Veilig de bergen beleven tijdens de Wildkogel-wandelzomer

Door Edwin Hagenouw 

De Wildkogel-bergliften behoren tot de beste liften in de zomer. Nationaal Park Hohe Tauern heeft maar liefst duizend kilometer aan wandelroutes. Dat zijn ontzettend veel redenen om in beweging te komen. Met de Wildkogelbahn en de Smaragdbahn zweef je in het uitgestrekte hooggelegen wandelgebied Wildkogel op een hoogte van 2.100 meter. Dit is het hart van de Kitzbüheler Alpen. Bij beide bergstations beginnen diverse wandelroutes waarvan de meeste ook geschikt zijn voor minder ervaren wandelaar.

NIEUW | Hohe Tauern Panorama Trail met tien etappes

De Hohe Tauern Panorama Trail vormt een nieuwe uitdaging voor langeafstandswandelaars. De route begint bij de Krimmler watervallen en is 150 kilometer lang. De route is verdeeld over tien etappes waarbij 14.000 hoogtemeters door de Kitzbüheler Alpen worden overbrugd. Het Tauern-panorama tijdens de route is overweldigend.

Tientallen toppen van drieduizenders vormen het decor van deze bergervaring. Tijdens de Hohe Tauern Panorama Trail moet dagelijks zes tot zeven uur worden gewandeld. Daarom is deze route alleen geschikt voor ervaren wandelaars. Je kunt tijdens deze trektocht gebruik maken van een bagageservice. Je loopt dan alleen met je dagrugzak.

Voor gezinnen en beginners is de zogenaamde ‘Sonnenweg’ ideaal. Deze lichte variant van de Hohe Tauern Panorama Trail op middelhoge hoogte is verdeeld in vier etappes, die ook bij plotselinge weersveranderingen gemakkelijk te bewandelen zijn.

Panoramische wandelingen

Dit is het ideale startpunt voor panoramische wandelingen op de Zirbenrundweg, de Wildkogel Seenrundweg, de Smaragdbahnweg of de Panoramaweg. Deze laatste start vanaf het bergstation van de Wildkogelbahn (2.091 m) en leidt over een pad met prachtige uitzichtpunten naar het tussenstation (1.644 m).

Hier sluit de zorgvuldig aangelegde ‘Rutschenweg’ op deze route aan. Op deze route bevinden zich tien roestvrijstalen glijbanen van 22 tot 53 meter lang. Vanaf het eindpunt bij Gasthof Stockenbaum bereik je in ongeveer 45 minuten Neukirchen, via een aangenaam wandelpad.

Snelheidsduivels zweven met de Smaragdbahn naar boven naar het begin van het de mountainkartbaan. Met stevige, all-terrain driewielerkarts rijd je over een slingerend parcours van vier kilometer lang naar beneden. Verreweg een van de meest verrassende belevenissen op de Wildkogel. Maar er zijn ook nog andere manieren om vanaf het bergstation van de Smaragdbahn weer in het dal te komen. Een tip is de Smaragdbahnweg, die naar het tussenstation van de Smaragdbahn leidt.

Stil genieten

De dalen Trattenbachtal, Dürnbachtal en Mühlbachtal bieden onbeschrijflijke Tauern-uitzichten op de overzijde van het dal van het Nationaal Park Hohe Tauern. Er zijn verschillende leer- en themapaden in de Wildkogel-Arena. Het leerpad Seebach naar de idyllische Seebachsee meer is bijzonder aan te bevelen voor wandelaars met een goede conditie die op zoek zijn naar rust.

Wie ‘steenrijk’ wil worden, neemt in het Nationaal Park Hohe Tauern de Smaragdweg naar het Habachtal dal, de enige plek in Europa waar nog smaragden kunnen worden gevonden. Twee keer per week worden daar begeleide mineralen-excursies aangeboden waarbij naar smaragden wordt gezocht. Een echte belevenis is de Venedigerweg met een indrukwekkende hangbrug van zestig meter, kinderweides en stempelstations, waar kinderen kunnen spelen.

Een echte belevenis is de Venedigerweg met een indrukwekkende hangbrug van zestig meter

Adembenemend mooi is het natuurmonument Untersulzbach waterval in een tachtig meter diepe kloof aan het begin van het Untersulzbachtal dal. Wie de weg vervolgt, komt bij de Geolehrweg ‘Blik door het Tauern-venster’ en bij het mijnmuseum Schaubergwerk Hochfeld.

Gletsjertochten

Twee jaar geleden werden de dalen Ober- en Untersulzbachtal door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) als beschermd natuurgebied erkend. In het gebied bevinden zich meer dan 25 bergen met een top van drieduizend meter of hoger en zeventien gletsjers. Het hoogste punt is de 3.657 meter hoge top van de Großvenediger.

De uitdagende tocht in het hooggebergte naar de hoogste top van SalzburgerLand is een van de bekendste en populairste bergtochten in de oostelijke Alpen. Onder de top ligt de natuurlijke habitat van steenbokken, gemzen, marmotten en lammergieren. Wandelaars ontdekken in het Obersulzbachtal dal vele bijzondere plekken. Zoals de imposante gletsjermorenes en het gletsjermeer. Via het gletsjerpad in het Obersulzbachtal dal kun je hier omheen wandelen. Ook kun je, onder begeleiding van nationale parkrangers of gediplomeerde berggidsen, wandelen naar de toppen van de Venediger- en Glockner-bergketens.

De honger naar de ultieme bergbeleving wordt gestild door de Keeskogel, Larmkogel, Dreiherrenspitze, Hoher Gabler, Großer Geiger, Großvenediger of de Großglockner (3.798 m), de hoogste berg van Oostenrijk. Alle informatie over tochten, hutten en het weer vind je op www.wildkogel-arena.at en in de gratis app ‘Erlebnis Nationalpark’. Nadat je de gegevens hebt gedownload, kunt je ze ook offline gebruiken.


GA VOOR MEER INFORMATIE EN DE OPENINGSTIJDEN VAN DE BERGBAHNEN OP WWW.WILDKOGEL-ARENA.AT/NL


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.