Niet zo ver van huis, op zo een drie en een half uur rijden van Utrecht, vind je de prachtige Franse Ardennen. Je vind er hectares vol met bos, grotten en met zijn hoge heuvels vormen de Franse Ardennen een laaggebergte. Uiteraard kunnen ook de waterliefhebbers hun lol op, want naast een aantal meren stroomt ook de rivier de Maas er door heen. Houd je van historie dan kun je je hier ook prima vermaken, er zijn veel historische gebouwen, met als hoogtepunt het grootste kasteel van Europa in Sedan!

Natuurlijk kan ik niet alles zien in de drie dagen dat ik er naar toe ga, maar ik heb een hele goed indruk gekregen en ben zeer positief verrast over deze regio!

ursulla de ezel

WANDELEN MET EEN EZEL

Onze trip begint met een ezelwandeling bij Ferme Pédagogique de Liart, in het kleine plaatsje Liart. De ezel met wie wij mogen wandelen heet Ursulla en is vijfentwintig jaar oud. Dat is dan ook zo een beetje alles wat wij van de wandeling meekrijgen, want de jongen die onze wandeling begeleidt spreekt totaal geen Engels.

De omgeving doet mij denken aan Zuid Limburg, we zijn net de grens over met België en zo hoog is het hier nog niet, ook de koeien doen mij aan ‘thuis’ denken. Een heel originele en leuke manier om deze omgeving te verkennen!

s’ Avonds slapen wij in het authentieke hotel Auberge de l’Abbaye in het plaatsje Signy-L’Abbaye, een kleinschalig familiehotel dat zich inzet voor duurzaamheid en respect voor het milieu. Een feestje om hier te mogen blijven slapen én eten, hier worden alleen verse producten uit de regio geserveerd.

FLORA EN FAUNA WANDELING

De volgende ochtend wacht ons een interessante wandeling door de hoogvlakte en hoge venen van Hauts-Buttés in het regionaal Natuurpark: Parc Naturel Régional des Ardennes. Een gezamenlijk ontwikkelingsproject van de streek op economisch, milieutechnisch en sociaal gebied, wat 30 hectare heide en veen telt. Onze gids verteld ons enthousiast over het belang van de natuur hier en de beschermde soorten planten die zich er bevinden.

flora en fauna wandeling
Flora en fauna wandeling

De tofste periode om dit natuurpark te bezoeken is tussen april en september, dan heb je wel de meeste kans om mooie bloem en diersoorten te spotten. Denk aan orchideeën, exotische bloemen, vleesetende planten, slangen, wilde paarden en uilen.

MEDITATIEVE WANDELING

En dan volgt voor mij de activiteit waar ik het meeste naar uitkijk van deze trip en wat achteraf niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk het hoogte punt is: de meditatieve wandeling. Eerst mogen wij genieten van een picknick, voordat wij hebben afgesproken met Julie van MesanJ Yoga, de dame die de wandeling gaat begeleiden. Een dame die veel rust uitstraalt, waardoor ik nog meer zin in de wandeling krijg.

Eerst krijgen wij een yogasessie van een half uur, waardoor wij helemaal zen aan de wandeling kunnen beginnen. Het ochtend was wat koud en mistig begonnen, maar na deze yoga sessie begon de zon te schijnen, wat een extra dimensie aan de start van de wandeling gaf.

Na een makkelijke wandeling een dal in, stoppen wij bij een riviertje, daar heeft Julie een aantal meditatieve oefeningen voor ons. Onze zintuigen horen, zien en voelen worden met speciale opdrachten extra geprikkeld. Wat een rust. Na deze oefeningen volgt een pittige klim omhoog terug naar de top. Julie vraagt aan ons extra langzaam te lopen en te luisteren en horen wat er om ons heen gebeurt. Voelen wat het met ons doet om zo langzaam te lopen.

Een tijd lang waan ik mij in een andere wereld. Eenmaal boven hebben wij een wandeling van acht kilometer er op zitten en volgt er weer een yoga sessie van een half uur

Bewust zijn van het feit dat wij onze voeten zo langzaam neerzetten en afrollen. Een tijd lang waan ik mij in een andere wereld. Eenmaal boven hebben wij een wandeling van acht kilometer er op zitten en volgt er weer een yoga sessie van een half uur.

Deze heerlijke middag sluiten we af bij rotsformatie Roc la Tour. Wat een cadeautje is dit uitzicht!! Het is niet voor niets dat deze plek een van de mooiste plekken van de Ardennen wordt genoemd.

Na wat foto’s te hebben geschoten volgen wij onze weg naar het dorpje Le Saint-Hubert, waar wij dineren en overnachten in hotel-restaurant in het mooie dorp Haybes aan de Maas, dit hotel heeft het keurmerk Logis en is lid van de club Ardenne EcoTourisme.

DE MYTHE OVER ROC LA TOUR

“Een kasteel van de duivel” zoals het hier ook word genoemd. Julie verteld mij een mooi verhaal erover. De rotsformatie hebben inderdaad wat weg van een toren en een soort ingestorte bunker.

roc la tour
Roc la tour

Het verhaal gaat namelijk zo: Heel lang geleden was een man verliefd op een vrouw, om haar hart te veroveren besloot hij een kasteel te bouwen. Maar hoe ging hij dat doen? Hij had geen geld en geen idee hoe hij een kasteel moest bouwen. Hij maakte een ‘deal with the devil’. In ruil voor zijn ziel, zal de duivel in één nacht tijd, voor de kraan kraait, een kasteel doen verschijnen op Roc la Tour.

Knechtjes van de duivel gaan al snel aan het werk. Maar omdat zij zoveel herrie en licht maakten, schrikt een haan in de buurt wakker en denkt dat het al ochtend is: hij kukelekuut om de dag te starten. Maar het kasteel is nog lang niet klaar! De duivel is zo boos dat zijn dealtje nu verpest is en hij geen ziel erbij heeft kunnen winnen, dat hij het kasteel in aanbouw weer vernietigd.

De rotsblokken vallen de rivier de Semois in en hebben wij vandaag de dag nog de overige rotsmassa om ons aan dit verhaal te doen herinneren. Mooi verhaal en een mooi uitzicht! Een aanrader om te gaan kijken.

ELECTRISCHE FIETSTOCHT LANGS DE MAAS

In het plaatsje Bogny-Sur-Meuse mogen wij elektrische fietsen ophalen om een stuk langs de Maas te fietsen. Wat een ongelooflijk mooie route door het Maasdal is dit! We fietsen over het fietspad Voie verte Trans-Ardennes, een fietspad van 121 kilometer van van Givet aan de Belgische grens bij Dinant via het charmante stadje Charleville-Mézières en Sedan naar Remilly-Aillicourt.

voie verte Trans’Ardennes
Voie verte Trans’Ardennes

Wij houden het bij een kilometer of twintig. Onderweg stoppen wij voor een bakje koffie op een terras in het zonnetje. Onderweg kom je veel andere fietsers en hardlopers tegen en natuurlijk pleziervaarten over de Maas.


Meer informatie (in het Nederlands) over de Franse Ardennen lees je op nl.ardennes.com


Alle foto’s zijn van mijzelf (Debbie van Kuijk, namens Reisschrijvers Media)

één reactie op “Reisverslag van een duurzame reis naar de Franse Ardennen”

  • Berry van Kuijk
    27 september 2021 at 18:49

    Wat een prachtig verhaal over een prachtige streek. Zeker de moeite waard om te bezoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.