Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Nieuwe hardloopavonturen door Europa

Ik ga op reis en neem mij… mijzelf. Gelukkig. Het afgelopen jaar rende ik meer dan 5.000 kilometer naar het Spaanse Santiago de Compostela. Inmiddels tref ik voorbereidingen voor weer een aantal maanden rennen. Vertrek komende week. Rennen vanuit de Alpjes naar de start van de Megarace van 1.001 kilometer die door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië voert. De APK-keuring met hartfilm liggen klaar.

Er komt een apocalyptische hittegolf aan als ik de media moet geloven. Om de vijf minuten wordt het bericht herhaald. De temperatuur gaat van 29 naar 35 naar zelfs 39 graden en het asfalt wordt wel 50 graden. Tramsporen moeten gekoeld worden anders smelten ze. Als ik op de geluiden afga lopen er dinsdag verkoolde lijken op de Nijmeegse vierdaagse. Afstanden gaan ingekort worden en er wordt vast vroeger gestart. 

Voor deze smeulhitte moeten de KNMI-kleurcodes nog in het leven worden geroepen. Het wordt de hel, allemaal zullen we branden en affikken. Zucht, dit is dus de typisch Nederlandse benepenheid waar ik van ga wegrennen. In Madrid is het heet. Hier valt het altijd tegen/ mee en wordt het minder erg dan de media over ons afroepen. In de Sahara is het meer dan 50 graden tijdens de Marathon des Sables. DAT is heet. Ik ga maar lekker trainen denk ik, het zal vast rustig zijn op de trails met deze onheilsberichten.

Heet wordt het toch

Ondertussen ben ik het huis waar ik oppas aan het leegtrekken en mijn gear aan het prepareren. Eerst wandel ik volgende week met vriendin de Rothaarsteig van 154 kilometer. We hebben slaapzakken en matten mee en gaan wildkamperen in bos of grilhut. Er komen vast fijne plekken op ons pad, en heet wordt het toch constateerden we net al.

Daarna blijf ik achter en lift naar de Alpen met mijn ieniemienie-trailrugzak met alleen, matje, donsslaapzak, regenbroek, windjack. Nog lichter dan ik op pad ging richting Santiago, zowel fysiek als qua bepakking. Ik weeg minder dan 70 kilo en wil de rugzak onder de vijf kilo houden.

Megarace

De Megarace is een unieke race door drie landen over 1.001 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. In 13 dagen + 12 uren (3,09 km/h voor 324 uren) moet je binnen zijn. Dat is een dagelijks gemiddelde van 74,2 kilometer per dag. Slapen doe je op de verzorgingsposten of langs de trail maar dan zonder tent. De route kent vele hoogtemeters (vooralsnog niet bekend) en gaat afwisselend door hoog- en lager gebergte.

Ik heb nog nooit zoiets gedaan dus ik denk dat ik het wel kan, zou Pippi zeggen, al heeft ze die uitspraak volgens de schrijfster nooit gebezigd. We gaan serieus wat jasjes uitdoen, maar dat is wel goed voor deze jongen. Ik heb een gebroken hart en rennen heelt wonden net als tijd.

We gaan serieus wat jasjes uitdoen, maar dat is wel goed voor deze jongen. Ik heb een gebroken hart en rennen heelt wonden net als tijd.

Voor de pesters uit

Op jonge leeftijd rende ik al voor de pesters uit. Mensen vragen wel eens wat dat was voor mij, pesten? In mijn geval was het de opperpester die mij in elkaar ging laten slaan. Niet veel later stonden veertig jongens van de MAVO dreigend voor het raam van mijn VWO-klas allemaal naar mij te wijzen als in jij bent de klos. Dat is imponerend, daar ga je heel hard van lopen. De juf zei alleen maar: ‘Ga jij maar even uit de klas’, en verder deed ze er niets mee.

Ik op mijn beurt ging letterlijk op het toilet zitten met de deur op slot, doodstil, hopend dat ze me niet zouden gaan zoeken. Einde dag proberen onzichtbaar je fiets te bereiken en dan heel hard en ver omfietsen met een horde tinnef achter je aan. Misschien dat ik daarom ook nog wat run bike runs en triatlon ben gaan doen. Wisten je ouders dit dan niet? Nee, voor mij was het mijn realiteit, dit hadden vast alle kinderen. Dus ik zei niets en liep gewoon nog wat harder.

De ruis eraf

Verder maakt lopen het hoofd leeg. De ruis gaat eraf, waarna prikkels en ervaringen heel puur binnenkomen. De beschouwer in het hoofdje gaat uit. Dat is een naar mannetje dat al mijn hele leven in alle situaties blijft analyseren, waken, argumenteren en concluderen. Het maakt dat je in een cocon zit en niet actief deelgenoot bent van je omgeving. Er is altijd afstand. Als ik lang ren, wordt dat minder.

De vraag is wat en waar ik vóór de race ga rennen. De Alpen lonken, ik heb nog leuke contacten met een pelgrima in Genève bij wie ik langs kan, een vriend van me heeft een pand gekocht in de bossen in Tsjechië, een fijne vriendin resideert in een prachtig pand in de Pyreneeën of toch maar naar de Sierra de Guaderama waar een vriendin in de bergen woont en het goed trainen is. Alles kan, er is geen harde aanleiding (meer) om in Nederland te blijven.

Samenwerken

Tof vind ik dat zowel AP Support als Xfood.nl hun samenwerking willen voortzetten bij dit project. Maandag een gesprek met AP Support over een life long expeditie-partnerschap en tevens een lezing geven voor het personeel.

Derek-Jan Franse sponsort direct met vijf expeditiemaaltijden voor in de bergen. Heet water erop, of zelfs koud en naar binnen duwen voor de nodige energie. Xfood.nl is de website voor de actieve buitensporter die een voedzaam maaltje zoekt in alle (extreme) omstandigheden. Kijk eens op de site en shop je buiteneten bij elkaar!

Vertrouwen, intuïtie en ervaring

Qua materiaal heb ik geleerd van 100 dagen naar Santiago. Er gaat nog minder mee en we gaan een beetje op het randje zitten; net genoeg, net niet te weinig. Als het slecht weer is in de bergen dan ook daadwerkelijk alles aan en alles nat.

Minder reserves en dus voorzichtiger en nog meer op vertrouwen, intuïtie en ervaring rondrennen. Denk steeds weer aan mijn lieve vader die roept dat als ik mijn hersenen niet gebruik, ik op mijn flikker krijg.

En dus laat ik de grijze massa kraken want hij is zelfs op deze leeftijd nog berensterk…

< bekijk hier mijn video. Heb je vragen? Ik beantwoord ze graag. Stel ze hieronder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer