NOG 5 WEKEN TOT DE JUNGFRAU BERG-MARATHON

Door Debbie van Kuijk

Op het moment van schrijven nog drieëndertig dagen tot mijn eerste berg-marathon, de Jungfrau Marathon in Zwitserland. Dat is over iets meer dan één maand! De tijd gaat nu heel snel. Ondanks wat obstakels afgelopen weken, verlopen mijn trainingen voorspoeding. De toepasselijke spreuk “No mountain too high”, is vanaf nu dan ook mijn motto. Vastberaden ben ik.

No mountain too high

In mijn eerste artikel dat ik schreef voor Mountainreporters, vertelde ik meer over mijzelf en over deze Marathon, waarom ik juist deze ga lopen en leuke cijfertjes zoals het aantal kilometers en hoogtes welke deze marathon telt. Als je het leuk vind dit terug te lezen, dit artikel vind je hier.

Hoe gaan mijn trainingen?

Mijn trainingen gaan prima. Ik loop netjes drie keer in de week. Ook al regent het, ook al is het 35 graden en ook als het even tegenzit. Wel heb ik een week niet kunnen lopen door een wond op mijn voet dat netjes moest helen om een infectie te voorkomen (iets met hele toffe trucjes doen op mijn wakeboard, dan tijdens het terug zwemmen heel knullig mijn voet openhalen aan een rand met scherpe mosselen).

Vertrouwen

Mijn ervaren trainster liet mij net nog weten dat ze tevreden is over hoe ik mijn trainingen doe. En dat is prettig om te horen, geeft vertrouwen in mijzelf en mijn uitdaging. Eerlijk gezegd vind ik de trainingen tot nu toe nog goed te doen. Ik denk dat ik ze wat zwaarder verwacht had. Maar geen idee wat er nog gaat komen de komende vijf weken natuurlijk.
Ze zijn wat lastiger voor te bereiden dan de trainingen die ik normaliter gewend ben. Zo heb ik best een lijst aan combinatietrainingen als intervals en trainingen met verschillende hoogtes en versnellingen welke ik vast in mijn Garmin moet zetten voordat ik aan de slag kan. Maar het is ook wel weer leuk dat het eens anders is dan mijn laatste drie marathon trainingen.

Trap Hoek van Holland
Traptraining Hoek van Holland. Foto van mijzelf.

Hoe zien mijn trainingen er uit?

De trainingen voor een berg-marathon zien er wat anders uit dan trainingen voor een normale marathon. Je loopt geen ellenlange duurlopen, maar doet veel hellingtrainingen op de loopband in de sportschool en traptrainingen. Want zoals je zult begrijpen kun je in Nederland nagenoeg nergens serieuze hoogtetrainingen doen.

Trainen op de loopband in de sportschool is saai, maar ook hier vind ik het weer een uitdaging dat het anders is dan anders. De langste duurlopen die ik loop zijn vierentwintig kilometer en een aantal van zestien kilometer. Maar de kilometers totaal in de week liggen wel tussen de veertig en vijftig kilometer.

Pyramide van Austerlitz

Trap Austerlitz
Traptraining Pyramide van Austerlitz. Foto van mijzelf.

Ik merk wel dat ik creatief word: zo deed ik de trap van de Pyramide van Austerlitz…drieënnegentig treden en dat veertien keer! Bij mijn vriend in Hoek van Holland vond ik een aardige trap met vierennegentig treden welke ik tien keer deed en bij mijn vakantiehuisje vond ik een leuke trap met tweeënveertig treden waar ik een training op deed en in totaal vijfentwintig keer op en af ging. Ik voel me af en toe echt zo’n fanatiekeling.

De “Pyramide van Austerlitz” is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het monument stamt uit de tijd van Napoleon van begin 1800. In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Geïnspireerd door diens veldtocht naar Egypte, koos Marmont voor een piramide, bekroond met een obelisk.

Deze obelisk was van hout en raakte snel in verval. Napoleons broer Lodewijk Napoleon, in die tijd koning van Holland, gaf het monument de naam “Pyramide van Austerlitz” naar de veldslag in het huidige Tsjechië. In 1894 werd een nieuwe obelisk gebouwd van steen, maar de pyramide zelf werd nauwelijks hersteld.

Loopband

Verder loop ik een aantal keer in de maand in de sportschool voor een training op de loopband, waarbij ik deze op een bepaalde helling zet en voornamelijk wandel en kleine stukjes ren. Er zitten pittige stukken in het parcours van de Jungfrau Marathon waar niet eens gerend kan worden, dus het wandelen moet ook getraind worden.

Polen

Verder probeer ik leuke trips te combineren met mijn trainingen. Zo waren mijn vriend en ik in Polen in april om twee dagen te hiken in het Tatragebergte, wat ook een goede training was. Hier beklommen wij onder andere de berg Wielki Kopieniec. Polen is trouwens ook echt een aanrader voor ons berg-liefhebbers!

Wielki Kopieniec
Polen, beklimmen van berg Wielki Kopieniec. Foto van mijzelf.
Luxemburg Halve Marathon
Luxemburg Halve Marathon. Foto van mijzelf.

Halve marathon van Luxemburg

In juni was ik in Luxemburg voor een halve marathon. Luxemburg stad heeft ook hele fijne hoogteverschillen wat dit voor mij een mooie training maakte. Dat het zo warm zou zijn van te voren, wist ik niet! De race startte ’s avonds om 19.00 uur en toen was het nog 27 graden. Compleet (foto-) verslag van deze race vind je hier.

Zoals ik in mijn eerste artikel vertelde, word ik getraind door een dame die de Jungfrau regio goed kent en de marathon al zes keer gelopen heeft, dus ik heb de volste vertrouwen in haar manier van trainen. Ben heel benieuwd wat er nog komen gaat.

In mijn volgende artikel hoop ik jullie te kunnen vertellen dat ik mijn eerste berg-marathon gefinisht ben en zal ik een verslagje delen. Ook heb ik dan waarschijnlijk nog iets anders geweldigs te delen, als ik durf (ik heb hoogtevrees), want we gaan daar ook paragliden!

Vind je het leuk om mij de laatste weken én op de dagen dat ik in Zwitserland ben te volgen, volg mij dan vooral op Instagram @fitfunrun_

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer