4600 km, waar beginnen we aan!

Een persoonlijk reisverhaal van André de Jel

Het is D-Day, 15 april, en super gemotiveerd staan we in het zuiden van Californië. Klaar om aan ons 4600 kilometer lange avontuur dwars door de Verenigde Staten te beginnen. Een half jaar wandelen door wildernis en afgelegen natuurgebieden, dat is niet mis. Zeker omdat maar 20 procent het einde haalt. Nog een beetje onwennig kijken we naar het monument; Een aantal witte palen met het logo van de Pacific Crest Trail er op. “Ja het is echt, we staan er, het gaat beginnen.”

Start Pacific Crest Trail - Andre en Lian de Jel - Copyright André de Jel
Start Pacific Crest Trail – Andre en Lian de Jel

Lian en ik geven elkaar een zoen, raken de grensmuur even aan en nemen de eerste stappen. We gaan nu daadwerkelijk starten!

Kriebels in de buik

Met een vage blik van ongeloof zien we achter ons de metalen muur, die Mexico van de Verenigde Staten scheidt. Voor ons zien we alleen maar dor, droog en grijsbruin landschap, met daarin harde struikjes en cactussen. Wat een droogte! Lian krijgt kriebels in haar buik. Waar moeten we hier water gaan vinden? Is die acht liter in de rugzak wel genoeg tot de volgende waterput of koeien drinkbak?

Wat gaan we allemaal voor avonturen beleven in die 41 nationale parken en wildernis gebieden? Geen idee. Het gaat nu allemaal ineens zo snel. Lian en ik geven elkaar een zoen, raken de grensmuur even aan en nemen de eerste stappen. We gaan nu daadwerkelijk starten!

Waterbronnen zijn schaars in de woestijn! - Copyright André de Jel
Waterbronnen zijn schaars in de woestijn!

Rust? De spanning wordt alleen maar groter

We hadden de laatste week gedacht dat we lekker konden rusten, het werk achter ons laten en nog wat kleine puntjes op de i zetten voor de start van de reis. We hadden immers al meer dan een jaar, in expeditiestijl, alles tot in de puntjes voorbereid. En zware trainingen deden we niet meer in de laatste weken voor vertrek. Het ging echter anders waardoor de spanning alleen maar groter werd…

Hagedis op dennenappel - Copyright André de Jel
Hagedis op dennenappel

“Nee! Dat kan ik nu echt niet hebben!”

Lian kijkt me strak aan. Als ogen konden doden… Ze wijst naar haar rugzak en ja hoor, wederom was er een scheurtje in het titanium zichtbaar. Pfff… nu dat weer. “En nu?” vraagt ze? “Morgenochtend vertrekken we en ik ga echt niet met een zware reserve rugzak sjouwen! Echt niet!” We dragen super lichte enigszins experimentele rugzakken. Daar zitten nog wat kinderziekten in bleek. We hadden dit namelijk al eens eerder ervaren tijdens een trainingsweek, een scheurtje bij een lasnaad. “Het is al laat.” Zeg ik een beetje beduusd en gefrustreerd. “Ik weet niet of ik de lasser die ons vorige keer geholpen heeft nog kan bereiken.”

Vol spanning pak ik de telefoon en begin het nummer op te zoeken. De telefoon gaat over, het lijkt uren te duren maar er wordt opgenomen! Ik leg hem de situatie uit en ondanks dat zijn zaak nu gesloten was bleek hij tijd voor ons vrij te willen maken. En diezelfde avond, om 19.00 uur, heeft hij haar rugzak gerepareerd en die van mij ook nog extra verstevigd. Gerrit, super bedankt nog!!!

Yoshua Tree Mohave Desert - Copyright André de Jel
Yoshua Tree Mohave Desert

We verbleven twee dagen bij Scout en Frodo

Met deze stress achter de rug konden we de volgende ochtend vroeg vertrekken. Onze vrienden Melissa en Nils brachten ons naar de luchthaven en na veertien uur vliegen waren we in San Diego. We verbleven twee dagen bij Scout en Frodo, super aardige PCT vrijwilligers die Trail Angels genoemd worden. En nee, het zijn niet hun echte namen. Op dit soort lange paden krijg je op een gegeven moment een bijnaam van andere hikers. Maar daarover in een ander artikel meer.

San Diego was voor ons regelwerk, zoals boodschappen doen en voedselpakketten maken. Deze stuurden we naar verschillende locaties in wildernisgebieden, waar we geen voedsel kunnen kopen. Bijvoorbeeld naar Trail Angels die in de buurt van het pad wonen of benzine stations en postkantoren van ieniemienie dorpjes. “In de buurt” is overigens erg relatief. Soms moet je een dag van de route weg wandelen, om daarna met je nieuwe bevoorradingspakket weer dezelfde route terug te gaan.

Voedselpakketten maken voor de wildernisgebieden - Copyright André de Jel
Voedselpakketten maken voor de wildernisgebieden

Gebeten door een ratelslang

Bij Scout en Frodo worden we aangesproken door een jonge, sportief uitziende vrouw. “Hoi, ik ben Happy Feet. Hoorde je dat net? Gisteren is er is al iemand terug moeten keren omdat ze gebeten was door een ratelslang!” Eeuuh… Hebben we wel een soort antigif mee? We vragen wat rond en andere hikers die we daar ontmoeten, en uit de VS komen, stelden ons gerust. Zij nemen nooit iets mee: “Als ze je bijten heb je gewoon pech. ‘Tough luck’. Meestal gaan mensen niet direct dood, maar bij een paar soorten wel. Er is sowieso nergens een ziekenhuis te bekennen en wanneer de helikopter komt is het vaak toch te laat.”

Als ze je bijten heb je gewoon pech, ‘Tough luck’

Oké dan… Was dit een geruststelling? Wij zijn wildernisgidsen, gespecialiseerd in de noordelijke regio’s. Beren enzovoorts, ja die snappen we. Daar hebben we ervaring mee. Maar wandelen in woestijngebieden, tussen de slangen, giftige spinnen en schorpioenen, is voor ons een eerste keer. Ondanks onze dertig jaar ervaring in de wildernis voelen we ons nu toch echt wel even een broekie.

André wandelt met zonsopkomst - Mohave Desert - Copyright André de Jel
André wandelt met zonsopkomst – Mohave Desert – Foto Lian de Jel

Acht liter water en voedsel voor zes dagen

En daar gaan we dan. Scout en Frodo waren zo aardig om ons naar het begin van de trail te brengen. De startfoto is genomen, de eerste stappen worden gezet. Acht liter water in de rugzak en voedsel voor zes dagen mee. Het basisgewicht van onze volledige uitrusting is maar zeven kilo. Met al dat extra water en voedsel zat het nu tegen de achttien aan. Maar daar hadden we voor getraind. Dus goedgemutst wandelen we de eerste dag door een landschap dat zich het beste omschrijft als een maanlandschap, afgewisseld met groen gras, gele bloemen en naaldbomen waar cactussen tegenaan groeien. Heel apart. Het is lente en…. alles staat in bloei!

Lian in de woestijn - copyright André de Jel
Lian in de woestijn – Foto André de Jel
alles staat in bloei - copyright André de Jel
Alle planten in de woestijn staan in bloei! – Foto André de Jel

Wat is de woestijn toch ontzettend mooi!

De onzekerheid van de start maakte al erg snel plaats voor verwondering bij ieder ding wat we zien, ruiken en horen. De cactussen staan in bloei, vlinders vliegen overal en ze genieten van de nectar. Hagedissen die voor je voeten weg rennen, een agave die met een mooie bloemknop erg hoog groeit of de geur van verse dennenappels die door de zon opengaan. Maar ook de super heldere nachten waarbij we constant het melkwegstelsel zien verwonderen ons, en de prachtige gekleurde vogels die we niet kennen. Gelukkig is daar een app voor.

We wandelen bewust nog maar vijfentwintig kilometer per dag, om in het ritme te komen en aan de warmte te wennen

We kijken dan ook regelmatig in onze natuur- en sterrengidsen op de telefoon. Nee, we hebben geen haast. We wandelen bewust nog maar vijfentwintig kilometer per dag, om in het ritme te komen en aan de warmte te wennen. We hebben dus tijd genoeg om lekker om ons heen te kijken en te genieten van al het moois wat we op onze weg tegenkomen. Wie had ooit gedacht dat een woestijngebied in het voorjaar zo ontzettend mooi kon zijn!

copyright André de Jel
Lian verwondert zich over een bloeiende agave – Foto André de Jel

En ja, we zijn ratelslangen tegen gekomen…. Maar daarover lees je meer in het volgende artikel.

Dit verhaal komt uit ons boek over onze avonturen op de Pacific Crest Trail. Het staat boordevol mooie verhalen en prachtige foto’s. Je beleeft de hele reis van begin tot einde mee. Van mooie ontmoetingen, grote beklimmingen en diepe emoties. We zijn er dan ook erg trots op dat het begin 2019 is uitgegeven!

Met sportieve groet, André de Jel

!
Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Hou je van skiën in de zon? Ga voor de ultieme voorjaarsvakantie in Ski amadé!

Hou je van skiën in de zon? Ga voor de ultieme voorjaarsvakantie in Ski amadé!

Skiën in de lente heeft iets magisch. De dagen worden langer, de zon laat zich steeds vaker zien en de pistes in Ski amadé liggen er nog steeds perfect bij. In deze tijd van het jaar staat skiën in Ski amadé niet alleen in het teken van heerlijk afdalingen, maar...
Lees verder
Een stressvrije wintersport met kinderen? Kies Obereggen en Carezza in Zuid-Tirol

Een stressvrije wintersport met kinderen? Kies Obereggen en Carezza in Zuid-Tirol

Wintersport met het gezin zou een ontspannen en plezierige ervaring moeten zijn – en dat is precies wat je in Obereggen en Carezza kunt verwachten. Deze twee charmante skigebieden in het Eggental, Zuid-Tirol, hebben alles in huis voor een zorgeloze vakantie. Brede, overzichtelijke pistes, nauwelijks wachttijden bij de liften en...
Lees verder
Reisverslag IJsland | Prachtige wandelingen in de hooglanden

Reisverslag IJsland | Prachtige wandelingen in de hooglanden

Boven de uitgestrekte oceaan aan de zuidkant van IJsland zwevend, ontluikt door de wolken een ruwe diamant. De enorme gletsjers, glinsterend en de vulkanen pronkend in voorzichtige zonnestralen. Het eiland wordt omringd door de Atlantische oceaan in het zuiden en de Groenlandzee in het noorden. De straat van Denemarken, tussen...
Lees verder
Review Garmin Enduro 3. Met deze smartwatch hoef je alleen jezelf nog op te laden.

Review Garmin Enduro 3. Met deze smartwatch hoef je alleen jezelf nog op te laden.

Ik heb plannen. Grootse plannen. Spannende plannen ook. En om die plannen tot een goed einde te volbrengen, zal ik moeten kunnen navigeren als een pro. Begin volgend jaar moet ik twee tot drie maanden en 1200 kilometer lang mijn eigen weg kunnen vinden door de meest afgelegen gebieden van...
Lees verder
Hier wil je heen: Vuokatti is dé winterbestemming van je dromen

