Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Williams, F. (2017). The nature fix: Why nature makes us happier, healthier, and more creative.

De bergen kennen vele gezichten, net als wij. De uitzichten kunnen mooi zijn, als we de verte in kijken. Eindeloos ver weg. Rollende heuvels tot aan de horizon zien verdwijnen. De grootsheid kan ons intimideren, als we duizenden meters omhoog of naar beneden kijken naar iets wat zich ver van ons afspeelt. De bergen kunnen beangstigend zijn, als de elementen van de natuur hun kracht los laten en nietsontziende energie uitstorten. De bergen kunnen liefelijk zijn, met groene weides van gras, koebellen die geluid maken, kleine plantjes die zich in scheuren van de rots hun weg weten te vinden, ochtend wolken die door de dalen stromen en de eerste zonnestralen die als een mes door de koude ochtend steken. De bergen zijn een plaats van extremen: ver weg, hoog en steil, zacht en liefelijk.

Ook heeft de natuur altijd al een positieve werking gehad op de mens. Veel mensen kennen het astma centrum in Davos, vanwege de zuivere lucht kwaliteit in de bergen. En natuurlijk is bewegen in de natuur gezond, maar ook de geur, uitzicht en gevoel werken positief op ons lichaam en onze geest. Zo verlaagt het onze hartslag en zorgt het voor meer openheid en creativiteit.

Mentaal heeft de natuur en met name de bergen nog een grote invloed; de grootsheid van de bergen werkt als een spiegel en plaats zaken in perspectief waardoor we op een andere manier gaan kijken. Wie ben ik, hoe groot ben ik en wat is mijn betekenis in dit leven? En juist van die eigenschappen heeft PersonalPeaks gebruik gemaakt.

Sinds enkele jaren gebruiken wij de bergen en hun perspectief: niet om extreme situaties op te zoeken voor onze berichten op social media, maar om ons als persoon in perspectief te plaatsen. Veel problemen die we hebben beginnen bij onszelf, maar we lijken er geen vat op te kunnen krijgen, of we durven er niet naar te kijken. Onze negatieve patronen lijken heel veel te bepalen: ik zie mensen samen, maar toch ook niet samen omdat ze niet alles durven delen; relaties, zonder dat we elkaar echt kennen. Grote mond, zonder tot de kern te komen. En stille denkers, die juist zoveel te vertellen hebben.

Ik zie angst, schaamte en onwetendheid van mensen die alles bepalend is. Het voelt onwerkelijk, dat we ons eigen leven niet 100% kunnen leven. Dat we gevangen lijken te zitten in onszelf, Het is nooit goed genoeg en we durven onszelf niet te zijn, alleen de versie van onszelf die in die situatie goed uit lijkt te komen, opgepoetst, nooit echt. Maar het draait uiteindelijk om onszelf, onszelf in relatie tot de ander. En als ik dit deel krijg ik steevast hetzelfde antwoord: ‘nou, ik leef echt wel 100%!’ Alleen kunnen deze mensen niet 100% open zijn, delen, voelen en dus ook niet ervaren.

Een langdurige positieve gedragsverandering

Want wat gebeurt er als we het proces van persoonlijke ontwikkeling buiten in de bergen plaats laten vinden? Dan krijg je verbluffende resultaten! Ons eerste onderzoek toonde een langdurige positieve gedragsverandering aan: Zelfbewustzijn, zelfeffectiviteit en authenticiteit waren alle drie gestegen, en ook na zes maanden waren deze resultaten nog zichtbaar.

Uit het nieuwste onderzoek blijkt dat na het volgen van het programma ook de psychologische flexibiliteit gestegen is. Een belangrijk concept in deze periode van onzekerheid, omdat mensen juist door een verhoogde flexibiliteit hier beter mee om kunnen gaan, positiever in het leven staan en kansen benutten. Minder last hebben van stress en burn-out verschijnselen en ook in periodes van onzekerheid gelukkiger zijn.

Natuurlijk kunnen we de bergen met haar extremen gebruiken: heftige bergen beklimmen of ‘stoere’ activiteiten verkopen. Het verkoopt als we iets ‘gaafs’ doen wat ook deelbaar is en dus ‘waarde’ heeft op social media. Maar als proces voor onszelf heeft dat nauwelijks waarde: misschien voelen we ons sterk of ‘goed’ omdat we iets heftigs beklimmen, maar het geeft ons geen antwoord op de vraag wie we zijn en waarom we stoeien met onze eigen problemen.

Want iedereen heeft onzekerheden, schaamtes, geheimen, etc. Als we alleen maar succesvol zijn kijken we juist naar datgene waar we goed in zijn, terwijl de winst te behalen valt op de gebieden waar we ons nog kunnen ontwikkelen. De vraag is alleen hoe je daar goed mee om kan gaan, en de bergen gebruiken als perspectief lijkt extreem succesvol te zijn.

Hoe ziet dit er dan uit in de praktijk?

Dit is wat een deelnemer uit 2020 zegt:

We lopen naar de eerste berghut en misschien is dit niet het meest uitdagende wat ik ooit in de bergen heb gedaan maar ik voel dat ik een last mee naar boven neem die het moeilijk maakt. Ik voel dat ik nu op het punt sta dat ik moet en kan kiezen. Of ik kies voor een mooie huttentocht en wandel deze week vrolijk met de groep mee. Of ik kies echt voor groei en ga mijn best doen het proces in te duiken, open te staan voor wat we gaan doen, voor de mensen waarmee we deze week een groep vormen.

Het laatste kies ik en ik ga nadenken over de vraag en probeer echt in gesprek te gaan met mijn buddy. Wat heb ik nodig van haar? Ik heb het nodig dat er iemand is die echt interesse heeft in mij, echt het gesprek aan gaat ook als het moeilijkere onderwerpen zijn. En wat voelt het als een voorrecht dit, terwijl we door het schilderachtig grootse landschap lopen, te kunnen en durven benoemen, niet groot en stoer te hoeven zijn.

De dag vliegt voorbij en op de hut hebben we diepgaande reflecties over wie we zijn en wat we willen in ons leven. Ik denk na over waarom ik niet durf te springen, waarom ik niet alles uit het leven durf te halen wat erin zit, wat mij tegen houdt in mijn relatie met mijn partner maar ook mijn relatie met anderen.

Op de klettersteig de dag daarna merk ik dat ik de ander wel echt nodig heb. Het zijn soms luchtige passages die meteen het perspectief op de wereld veranderen. Door deze ervaring merk ik dat het er anders uit ziet wanneer we van perspectief wisselen. Ik rem mijzelf enorm af en omdat ik geen hulp durf te vragen, niet durf te zeggen dat ik het spannend vind reageer ik kortaf en rem ik de hele groep.

We staan bewust stil, echt stil. De hele groep staat stil omdat ik niet open durf te zijn, geen hulp vraag en stoer door moet gaan. Omdat ik het beeld heb van mezelf dat mensen mij niet de moeite waard vinden, ik niet goed genoeg ben als ik hulp vraag. Dit is ook wat ik doe in mijn leven, in de relatie met anderen. Net zoals ik nu het perspectief verander op de klettersteig moet ik dat misschien ook in mijn eigen leven veranderen om er achter te komen hoe de negatieve patronen in mijn leven zich herhalen en ik daar zelf de oorzaak van ben.

(Deelnemer uit 2020)

Helpen de bergen dan meteen met onze problemen? Zeker niet! Maar het schept wel een situatie waarin we ruimte krijgen om na te denken en nieuwe oplossingen te zien, en uit te proberen.

Het boek The nature fix (Williams, 2017) komt met een aantal interessante punten. Zo krijg je van wandelingen in de natuur minder stress, je wordt na drie dagen in de buitenlucht creatiever, je krijgt buiten meer ruimte voor het zetten van doelen, de geur en de stilte hebben positieve invloed op ons zijn en werkt stress verlagend. Maar ook iets ‘eenvoudigs’ als uitzicht geeft ons als mens minder stress, minder agressieve gedachten en een positiever gedrag. En juist de uitzichten zijn in de bergen zo mooi, zo contrasterend en zo groots.

Een het effect van deze uitzichten is ook iets wat onze deelnemers vaak terug geven als we vragen wat ze zo bijzonder vinden aan onze reizen.

Gedurende de week merk ik dat de mensen, de bergen en de begeleiding mij helpen bij het reflecteren op mezelf en de activiteiten die we ondernemen zijn helpende om meteen mijn nieuwe gedrag te kunnen oefenen en direct feedback te krijgen. En ik merk dat ik heel veel met mijn partner wil bespreken als ik thuis ben. Nieuwe inzichten helpen mij om andere handelingspatronen uit te proberen die mijn interactie met de ander verbetert, zowel thuis en op mijn werk.

Met een goed gevoel stap ik vrijdag weer de bewoonde wereld in en ik heb gedurende de week gemerkt dat de bergen hier echt een middel zijn om te komen tot een gedragsverandering en op deze manier de bergen beleven een hele nieuwe dimensie geeft aan bergsport.

(Deelnemer uit 2020)

De bergen zijn misschien niet de oplossing, maar ze creëren wel een basis waarin het proces van persoonlijke groei extreem goed werkt: de bergen geven perspectief, doelen, uitdaging en werken voor veel mensen als een spiegel. Ga je mee?

Door: J. Pouwels & R. van Oss

PersonalPeaks is het bedrijf gespecialiseerd in Consulting en Coaching voor Human Capital, gericht op bedrijven maar ook op individuen. Door middel van een nieuwe methode, SEEN, en bewezen inzichten richten wij ons echt op de kern, namelijk de mens en de interacties die zoveel in ons leven bepalen.

Jennie Pouwels is toegepast psycholoog (io), coach en gedragsdeskundige. Ze werkt als curriculum designer op het gebied van persoonlijk leiderschap voor zowel bedrijfsopleidingen als onderwijsinstellingen en is hogeschooldocent aan de Fontys Hogescholen. Ze kan feilloos de ander analyseren, aanvoelen, luisteren en tot de kern komen van persoonlijke en groepsdynamische processen waardoor de efficiëntie en het werkplezier in uw organisatie stijgt.

“Of het nou luisteren, vragen, ondersteunen of spiegelen is, Jennie kan perfect aanvoelen welke persoonlijke actie nodig is om het aller diepste bij een mens naar boven te halen. Haar gevoel voor mensen is onovertroffen!”

Roeland van Oss is UIAGM berggids, expeditieklimmer, opleider en coach. Hij klom op Mount Everest, K2 en topte Manaslu (8163m). Daarnaast beklom hij vele grote routes in de Alpen. Roeland heeft jaren lang ervaring met het gidsen, begeleiden en coachen van individuen en groepen in extreme situaties. Daarnaast heeft hij een universitaire master in Management Wetenschappen en is docent. Deze achtergrond gekoppeld aan zijn extreme en unieke ervaring in de bergsport maakt dat hij ook teams en leiderschapsreizen begeleidt en individuele coaching geeft.

”Met zijn open, vol vertrouwen, eerlijke kijk op mensen en op de wereld maakt hij treffende analyses, diepgaande reflecties en gaat waardevolle echte gesprekken met je aan. Roeland laat je enorm veel over jezelf en het effect van jouw zijn op de ander en systemen leren.” Roeland is ambassadeur voor het duurzame outdoormerk Rab

Lees hier alle inspirerende verhalen van Roeland van Oss

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer