Review Garmin Enduro 2 | Sporthorloge met een lange adem
Ik ben een actieve buitensporter en ik ren graag door de natuur. Mijn beroep: avonturier. Mijn leven bestaat uit expedities. Ik loop hard, loop trails, loop ultra’s, loop graag in de bergen. In 2018 rende ik de befaamde Marathn des Sables en het afgelopen jaar rende ik ruim 5.000 kilometer van Apeldoorn naar Santiago de Compostela in Spanje. Een buitenstaander zou me zomaar een Duracellkonijn kunnen noemen. Het is niet voor niets dat ik door Mountainreporters gevraagd werd om een Garmin Enduro™ 2 in de praktijk te testen.
De Enduro 2 is de opvolger van Garmin’s eerste Enduro-smartwatch. Deze serie focust zich op dagenlange intensieve buitenactiviteiten en sport. Zelf loop ik met een Garmin Forerunner 245, dus dit is een meer geavanceerd en recenter horloge. Bijgaand een review met mijn ervaringen.
Zojuist kwam de postbode voorbij met een grote doos in verband met het installeren van internet in mijn nieuwe huis. Op de doos in koeienletters: ‘Een doos vol verbinding, alleen nog even aansluiten.’ De pijn zit in het woordje ‘alleen’ dat insinueert dat het een fluitje van een cent is. Wij weten beide dat de praktijk vaak anders uitwijst. Dat is met mijn internet ook het geval. Het aansluiten van de Garmin is echter een fluitje van een cent.
Installatie en koppeling met telefoon
Ik haal het horloge uit de doos. Ik laad het horloge op. Ik druk op start en met enkele kliks heb ik de taal en andere instellingen gedaan. Het horloge begeleidt me handig in de koppeling met de app Garminconnect en ook de doorplaatsing naar Strava is in een handomdraai geregeld. Ik word hier heel blij van.
Nog geen vijf minute later ontvang ik apps, nieuwberichten en telefoongesprekken via mijn horloge. Menigeen zal dat teveel van het goede vinden, maar als ik op een duurloop van 100 kilometer door de natuur ren, blijf ik bij zonder dat ik mijn telefoon uit mijn racevest hoef te halen. Zeker bij regen is dat heel praktisch.
Een pijnpunt is dat het horloge vraagt of ik wil koppelen met mijn agenda. Ik heb geen digitale agenda, dus ik klik van niet. Daarna blijft het horloge een of meerdere keren per dag vragen of ik de agenda wil koppelen. Hoe ik ook zoek, ik krijg die melding niet verwijderd.
Gebruik van het horloge
Ik ben geen gadgetfreak. Dat komt omdat ik een man van weinig geduld ben. Ik ben dus geen poweruser. Voor mij moet een horloge intuïtief werken want ik heb geen zin om lang in de boekjes te duiken. Dat gezegd hebbende is Garmin een merk dat erin slaagt om intuïtieve horloges af te leveren. Dit in tegenstelling tot een aantal andere melken die ik voorheen in gebruik had en waar ik vaak moedeloos van werd.
Ik gebruik het horloge voornamelijk voor het vastleggen van mijn activiteiten en het navigeren van afgelegen trails via een gpx-bestand. Ik zie graag hoe hard ik heb gelopen, hoeveel hoogtemeters ik maak, wat mijn hartslag doet en of mijn cadans in orde is.
Wat dat laatste betreft: Een hardloper die 180 passen per minuut benadert, heeft de meest vloeiende pas met zo min mogelijk deviatie van de ideale lijn van het zwaartepunt. In goed Nederlands: Als je te grote passen maakt, en dus te weinig per minuut, krijg je veel op- en neerwaartse bewegingen van de ideale lijn en dat kost energie. Het horloge wijst uit dat ik perfectie benader en daar word ik dan weer blij van.
Een aardige registratie is die van de trappenloop op de Wilhelminaberg in Landgraaf. Ik ren 13 keer de trap van 500 treden (98 hoogtemeters)op en weet 13 keer mijn hartslag richting de 200 te jagen.
Afijn deze dingen kun je met ieder degelijk sporthorloge bijhouden en dus met de Enduro 2 ook. Het is heel eenvoudig om je sporten in te stellen en zo heb ik al snel schermen paraat voor wandelen, trailrunnen, baanlopen, weglopen, berglopen, hiken, skiën, langlaufen, mountainbiken, gravelbiken en racefietsen. Zoals ik al aangaf: ik ben een Duracellkonijn.
Gaaf is dat het horloge zelfs een speciaal profiel heeft voor adventure racing. Met dit activiteitenprofiel kun je hartslag, de hoogte, segmenttijden en andere gegevens bekijken wanneer de race van start is gegaan. In deze modus wordt GPS geregistreerd, maar deze modus is niet beschikbaar voor weergave, in overeenstemming met de regels voor avonturenraces. Op een overzichtsscherm kun je zelfs je eindtijd bij het racecomité controleren.
Het perfecte horloge voor langdurige expedities
Als je een Duracellkonijn bent, is batterijduur een dingetje. Als ik voorheen een 100 kilometer rende, of deelnam aan een multi-stagerace dan was batterijduur een issue. Ik was in de weer met niet één, maar twee dezelfde horloges. Ik leende er een en kon dan precies mijn 100 kilometer-race plotten. Op de marathon des Sables had ik een zonnepaneeltje mee om mijn horloge te laden.
Deze issues zijn met de Enduro 2 verleden tijd. De batterij gaat tot 34 dagen mee in de smartwatch-modus – met nog eens 12 dagen wanneer je de batterij oplaadt via zonne-energie – en tot 150 uur in de GPS-modus met opladen via zonne-energie. Dit is het perfecte horloge voor langdurige expedities. In het expeditiestandje gaat de GPS 77 dagen mee en 172 dagen met zonne-energie. Je moet het horloge dan de hele dag door dragen, waaronder drie uur per dag buiten met een lichtintensiteit van 50.000 lux.
Zo zie ik na een week registreren van activiteiten dat mijn batterijduur nog steeds 21 dagen is en daar word ik dan weer heel blij van. Niet voor niets heb ik een ‘Sapphire Solar’ te pakken die slim laadt via ingebouwde zonnepanelen. Met dit horloge kan ik echt een week gaan rennen. In 2023 ben ik in Schotland, waar ik 282 bergen ga oprennen binnen vier maanden. Deze smartwatch van Garmin is een vast onderdeel van mijn paklijst.
Functies
Het horloge biedt talloze functies die ik nog lang niet allemaal heb uitgeprobeerd. Tot op heden heb ik alleen gewandeld, geklommen en lange trails gerend.
Zo kan ik livetracking doen, is er sprake van een touchscreen dat ik nog maar beperkt heb gebruikt en ook heb ik nog niet al mijn sporten in deze korte tijd kunnen beoefenen. Dan kun je eenvoudig Spotify aan het horloge koppelen en maar liefst 2.000 nummers luisteren en contactloos betalen. Je kunt er uitstekend mee navigeren en er zitten topografische kaarten in.
Een leuke feature vind ik het instellen van het startscherm. Er zijn talloze weergavemogelijkheden waaruit je kunt kiezen zodat het scherm het beste bij jouw behoeften past.
Een andere leuke gadget vind ik de ingebouwde zaklamp. Al een aantal keer heb ik mensen kunnen verrassen door de kaart te verlichten als we ’s nachts door het bos liepen, het slot te verlichten als iemand de sleutel er niet inkreeg, of de spreker bij te lichten die op die leeftijd de kleine lettertjes niet meer heel goed kon zien. Een verborgen zaklamp die serieus licht afgeeft.
Website en app
De website van Garmin is heel uitgebreid. Je kunt daar perfect je activiteiten bekijken en je progressie zien. Dat maakt het voor de actieve duursporters zoals ikzelf heel makkelijk om goed te trainen. Zo train ik een maand op hoogte voor een 1.000-kilometer trailrun en kan uitstekend mijn data bijhouden. De website biedt een gedetailleerd dashboard met VO2 max en hartslag waar ik me aan kan vasthouden.
Prettig is dat het horloge naast de reguliere band een sportband heeft met twee klittebandstrips. Dat heeft vier voordelen voor een trailrunner.
- Het horloge is tot op de millimeter te stellen. Je kunt hem precies sluitend om je pols dragen zodat hij niet gaat ‘wandelen’ tijdens het rennen.
- Als je handen en polsen wat dikker worden tijdens de activiteit kun je in een handomdraai het bandje ruimer maken.
- Een regulier bandje wil nog wel eens ergens op je heup in het racevest blijven hangen en dat is verleden tijd met dit bandje. Het gaat niet los en heeft geen uitstekende uiteinden.
- Door de perfect sluitende band heb je een hele nauwkeurige hartslagmeting.
Het horloge is oerdegelijk en zelfs na wekenlang intensief gebruik zit er nog geen krasje op het scherm. Dat komt door de titanium behuizing en het saffierglas.
Eindoordeel
De Garmin Enduro 2 behoort tot de meest uitgebreide sporthorloges op de markt en dat maakt ook dat het horloge stevig aan de prijs is met zijn 1.099 eur. Het is een horloge voor de echte die-hards, de extreme duursporters, de multi-stage-racers en expeditiemensen die van geen ophouden weten en die een horloge nodig hebben dat hen kan bijhouden.
‘…The category for adventures and exploration that defy being categorised, for those who don’t know the meaning of stop, end, rest – these tireless maniacs are a rare breed indeed…
Het is een relatief grote klok. Zelf vind ik dat prettig aangezien ik zwaardere uitdagingen aanga en me daarbij niet prettig voel met een (te) licht klokje dat voor mijn gevoel te fragiel is. Dit horloge zit er, geeft het gevoel dat het je nooit in de steek zal laten en dat is wat ik zoek tijdens mijn expedities.
Ik zeg kom maar op met die avonturen, de Garmin Enduro 2 is vanaf nu een vast onderdeel van mijn expeditieuitrusting!
Garmin Sapphire solar ultraperformance multisports GPS watch Enduro™ 2
Resolutie: 280×280
Gewicht: 70gr, behuizing 64gr.
Connectiviteit: Bluetooth, ANT+, WiFi
Geheugen: 32Gb
Muziek: capaciteit van 2.000 nummers
Meer informatie: www.garmin.com/nl-NL/p/854515
Jan Fokke is spreker, influencer, avonturier, auteur en blogger. Met een wereldreis, de SUP-Elfstedentocht, 350 kilometer non-stop mountainbiken, twee poolexpedities, vierduizenders in de Atlas, een overnachting in de vriezer met pooluitrusting, een Alpenoversteek in vier marathons en ongeveer 1.023 hardloopwedstrijden riep SBS6 hem in al haar wijsheid uit tot een van de grootste avonturiers allertijden.