Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Reisverslag Denemarken | Een afwisselende hike in omgeving Ebeltoft

Door Edwin Hagenouw 

Het is 11 augustus 2020. Gistermiddag zijn we, mijn zoon Marnix en ik, aangekomen in het plaatsje Ebeltoft in het noordwesten van Denemarken. We reizen met onze eigen auto en de reis verliep buitengewoon relaxed en voorspoedig. De autorit duurde in totaal 7,5 uur.

We verblijven de eerste twee dagen van onze reis langs de oostkust van Denemarken in het verrassend leuke vakantiepark van Landal in Ebeltoft. Alle huizen liggen aan het water en hebben een frisse en jonge uitstraling.

Vanuit ons huisje, met maar liefst drie slaapkamers op twee verdiepingen, hebben we uitzicht op de jachthaven. Aangezien ik vroeger met mijn ouders vele jaren ging zeilen in Denemarken, brengt dit natuurlijke nostalgische gevoelens naar boven.

Terras aan de vissershaven van Ebeltoft.

Ons eerste terrasje pakten we natuurlijk in de oude vissershaven van Ebeltoft. Het ijskoude bier smaakte als nooit tevoren. De heerlijke geur van gerookte vis, uit de leuke authentieke viswinkel naast ons, maakte het plaatje compleet. Dit voelt als thuiskomen.

Breng ook even een bezoekje aan Ebeltoft, een sprookjesachtig stadje met leuke oude veelkleurige huisjes. Dat is zeker de moeite waard.

Prominent boven alles uit torent de Maltfabriken. Een oud fabriekspand dat is omgetoverd tot trendy verzamelplek voor Ebeltofters en reizigers. Aan lange tafels kun je hier de gebeurtenissen van de dag doornemen, een drankje nemen en een snack bestellen bij de leuke foodtruck.

Avondsnorkelen

We hebben deze week gekozen, zoals meestal eigenlijk, voor een lekker vol en actief programma. De eerste activiteit stond dan ook gisteravond om 19.00 op het programma: avondsnorkelen in de baai van Ebeltoft. Naast een pier, waarop een aantal windmolens zijn geplaatst, loopt de boden langzaam af de zee in, waardoor het lang ondiep blijft.

Avondsnorkelen.

Na een korte introductie van onze gidsen trokken we onze wetsuits aan en zwommen we een uurtje rond. We ontwaarden in het heldere water vooral veel krabben, kleine visjes en opvallend paarse zeesterren. Een mooie ervaring als start van deze week.

Hiken in Mols Nationaal park

De eerste volledige dag stond in het teken van wandelen in de ongerepte natuur van Mols Nationaal park. Dit park is pas elf jaar geleden gesticht, in 2009 dus. Het heeft een oppervlakte van 180 km² en bestaat uit bossen, heide, graslanden, meren, kustlandschappen en de zee. Het bijzondere landschap is ontstaan tijdens de laatste ijstijd.

Verkoeling in de schaduw van de bossen op de route

De naam van het park is ontleend aan de heuvels van het landschap Mols. Vanaf de hoger gelegen delen van het park heb je regelmatig uitzicht op de zee. Het Kattegat in het oosten en in het westen de baai van Kalø.

Op het schiereiland zijn wandelpaden gecreëerd – de Mols Bjerge-Stien – met een totale lengte van zestig kilometer

Op het schiereiland zijn een aantal wandelpaden gecreëerd – de Mols Bjerge-Stien – met een totale lengte van zestig kilometer. Deze zijn opgeknipt in drie hoofdroutes van allen circa twintig kilometer. Inclusief de nodige lunch, relax en fotomomenten kun je deze routes lopen in vijf en half tot zes uur. Heb je minder tijd of conditie kun je ook kortere routes (met gele pijlen aangeduid) volgen.

De route is zeer duidelijk aangeven met paaltjes. Deze staan om de 250 meter. Ben je de weg toch even kwijt kun je altijd teruglopen naar het laatste paaltje dat je tegenkwam. De exacte positie kun je bepalen aan de hand van de genummerde hekjes in het landschap. Deze hekjes zijn gemaakt als doorgang voor ons wandelaars. In de weilanden achter de hekjes lopen verschillende soorten vee.

Super leuk om tijdens je wandeling paarden, koeien en Schotse hooglanders tegen te komen natuurlijk. Ook werden we regelmatig vergezeld door jagende roofvogels, vele soorten vlinders en hagedissen. Vanzelfsprekend hadden we, als echte mountainreporters, ook een old-school wandelkaart bij ons, die bleek af te toe toch wel erg handig.

Bergwandelen in Denemarken

Voordat we aan deze reis begonnen hadden we het idee dat Denemarken vooral vlak zou zijn en dat de wandelingen die we zouden gaan doen weinig hoogtemeters zouden hebben. Na vandaag weten we wel beter. Vrijwel de hele route liepen we bergop of bergaf en maakten we wel degelijk veel hoogtemeters.

Uitgestrekte velden

De hoogste ‘berg’ die we beklommen was 137 meter hoog. Dat is niet de hoogste van Denemarken. Welke dat wel is lees je mijn volgende reisverslag over deze actieve roadtrip.

In de verte zie je drie heuvels op een rij. Hier heb je een magnifiek uitzicht.

Het meest verrassend aan deze hike vonden we misschien wel de grote diversiteit aan landschappen. In de ruim twintig kilometer die we aflegden kwamen we door dichte bossen, liepen we over uitgestrekte zandvlaktes en uitgestrekte heidevelden. Ook kwamen we langs een aantal culturele en historische plekken.

Ook cultuur en historie langs de route. Porskær Stenhus

Vandaag was het vrijwel de hele dag dertig graden en een groot deel van de route liepen we in de zon. Gelukkig hadden we ons goed ingesmeerd met zonnecrème, en hadden we beiden twee liter water bij ons plus fruit en voldoende eten.

Ook in Denemarken is het een droge zomer. En dat merk je!

Wil je deze twintig kilometer zelf ook gaan afgelegen dan adviseren we je om in ieder geval goed voorbereid op pad te gaan. De meeste paden zijn goed begaanbaar, maar door het steeds dalen en stijgen zijn goede wandelschoenen zeker aan te raden. Ook kan het weer aan de kust snel omslaan, waardoor het verstandig is om extra kleding mee te nemen.

Wil je meer lezen over deze wandeling en Mols National Park? Ga dan naar VisitDenmark.nl

Ebeltoft

Wil je net als wij de dag in Ebeltoft afsluiten met een goed diner op een goede plek? Dan heb ik een goede tip voor je: Karens Køkken. Het restaurant is gelegen naast een enorm historisch zeilschip. Deze kun je overdag bezoeken. Het is zelfs mogelijk om onder begeleiding de mast de beklimmen. Een reservering is hiervoor noodzakelijk. Dat geldt ook voor een tafeltje op het terras van Karens Køkken. Het was er vanavond uitverkocht.

Met uitzicht op zee hadden we hier de perfecte plek gevonden om, onder het genot van locale gerechten en een goed glas Deens bier, onze ervaringen van de dag te bespreken.

Binnenkort lees je deel twee van ons reisverslag over een actieve week in Denemarken.


Wil jij ook naar Denemarken? Check dan snel VisitDenmark.nl


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer