Niet zo ver van huis, op zo’n drieënhalf uur rijden van Utrecht, vind je de prachtige Franse Ardennen. Je vindt er uitgestrekte bossen, talloze grotten en hoge heuvels waardoor de Franse Ardennen een echt laaggebergte vormen. Uiteraard kunnen ook de waterliefhebbers hun lol op, want naast een aantal meren stroomt ook de rivier de Maas erdoorheen. Houd je van historie, dan kun je je hier ook prima vermaken. Er zijn veel historische gebouwen, met als hoogtepunt het grootste kasteel van Europa in Sedan!
Natuurlijk kan ik niet alles zien in de drie dagen dat ik er naartoe ga, maar ik heb een hele goed indruk gekregen en ben zeer positief verrast over deze regio!
WANDELEN MET EEN EZEL
Onze trip begint met een ezelwandeling bij Ferme Pédagogique de Liart, in het kleine plaatsje Liart. De ezel met wie wij mogen wandelen heet Ursulla en is vijfentwintig jaar oud. Doordat de ezel onze bagage draagt, lopen wij heerlijk licht door de omgeving. Ondertussen vertelt onze begeleider van alles over de omgeving, in het Frans weliswaar, wat ik niet versta, dus ik geniet vooral van het landschap.
De omgeving doet mij denken aan Zuid-Limburg, we zijn net de grens over met België en zo hoog is het hier nog niet, ook de koeien doen mij aan ‘thuis’ denken. Een heel originele en leuke manier om deze omgeving te verkennen!
s’ Avonds slapen wij in het authentieke hotel Auberge de l’Abbaye in het plaatsje Signy-L’Abbaye, een kleinschalig familiehotel dat zich inzet voor duurzaamheid en respect voor het milieu. Een feestje om hier te mogen blijven slapen én eten, hier worden alleen verse producten uit de regio geserveerd.
FLORA – EN FAUNA WANDELING
De volgende ochtend wacht ons een interessante wandeling door de hoogvlakte en hoge venen van Hauts-Buttés in het regionaal natuurpark: Parc Naturel Régional des Ardennes. Een gezamenlijk ontwikkelingsproject van de streek op economisch, milieutechnisch en sociaal gebied, wat 30 hectare heide en veen telt. Onze gids vertelt ons enthousiast over het belang van de natuur hier en de beschermde soorten plantensoorten die zich er bevinden.
De beste periode om dit natuurpark te bezoeken is tussen april en september. Dan heb je de meeste kans om mooie bloem en diersoorten te spotten. Denk aan orchideeën, exotische bloemen, vleesetende planten, slangen, wilde paarden en uilen.
MEDITATIEVE WANDELING
En dan volgt voor mij de activiteit waar ik het meeste naar uitkijk van deze trip en wat achteraf niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk het hoogtepunt is: de meditatieve wandeling. Eerst mogen wij genieten van een picknick, voordat wij hebben afgesproken met Julie van MesanJ Yoga, de dame die de wandeling gaat begeleiden. Een dame die veel rust uitstraalt, waardoor ik nog meer zin in de wandeling krijg.
We starten met een yogasessie van een half uur, waardoor we helemaal zen aan de wandeling kunnen beginnen. De ochtend was wat koud en mistig begonnen, maar na deze yogasessie begon de zon te schijnen, wat een extra dimensie aan de start van de wandeling gaf.
Na een makkelijke wandeling een dal in, stoppen we bij een riviertje, daar heeft Julie een aantal meditatieve oefeningen voor ons. Onze zintuigen (horen, zien en voelen) worden met speciale opdrachten extra geprikkeld. Wat een rust. Na deze oefeningen volgt een pittige klim omhoog terug naar de top. Julie vraagt aan ons extra langzaam te lopen en te luisteren en horen wat er om ons heen gebeurt. Voelen wat het met ons doet om zo langzaam te lopen.
Een tijd lang waan ik mij in een andere wereld. Eenmaal boven hebben we een wandeling van acht kilometer erop zitten en volgt er weer een yogasessie van een half uur.
Bewust zijn van het feit dat wij onze voeten zo langzaam neerzetten en afrollen. Een tijd lang waan ik mij in een andere wereld. Eenmaal boven hebben we een wandeling van acht kilometer er op zitten en volgt er weer een yoga sessie van een half uur.
Deze heerlijke middag sluiten we af bij rotsformatie Roc la Tour. Wat een cadeautje is dit uitzicht!! Het is niet voor niets dat dit een van de mooiste plekken van de Ardennen wordt genoemd.
Na wat foto’s te hebben geschoten vervolgen we onze weg naar het dorpje Le Saint-Hubert, waar we dineren en overnachten in hotel-restaurant Le Saint-Hubert in het mooie dorp Haybes aan de Maas. Dit hotel heeft het keurmerk Logis en is lid van de club Ardenne EcoTourisme.
DE MYTHE OVER ROC LA TOUR
“Een kasteel van de duivel” zoals het hier ook wordt genoemd. Julie vertelt mij een mooi verhaal erover. De rotsformatie heeft inderdaad wat weg van een toren en een soort ingestorte bunker.
Het verhaal gaat namelijk zo: heel lang geleden was een man verliefd op een vrouw. Om haar hart te veroveren besloot hij een kasteel te bouwen. Maar hoe ging hij dat doen? Hij had geen geld en geen idee hoe hij een kasteel moest bouwen. Hij maakte een ‘deal with the devil’. In ruil voor zijn ziel, zal de duivel in één nacht tijd, voor de kraan kraait, een kasteel doen verschijnen op Roc la Tour.
Knechtjes van de duivel gaan direct aan het werk. Maar omdat zij zoveel herrie en licht maken, schrikt een haan in de buurt wakker en denkt dat het al ochtend is: hij kukelekuut om de dag te starten. Maar het kasteel is nog lang niet klaar! De duivel is zo boos dat zijn dealtje nu verpest is en hij geen ziel erbij heeft kunnen winnen, dat hij het kasteel in aanbouw weer vernietigt.
De rotsblokken vallen de rivier de Semois in en hierdoor hebben wij vandaag de dag nog de restrerende rotsmassa om ons aan dit verhaal te doen herinneren. Mooi verhaal en een mooi uitzicht! Een aanrader om te gaan kijken.
ELEKTRISCHE FIETSTOCHT LANGS DE MAAS
In het plaatsje Bogny-sur-Meuse mogen wij elektrische fietsen ophalen om een stuk langs de Maas te fietsen. Wat een ongelooflijk mooie route door het Maasdal is dit! We fietsen over het fietspad Voie verte Trans-Ardennes, een fietspad van 130 kilometer van Givet aan de Belgische grens bij Dinant via het charmante stadje Charleville-Mézières en Sedan naar Mouzon.
Wij houden het bij een kilometer of twintig. Onderweg stoppen we voor een bakje koffie op een terras in het zonnetje. Onderweg kom je veel andere fietsers en hardlopers tegen en natuurlijk pleziervaarten over de Maas.
Meer informatie (in het Nederlands) over de Franse Ardennen lees je op nl.ardennes.com
Alle foto’s zijn van mijzelf (Debbie van Kuijk, namens Reisschrijvers Media)
Debbie, actieve en ondernemende moeder. Liep in 2019 de mooiste en zwaarste ‘Jungfrau Marathon’ in Zwitserland: 42.195km lang en 1829 hoogtemeters.
Naast hardlopen, wandel en hike ik graag (in de bergen!!) en sta ik ’s zomers op mijn wakeboard en ruil ik deze in de winter om voor mijn snowboard.
één reactie op “Reisverslag van een duurzame reis naar de Franse Ardennen”
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Waarschijnlijk is dit je volgende reisbestemming. Check waarom!
Leer skiën als een pro in Ski amadé in Oostenrijk
Ontdek Zuid-Tirol in de herfst: outdoortips voor Dolomietenregio Seiser Alm
Verslag van een packraft-avontuur op de Semois in België
Ervaar rustgevende natuur en wilde avonturen in Fins Lapland
Vijf onvergetelijke outdooractiviteiten in New England in de V.S.
Waarom je deze herfst het Alpbachtal moet ontdekken met het hele gezin
Kotka-Hamina | Ontdek de zuidoost-kust van Finland in de herfst!
Reisfoto-wedstrijd | Dit is de winnaar van het donsjack van Bergans of Norway
RECENTE ARTIKELEN
- Reisverslag Polen | Op avontuur in onbekend Podkarpacie
- Waarschijnlijk is dit je volgende reisbestemming. Check waarom!
- Leer skiën als een pro in Ski amadé in Oostenrijk
- Ontdek Zuid-Tirol in de herfst: outdoortips voor Dolomietenregio Seiser Alm
- Een hike door het hart van de Sexten Dolomieten naar de Büllelejoch Hütte
Wat een prachtig verhaal over een prachtige streek. Zeker de moeite waard om te bezoeken.