Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Trailrunning in de Belgische Ardennen

Door: Matthijs van der Pol

16 juni ga ik een flinke trail rennen: Skymarathon Livigno lopen. 34 kilometer met 2.700 hoogtemeters. Qua training had ik nog te weinig gedaan en heb ik mezelf aangemeld voor twee trailwedstrijden in België. De eerste was zondagochtend 1 april. Het was mijn eerste wedstrijd trailrunning ooit en ik vond het een unieke ervaring.

De sfeer bij een trail is zo anders dan bij een hardloopwedstrijd op de weg.

De opties

Ik kon kiezen uit drie varianten: 7, 14 of 21 kilometer. Dit was tevens het enige nadeel van de trailrun. Want het was een ronde. Ik koos voor de 14 kilometer (het was tenslotte mijn eerste keer) en de tweede ronde kwam ik veel mensen tegen die de 7 kilometer deden en behoorlijk langzaam waren. Doordat het een smal wandelpad was, was inhalen niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig draait trailrunning niet om de eindtijd, maar veel meer om de ervaring en het overleven. Dit vind ik gelijk het meest positieve aan de sport en dit is echt iets nieuws voor me.

Trail des Carrières Gesves - Mountainreporters
Trail des Carrières Gesves – Mountainreporters

De setting

De start was voor de 14 kilometer (met 400 hoogtemeters) was om 10.00 uur. Op zondagochtend zat ik om 7.30 uur in de auto naar Gesves. Als enige Nederlander kwam ik aan op een heel klein grasveldje bij de lokale FC. Echt iedere deelnemer was een local en de mensen die ik gesproken heb (die echt alleen Frans spraken) vonden het maar heel bijzonder dat ik helemaal uit Nederland naar hun evenement was gekomen. Het was een koude, wat regenachtige zondag dus ik wachtte rustig in de tevens koude, kneuterige kantine totdat het bijna 10 uur was. Om 09.57 uur liep iedereen (nog geen 100 man denk ik) naar de start toe. Bij hardloopwedstrijden over de weg duwt iedereen altijd om zelf zo ver mogelijk vooraan te staan. Hier maak ik mezelf overigens ook schuldig aan. Maar bij trailrunning is dit totaal anders. Die eerste 15 meter voor de start stond NIEMAND. Mensen wachten gewoon rustig af. In het Frans werd wat gezegd en het startschot klonk. Op het gemakje ging men van start.

Trail des Carrières Gesves - Mountainreporters
Trail des Carrières Gesves – Mountainreporters

De wedstrijd

Ik begon rustig aan de wedstrijd, maar al snel ging ik mensen inhalen. Uiteraard een fout om gelijk te snel te starten. Echter ben ik toch altijd was competitief en wil ik graag mensen inhalen. Ondanks ik toch wel gespannen was voor mijn eerste wedstrijd, kon ik het niet laten. Ik wist namelijk totaal niet waar ik aan begon en was alleen in België. Hoe zou ik terug moeten komen als ik bijvoorbeeld door mijn enkel zou gaan. Al gelijk in het begin zaten er wat klimmetjes in. Wat mij opviel, is de meesten bij de steilere stukken naar boven lopen. Eigenwijs als ik ben, ben ik omhoog zoveel mogelijk blijven rennen. Hier haalde ik ook de meeste mensen in. Naar beneden (en vooral op de meer technische stukken), moest ik het afleggen en werd ik een enkele keer juist ingehaald. Doordat het regenachtig was, was het parcours enorm blubberig en zwaar.

De tweede ronde moest ik op karakter overleven

In het begin probeerde ik mijn voeten nog een beetje droog te houden, maar na tien minuten moest ik al door een sloot heen. LAAT MAAR! Accepteren en doorgaan. Na 7,75 kilometer kwam ik bij de start aan om aan de twee ronde te beginnen. Dit was gelijk even schakelen toen ik het zag op mijn GPS. Het zou een tocht van 15,5 kilometer worden in plaats van 14. En ik had de eerste helft eigenlijk te hard gelopen. De tweede ronde moest ik op karakter overleven. Ik ben wat rustiger gaan lopen en heb zo de twee ronde ook voltooien.

Trail des Carrières Gesves - Mountainreporters
Trail des Carrières Gesves – Mountainreporters

De sfeer bij trailrunning

Wat ik ontzettend leuk vond, is dat er op meerdere plekken een band stond om mensen aan te moedigen met fanfaremuziek. Ook stonden er nog diverse mensen langs de route te kijken en waren en meerdere fotografen. De sfeer was erg gemoedelijk en na de finish stond er een partytent waar je water of een lokaal biertje kon krijgen. Ik sloeg het biertje over. Hiermee was ik meer een uitzondering, dan de regel…

Trail des Carrières Gesves - Mountainreporters
Trail des Carrières Gesves – Mountainreporters

Ik vond het een fantastische ervaring om dit mee te mogen maken. Het is echt anders dan hardlopen over de weg. Ik voelde me vrij, ontspannen en heb genoten van het proces in plaats van dat ik (zoals normaal) alleen met de eindtijd bezig ben.

Bevoorradingspunt – Trail des Carrières Gesves – Mountainreporters

Relevante links

facebook.com/traildesgesves

altavaltellinaskyrunning.com

#trailrunning #ardennen #hardlopen

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer