Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het is 05.00u als de wekker gaat op mijn hotelkamer in Santana. In het donker gooi ik een plens water in mijn gezicht, grijp ik mijn cameratas en stap ik in de auto. De bestemming: Achada do Teixeira. Vanaf daar loop ik in het pikkedonker de route naar Pico Ruivo, de hoogste berg van Madeira.

De lucht is nog steeds zwart, maar aan de rand van de horizon verschijnt al een dunne oranje streep

Om 06.30u installeer ik me met mijn camera op een van de hoge bergen langs de route. De lucht is nog steeds zwart, maar aan de rand van de horizon verschijnt al een dunne oranje streep. Over een half uurtje gaat de zon op. En dat is ook precies het moment dat ik de eerste runners van de Ultra SkyMarathon Madeira (USM) hier kan verwachten.

Ultra SkyMarathon Madeira 2018 zonsopgang bergen
Het uitzicht vanaf de berg net na zonsopgang. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing

SkyMarathon Madeira

De Ultra SkyMarathon Madeira is onderdeel van de Skyrunner World Series en wordt sinds 2014 jaarlijks op Madeira gelopen. De race is onderdeel van een sky running event waarin vier verschillende races worden georganiseerd: Ultra SkyMarathon Madeira (55.6km, 4121m stijging), Santana Sky Race (23km, 1672m stijging), Mini Sky Race (13km, 655m stijging) en Santana Vertical Kilometer (4.8km, 1000m stijging). De vier races worden gelopen in Santana, in het noorden van Madeira, middenin UNESCO Werelderfgoed. Hier vind je laurierbossen, de hoogste berg van Madeira (Pico Ruivo) en duizelingwekkende kliffen langs de kust.

Race landschap

Juist dit afwisselende Madeira landschap maakt deze locatie perfect voor de USM. De trail gaat vanuit het centrum van Santana direct bergopwaarts de hoogste berg van Madeira op. Tijdens de race moeten de atleten klauterend over puntige rotsen, glibberend over paadjes dwars door de jungle en zelfs stroomopwaarts door een rivier. Continu vergezeld door de meest fantastische uitzichten: een zonsopgang op Pico Ruivo, het panorama van de omliggende bergen en indrukwekkende vergezichten over de grillige kustlijn en oceaan.

Continu vergezeld door de meest fantastische uitzichten: een zonsopgang op Pico Ruivo

Gedeeltes van de route zijn bekende wandelroutes en heb ik zelf ook gelopen tijdens mijn hikes hier op het eiland. Wandelend zijn dit al zware etappes, laat staan rennend. Het is dan ook ongelooflijk welke tijd hier door de professionele sporters neergezet wordt. De winnaar van de USM, Jonathan Albon, legde deze 55.6km vol stijgen en dalen namelijk af in een strakke 5u47m57s. De vrouwelijke winnaar, Ragna Debats (een Nederlandse!!) rondde de race af in 6u45m09s. De allerlaatste deelnemer kwam na ruim 14uur over de finishlijn. Ongetwijfeld uitgeput van de inspanning.

Op de berg – de eerste USM sporters

Net nadat de zon boven de wolken uit is gekomen en de bergen rond Pico Ruivo verlicht zie ik over het pad beneden mij de eerste sporters aankomen. De spaarzame wandelaar die op dit moment al op de berg is kijkt verrast op bij het naderen van het groepje renners. Als berggeiten gaan zij omhoog, rennend, klauterend, hier en daar wat voorzichtiger vanwege het oneven pad omhoog, maar allemaal met een behoorlijk tempo. Jonathan Albon laat hier nog wat sporters voor zich uitrennen, hij passeert mij zo ongeveer als 10e. De professionals hebben na deze eerste passage al een behoorlijke voorsprong op de rest, want het duurt nog even voordat de rest van de lopers hier voorbij komt.

Ultra SkyMarathon Madeira 2018
De voorhoede van de Ultra SkyMarathon Madeira. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing
Ultra SkyMarathon Madeira 2018
Winnaar USM Men Jonathan Albon tijdens de klim naar Pico Ruivo. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing
Ultra SkyMarathon Madeira 2018
Winnaar USM Women Ragna Debats tijdens haar klim naar Pico Ruivo. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing

Vanaf Pico Ruivo gaat de USM trail de komende 30km voornamelijk bergafwaarts, met hier en daar nog wat kleine stijgingen. Pas in de route naar Queimadas en de Levada de Caldeirao Verde, een van de bekendste en meest bezocht wandelroutes van Madeira, moeten zij weer flink omhoog. Hier moeten de sporters ruim 5000m klimmen, de laatste loodjes naar de finish zijn zwaar!

Ultra SkyMarathon Madeira 2018
USM renners op weg naar Pico Ruivo. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing
Ultra SkyMarathon Madeira 2018
Een steile klim omhoog boven de wolken uit. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing

Op de berg – de eerste SSR sporters

De Santana Sky Race van 23km gaat later op de ochtend van start. Ook deze renners gaan vanuit Santana bergopwaarts richting Pico Ruivo. Zij slaan de laatste klim naar de Pico Ruivo over en gaan vanaf Achada do Teixeira (het plateau onder Pico Ruivo) weer naar beneden. Maar eerst moeten ze omhoog! En flink ook.

Ik klauter een stuk naar beneden over de route om een mooie plek te zoeken vanaf waar ik de eerste sporters aan kan zien komen. Dit is echt een indrukwekkend gedeelte van de trail! Hier komen de renners klauterend over de rotsen dwars over een aantal steile bergkammen de berg op, waarna ze op een reguliere wandelroute uitkomen.

Ultra SkyMarathon Madeira 2018
De eerste renners van de SSR, op kop winnaar SSR Men: Romeu Gouveia. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing
Ultra SkyMarathon Madeira 2018
De renners komen tussen de wolken door de bergen op. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing
Ultra SkyMarathon Madeira 2018
Klimmend over de rotsen naar Achada do Teixeira. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing
Ultra SkyMarathon Madeira 2018
SSR winnaar Women, Anna Frost, tijdens haar klim naar de top. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing

Vanaf hier rennen de sporters een stukje tussen de wandelaars die hier nu in groten getale aanwezig zijn. De route naar Pico Ruivo is een veelbezochte wandelroute. Veel van de wandelaars blijven staan om de renners aan te moedigen en vergapen zich aan het gemak waarmee sommige deelnemers over de wandelpaden lijken te vliegen.

Ultra SkyMarathon Madeira 2018
De renners vliegen over de wandelpaden bij Achada do Teixeira. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing
Ultra SkyMarathon Madeira 2018
De renners kruizen een autoweg tijdens hun afdaling naar de Laurissilva bossen. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing
Ultra SkyMarathon Madeira 2018
De afdaling naar de Laurissilva bossen en Pico das Pedras. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing

Ik wacht de renners weer op bij Pico das Pedras, halverwege de race. Hier gaat de route dwars door de laurierbossen, een groene jungle! Helaas heeft het deze ochtend nog geregend en zijn de paden spekglad. De een na de ander glijdt hier onderuit. Schoon over de finish is vanaf dit punt bijna niet meer mogelijk. Energiek over de finish ook niet, want de vermoeidheid is hier bij veel sporters ook al behoorlijk zichtbaar.

Ultra SkyMarathon Madeira 2018
De afdaling door de laurierbossen bij Pico das Pedras. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing

Uitgeput maar voldaan over de finish

Bij de finish in het centrum van Santana hebben zich veel toeschouwers verzameld en worden de sporters van zowel de USM, SSR en MSR met luid gejuich binnengehaald. Bij de runners zelf overheersen twee emoties: pure uitputting en gigantische opluchting.

Ultra SkyMarathon Madeira 2018
Ultra SkyMarathon Madeira 2018
Ultra SkyMarathon Madeira 2018
Ultra SkyMarathon Madeira 2018

USM highlights video

Nog meer zien van de Ultra SkyMarathon Madeira? Bekijk dan ook even deze video vol fantastische actieshots en dronebeelden.


Lees hier alles over reizen naar Madeira


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer