REISTIPS | De mooiste wandelingen in Centraal Zwitserland

Door Edwin Hagenouw 

Wandelen in het hart van Zwitserland biedt het totaalpakket van berglucht, meerbriesjes en stadsbeleving. Ontdek de regio Luzern, Vierwoudstedenmeer (ook wel Vierwoudstrekenmeer genoemd) en de unieke en gevarieerde wandelpaden. Maar waar moet je beginnen met oriënteren welke wandeling het beste passen bij jou? Mountainreporters adviseert de nieuwe langeafstandswandelroute Tell-Trail (meer informatie) aan, waarmee je het hart van Zwitserland op de beste manier kunt ontdekken.

Het beste van de regio op de Tell-Trail

De nieuwe langeafstandswandelroute Tell-Trail leidt door de schilderachtige regio Luzern-Vierwoudstrekenmeer van Altdorf naar de Brienzer Rothorn. In acht etappes wandel je langs glinsterende bergmeren, historische dorpen en wereldberoemde steden. De route leidt ook naar de «Big 6» van de bergen in Centraal-Zwitserland: Stoos, Rigi, Pilatus, Stanserhorn, Titlis en Brienzer Rothorn.

Het parcours kan in acht dagen worden afgelegd of als individuele eendaagse etappes. Eén ding is zeker: de constante metgezellen onderweg zijn onder meer de zeer gevarieerde flora en fauna en het spectaculaire bergpanorama. Meer informatie vind je op www.luzern.com/telltrail

Tell-Trail Etappe 3: het totaalpakket

Ben je op zoek naar het totaalpakket aan berg-, meer- en stadsbeleving? Dan is de derde etappe van de Tell-Trail de juiste keuze. Een prachtig uitzicht over de nabijgelegen toppen begeleidt je langs de hele route. Begin met een reis naar de Rigi, de koningin van de bergen. Het uitzicht over het fjordachtige Vierwoudstrekenmeer is overweldigend. Neem de oudste tandradbaan van Europa naar Vitznau en reis vervolgens per boot naar Luzern.

Luzern is een van de mooiste steden ter wereld en is rijk aan historische bezienswaardigheden en attracties. Naast de wereldberoemde Kapelbrug en Watertoren dragen bij aan het stadsbeeld van Luzern: de Museggmuur, de jezuïetenkerk, de Spreuerbrug, het Leeuwenmonument, het KKL-cultuur- en congrescentrum en tal van andere bezienswaardigheden.

Luzern kan het beste te voet worden ontdekt. Tip: neem deel van de vele rondleidingen om nog meer te weten te komen van de historie en het heden van de stad. Meer informatie: https://www.luzern.com/en/highlights/the-city/

Een droom voor kaasliefhebbers

Waarschijnlijk ken de beroemde Titlis al. Maar wist je ook dat deze berg in centraal Zwitserland niet alleen mooi is om naar te kijken? De Titlis biedt ook tal van spannende en uitdagende wandelpaden. Tip: de Alpenkaasroute in Engelberg. Deze, in alle opzichten, heerlijke wandeling voert langs zeven kaasmakerijen. Geen twee kaasmakerijen zijn hetzelfde, elke alpenboer heeft zijn eigen filosofie als het om zijn kaas gaat.

Ga deze zomer dus naar de regio rond de Titlis en maak kennis met de Zwitserse kaastraditie van dichtbij en persoonlijk. De Alpenkaasroute per e-bike? Dat kan natuurlijk ook. Verken de geschiedenis van de alpenkaas op de speciale e-bike-routes zonder te zweten. Drie verschillende routes liggen klaar om door jou ontdekt te worden.

Het bergbloemenpad in Engelberg

Zwitserse flora en fauna kunnen het beste worden verkend op het bergbloemenpad in Engelberg. De bergplanten worden blootgesteld aan de extreme leefomstandigheden in de alpiene bergwereld. Op grotere hoogte is de zomer erg kort en hebben de planten weinig tijd om te bloeien. Op de nieuw aangelegde bergbloemen-natuurpaden op Gerschnialp en Trübsee leert de bezoeker op een ongecompliceerde manier verschillende soorten bergbloemen en hun leefomstandigheden kennen.

Trübsee

Omgeven door een indrukwekkende alpiene berg- en gletsjerwereld, kun je je als wandelaar laten informeren over de bergbloemen die je hier vindt. De wandeling is 2,5 km lang en duurt ongeveer 45 minuten. Wie uitgebreid naar alle prachtige wilde bloemen wil staren, heeft zeker wat langer nodig …

De buitengewone landschappen van Andermatt

Ons laatste wandeladvies brengt je naar de vakantieregio Andermatt midden in de Zwitserse Alpen. Daarboven is de keuze aan paden bijna onbeperkt, of je nu een ruige individualist bent die de toppen wil veroveren, of een gezin dat op zoek is naar rustige beklimmingen en kristalheldere bergmeren. Het is een feit dat wandelen gewoon de beste manier is om dit buitengewone landschap van dichtbij te ervaren.

Göscheneralp-stuwmeer

Van bossen en weiden in bloei, tot steile kloven en bizarre rotsformaties, tot gletsjers en bergmeren, de diversiteit van de regio Andermatt is verbazingwekkend. Met meer dan vijfhonderd kilometer aan wandelpaden en zestien berghutten kun je de Alpen verkennen.
Een van de meest populaire wandelingen in dit gebied is de rondwandeling rond het Göscheneralp-stuwmeer. Prachtig berglandschap met gletsjers, rijke flora en veel water.
Een van de meest populaire wandelingen in dit gebied is de rondwandeling rond het Göscheneralp-stuwmeer. Prachtig berglandschap met gletsjers, rijke flora en veel water. En dit alles op 1800 tot 2000 meter boven zeeniveau.

Zoveel Zwitserland

Je ziet het, de regio Luzern-Vierwoudstrekenmeer met zijn unieke berg- en merenlandschap biedt het hele jaar door talloze mogelijkheden voor reizen en dagtrips. Nergens anders vind je zoveel Zwitserland op zo’n klein gebied. De regio Luzern-Vierwoudstrekenmeer zit ook vol met een fascinerende verscheidenheid aan bergervaringen, bergbanen en kabelbanen.

Populaire bestemmingen met adembenemende panorama’s zijn onder meer de Rigi, Pilatus, Titlis en Stanserhorn, evenals talloze andere berg- en wandelgebieden. Dit is een geweldige bestemming voor een ​​actieve vakantie in de ongerepte natuur. Welkom in het hart van Zwitserland.


Meer informatie over activiteiten in en reizen naar Luzern vind je op www.luzern.com


LEES MEER OVER DUURZAAM REIZEN NAAR ZWITSERLAND

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.