Hier wil je heen: Vuokatti is dé winterbestemming van je dromen

Heb je genoeg van de drukte op de bekende winterse (ski)bestemmingen en ben je toe aan iets nieuws? Zet Vuokatti in het oosten van Finland in het Arctic Lakeland dan bovenaan je lijst! Dit winterparadijs ligt midden in een sprookjesachtig landschap van glooiende heuvels, besneeuwde bossen en bevroren meren. Hier...
Lees verder
Schaatsen, sauna’s en sneeuw: jouw ultieme winterreis naar Zuid-Finland

Schaatsen, sauna’s en sneeuw: jouw ultieme winterreis naar Zuid-Finland

Elke winter hopen we in Nederland op bevroren sloten en lange schaatstochten, maar steeds vaker vallen we helaas buiten de boot. In Zuid-Finland hoef je niet te wachten op die ideale vorstperiode: daar kun je dagenlang schaatsen op eindeloze natuurijsbanen, omringd door een betoverend winters landschap. Maar schaatsen is slechts...
Lees verder
De 10 leukste avontuurlijke activiteiten in Australië

De 10 leukste avontuurlijke activiteiten in Australië

Een trip naar Australië staat bij veel avontuurlijke vakantiegangers op hun bucketlist. Niet voor niets want het is er prachtig. De waanzinnige kustlijn met oneindige stranden, de karakteristieke outback, de uitgestrekte regenwouden en natuurlijk de dieren als koala's, kangoeroes en walvissen. Bovendien zijn de grenzen van Australië na een lange...
Lees verder
Portugal in Beeld. Van Faro tot de Wilde Kust van de Algarve.

Portugal in Beeld. Van Faro tot de Wilde Kust van de Algarve.

Zuid-Portugal wordt vaak gezien als de ideale bestemming voor strandliefhebbers en golfenthousiastelingen. Maar de Algarve biedt zoveel meer dan dat. Van de pittoreske straatjes van Silves tot de wilde kust van de West-Algarve. Deze regio is een verrassende ontdekkingstocht waard. In deze reis verkennen we adembenemende wandelroutes, verborgen pareltjes en...
Lees verder
Verken Finland zoals nooit tevoren. Winterse wildernis in Suomussalmi.

Verken Finland zoals nooit tevoren. Winterse wildernis in Suomussalmi.

Stel je voor: uitgestrekte, stille landschappen bedekt met een dikke laag sneeuw, een lucht die 's nachts oplicht door het dansende noorderlicht, en een plek waar de natuur nog echt de baas is. Welkom in Suomussalmi in Arctic Lakeland, een verborgen parel in het oosten van Finland die perfect is voor...
Lees verder
Camper roadtrip door British Columbia in Canada

Camper roadtrip door British Columbia in Canada

We overnachten in Port Hardy op camping Quatse regional park and campground. Een prima plek voor de laatste nacht op Vancouver Island. Om 04.30 uur gaat de wekker. We moeten vroeg opstaan, want om half zes start de check-in voor de ferry naar Bella Coola. Alles verloopt super soepel en...
Lees verder

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer






Norske

Norske Noorwegen Reizen

Norske, sinds 1953 dé Noorwegen specialist. Verken ons zomeraanbod met autotours, fly & drives en treinreizen, terwijl je ’s winters geniet van skiën, langlaufen, huskysafari’s en mogelijk het betoverende Noorderlicht! Met Hurtigruten ervaar je ‘de mooiste zeereis ter wereld’ langs de Noorse fjordenkust per postboot of verken je ongerepte gebieden per expeditieschip, in de voetsporen van historische Noorse ontdekkingsreizigers. Lees meer







Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer



Saas-Fee

Saas-Fee/Saastal – De avontuurlijke bestemming

Aan de voet van de Dom, met 4.545 meter de hoogste berg van Zwitserland, ligt het hooggelegen vakantiegebied Saas-Fee/Saastal. Het beschikt over talloze wandelpaden met uitzicht op 18 prachtige gletsjers. Ga deze zomer op avontuur in dit Zwitserse paradijs! Geniet tijdens uw eerste overnachting van gratis toegang tot de bergbanen en het openbaar vervoer. Lees meer

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer