Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Het is 29 mei 2022 als we van huis vertrekken richting het noorden. In de afgelopen jaren waren Maartje en ik regelmatig in Zweden en Noorwegen. Steeds meer groeide tijdens onze reizen het verlangen om langer dan een paar weken in Scandinavië te verblijven. Om daardoor nog dichter bij de natuur te komen en de landen beter te leren kennen. Als kind zeilde ik elk jaar met mijn ouders en zusje op de Oostzee. Laverend tussen Denemarken en Zweden kwamen we vooral in pittoreske vissenplaatsjes en verscholen haventjes aan grillige kusten.

Noorwegen kende ik als kind vooral door de twee zeilraces – de Colin Archer Race – die ik als vijftien- en zeventienjarige maakte. Deze indrukwekkende ervaringen waren hoogtepunten uit mijn jeugd. Mijn vader, een paar ruige mannen en ik bedwongen stormen op de Noordzee en zeilden uiteindelijk de Oslo fjord in. Daar zag ik Noorwegen voor de eerste keer. De basis voor mijn liefde voor dit overweldigend mooie land was geboren.

Bornholm, Denemarken

Borholm, het meest oostelijk gelegen stukje Denemarken. Dichterbij het buurland Zweden dan bij het moederland zelf. Door de bijzondere ligging is Bornholm. een bijzonder eiland. Met de meeste zonnejaren en het gemiddeld hoogste temperaturen van het land voelt het eiland zelfs een beetje Mediterraans. Helemaal als je in de zon over de hagelwitte stranden in het zuiden loopt.

Ook hier was ik als kind. Ik weet nog dat ik heb genoten van ons verblijf op het eiland. Maar meer dan de vissershavens en de ronde kerken herinner ik me niet. Tijd voor een hernieuwde kennismaking dus. Wij verblijven in een huisje in het bos. In alle rust genieten we hier, op het meest zuidelijk gelegen deel van het eiland, van de eerste dagen van onze rondreis.

Op een paar honderd meter van ons huis ligt het strand van Dueodde. Regelmatig verkozen tot een van de mooiste stranden van Europa. En dat is niet zo gek. Het uitermate witte zand is verbluffend fijn en sprankelt in de zon. Het zand is zo fijn dat het vroeger werd gebruikt voor zandlopers. Dan heb je een idee. Via een houten pad van zo’n vijfhonderd meter wandel je tussen de prachtige duinen naar deze verborgen parel aan de Oostzee. Maak hier een mooie wandeling langs de witte heuvels of neem een duik in het verfrissende water.

Wandelen op Bornholm

Op onze eerste dag op Bornholm maakten we de wandeling met de naam Bizonstien. Tijdens deze wandeling kun je bizons tegenkomen. Die zagen wij niet. Wel stonden we oog in oog met kraanvogels, een ree en zagen we diverse arenden boven ons cirkelen. Op de bank van de prins hadden we een prachtige uitzicht over het dal en de kleine meertjes. Hieronder zie je de route en een kort fotoverslag.

Onze favoriete bezienswaardigheden op Bornholm

Elke bestemming heeft haar eigen specifieke bezienswaardigheden. Tijdens onze rondreis zullen wij onze eigen favoriete plekken en activiteiten met je delen. Voor Bornholm is dit onze top 5.

  1. Het strand van Dueodde. Het meest zuidelijke gelegen deel van Bornholm en een van de mooiste stranden van Europa. Ga hier lekker uitwaaien, picknicken of neem een duik.
  2. Hammershus. Een bijna 1000 jaar oude kasteelruïne en tevens de grootste kasteelruïne van Europa. Op de top van deze heuvel heb je fantastisch uitzicht over Bornholm. Wandel omhoog voor een fantastisch uitzicht. Net ten noorden van de kasteelruïnes van Hammershus zijn er verschillende grote rotsen en kliffen waar je kunt rotsklimmen.
  3. Gudhem. Het enige dorp van Denemarken dat tegen een heuvel is gebouwd. Een lieflijk dorpje met traditionele huisjes. De gezellige haven van Meldhem ligt vlakbij Gudhem.
  4. Døndalen. Hier vind je de hoogste waterval (20 meter hoog) van Denemarken. Leuk voor een korte wandeling.
  5. Het Opal Meer. De noordkust van Bornholm heeft schitterende kliffen die je kunt bewonderen en als je een beetje landinwaarts gaat kun je genieten van het indrukwekkende Opal Meer. 

Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door NordicVisit SwedenRabHanwagJulbo en BBI Travel.

Lees alle verhalen over onze rondreis door Scandinavië > Rondreis Scandinavië 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Ga deze zomer naar Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties.

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer