuvels

De eerste etappe van de Panoramaweg Schwarzatal start in de Rudolstadt aan de Saale vlakbij de monding van de Schwarza. Dit is een van de mooiste bergrivieren van Duitsland. Het pad loopt soms langs de rivier en dan weer over uitzichtrijke heuvels en bergen door dichte bossen en gevarieerd landschap. Dit is wat de bakermat was van rondtrekkende apothekers die hier hun kruiden en geneeskrachtige planten verzamelden.

Schwarzatal © Dörthe Hagenguth

de Schwarza is een van de mooiste bergrivieren van Duitsland

Uit Thüringen stammen vele grote componisten, beeldende kunstenaars, denkers en wetenschappers die de Duitse zowel als de West-Europese cultuur, in hoge mate beïnvloed en zelfs gevormd hebben. Dit is is ook de geboortegrond van de beroemde pedagoog Fröbel.

Schwarzatal ©Thüringer Tourismus GmbH

Deze reis leidt je langs de mooiste natuurplekjes en de mooiste uitzichtpunten van de omgeving. Ook wandel je een dag in het Natuurpark Thüringer Wald en door een klein stukje van het UNESCO Biosfeerreservaat Thüringer Wald.

  • Start en eindpunt: Rudolstadt, Ortsteil Schwarza
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Lengte: 136 km
Schwarzatal ©Thüringer Tourismus GmbH

Panoramaweg Schwarzatal leidt je onder andere langs de volgende knooppunten:

Rudolstadt-Schwarza – Bad Blankenburg – Schwarzburg – Sitzendorf – Unterweißbach – Oberweißbach – Cursdorf – Meuselbach – Katzhütte – Scheibe-Alsbach – Limbach – Friedrichshöhe – Goldisthal – Masserberg – Altenfeld – Großbreitenbach – Schwarzmühle – Mellenbach-Glasbach – Barigau – Oberhain – Cordobang – Böhlscheiben – Bad Blankenburg – Rudolstadt-Schwarza

Schwarzatal
Schwarzatal ©Thüringer Tourismus GmbH

Bekijk hier de details van alle acht etappes van deze prachtige wandeltocht.


Lees hier alles over Panoramaweg Schwarzatal


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.