REISVERSLAG: hiken en wildlife in Bulgarije

Een reisverhaal van Auke van Gerwen | European Safari Company

Het is laat in de herfst, het regent hard en ik klauter over een grote, natte rots. Ik heb geluk dat het geen broedseizoen is, want dan had ik hier niet eens kunnen zijn. Dan zou ik de gieren van hun nesten hebben gejaagd. Gisteren arriveerde ik in Sofia en reed ik met mijn huurauto drie uur naar het zuidwesten: dichtbij de Griekse en Turkse grens. Ik ontmoette mijn gastvrouw Mihaela in haar Lake Retreat, de zon scheen uitbundig en ik keek genietend over het Studen Kladenet reservaat vanaf het balkon.

Na een hartige Bulgaarse lunch met aardappelen, vlees, salade, brood en dips, nam ik een boot naar datzelfde Studen Kladenet Lake Reserve. De herfstkleuren waren fantastisch. Binnen twee uur spotte ik herten, reeën, de Europese bizon, gieren en een zeearend. Ongelooflijk!

Als we terugrijden naar de boot die me weer naar Mihaela’s Lake Retreat zal brengen, zie ik een fantastische zonsondergang die prachtige blauwe kleuren werpt over het meer.

Een pittige wandeling

De volgende ochtend besluit de zon zich niet te laten zien en is het bewolkt en miezerig. Maar dat is herfst. Mijn gids, Mihaela’s man, neemt me mee voor een pittige wandeling op de hoge rots achter hun huis. Ik heb alleen mijn hardloopschoenen meegenomen en deze blijken totaal niet geschikt te zijn voor het weer. Gelukkig kan ik een paar stevige wandelschoenen lenen van het koppel. Het pad dat door het dorpje loopt is nu in een dikke, plakkerige modderboel veranderd. We zien een buurvrouw die haar koe melkt, een paar schapen, een blaffende hond. Een typisch dorpstafereeltje, rustgevend en prachtig authentiek.

Als we het dorpje achter ons laten, lopen we door een stukje bos en zien we tientallen herten door de bomen rennen. Een groot mannetjeshert houdt zijn kudde goed in het oog, en ons ook.

Nadat we het bos uitlopen, wordt het pad smaller en de stijgen flink. Een half uurtje later bereiken we de top. Het uitzicht is, ondanks de wolken en de regen, imposant. Na vijf minuten gaat het harder regenen en mijn gids gebaart dat we terug gaan. En dan wijst hij naar boven. Als ik me omdraai, vliegt er een gigantische gier vlak boven onze hoofden. Ik heb niet eens de tijd om mijn camera te pakken, maar geniet van dit moment, en het beeld van die enorme overvliegende vogel zal ik nooit vergeten.

Als ik me omdraai, zie ik een gigantische gier vlak boven onze hoofden vliegen

Eenmaal terug op mijn kamer strip ik mijn natte kleren van me af en trek droge aan, en zeg gedag tegen mijn lieve gastvrouw en gastheer. Ik rijd en uur naar het oosten en ontmoet daar het lokale Rewilding Rhodopes team. Stoycho, Desi en Christof, doen stuk voor stuk met enorm enthousiasme hun werk, en zouden heel graag meer toeristen rond willen leiden in hun prachtige gebied.

BulgarijeWild Farm

Mijn laatste dag spendeer ik rond Madzarohvo. Dit is ene totaal ander landschap en een vogelspotter paradijs. Mijn gids Marin neemt me mee om de ‘vulture hide’ te bekijken en het landschap imponeert opnieuw. Ik ben blij dat de zon zich weer even laat zien, omdat alles er nog net even mooier uit ziet in de gouden gloed, en de rode, oranje en gele herfstblaadjes zijn nog feller dan normaal. Mijn laatste nacht breng ik door op The Wild Farm, waar ik in een zacht bed slaap en getrakteerd wordt op lokale specialiteiten. Dit bezoek was echt te kort om de Rhodopen goed tot hun recht te late komen, maar ik kom terug..


Wil je ook naar de Rhodope Mountains? Dat kan met de European Safari Company. Bekijk hier alle informatie: www.europeansafaricompany.com/areas/bulgaria/


Hartelijk dank aan al onze lokale partners die onze gasten verwennen en hun ervaringen zo speciaal maken.

Tot de volgende keer, Aukje


European Safari Company

Wat als je van Europa een wildere plek zou kunnen maken door er op vakantie te gaan? Dat door jouw komst de natuur en de dieren in het wild worden beschermd en de lokale gemeenschappen die zich hiervoor inzetten een extra zetje in de rug krijgen? Dit is de reden dat Rewilding Europe, de European Safari Company in het leven heeft geroepen.

Bij het woord ‘safari’ denken we nog altijd snel aan Afrika, maar de European Safari Company (ESC) laat zien dat je voor het spotten van wilde dieren niet zo ver hoeft te gaan. Overal in Europa leven wilde dieren die dankzij het werk van ‘Rewilding Europe’ hun weg terug hebben gevonden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.