Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Van de Jägersee naar de Tappenkarsee in SalzburgerLand

Een wandelverslag van Janna Kamphof

Kristalhelder, ijskoud en prachtig: dat zijn de meren in het SalzburgerLand. In de buurt van het dorpje Kleinarl kun je prachtig wandelen van de Jägersee naar de Tappenkarsee. Het is een pittige, maar ongevaarlijke bergwandeling van bijna zestien kilometer met 750 hoogtemeters. De twee meren Jägersee en Tappenkarsee en de indrukwekkende waterval maken deze wandeling wat mij betreft leuk voor iedereen die niet alleen van bergen, maar ook van water houdt.

Een steile klim op de wandeling naar het meer

De wandeling start op de parkeerplaats bij de Jägersee, vlakbij het plaatsje Kleinarl in de Oostenrijkse deelstaat SalzburgerLand. Als je gaat wandelen van de Jägersee naar de Tappenkarsee, kun je de wandeling met twee keer 3,5 kilometer inkorten, als je de Mautstraße van de Jägersee naar de Parkplatz Schwabalm neemt. Dit kost je vijf euro en bespaart je een vlak en niet erg interessant stuk van de wandeling. Als je fit bent, zou ik toch gaan lopen want hoewel het niet de meest spectaculaire 3,5 km is, wandel je wel door een mooi dal en grotendeels langs de rivier met uitzicht op de waterval.

Bij de Parkplatz Schwabalm, aan de voet van de berg, begint het zware gedeelte van deze wandeling

Bij de Parkplatz Schwabalm, aan de voet van de berg, begint het zware gedeelte van deze wandeling. Naar de Tappenkarseealm zijn het nog maar een kleine 3,5 kilometer, maar je overbrugt ruim 600 hoogtemeters. Met vele haarspeldbochten maak ik mijn weg omhoog. Het is best steil, maar niet gevaarlijk. Ik loop vooral over een oneffen, rotsig pad. Ook al zag ik heel wat mensen op gympen en zelf sandalen lopen, ik zou je zelf aanraden wel een paar stevige wandelschoenen voor deze wandeling aan te trekken.

Wandelen van de Jägersee naar de Tappenkarsee
Draai je onderweg ook eens om en kijk naar het dal met de Jägersee. Foto: Janna Kamphof

Spectaculaire uitzichten en een waterval

Aan de rechterkant van het wandelpad is tussendoor steeds weer de waterval uit een ander perspectief te zien. Het kletterende water schittert in de zon en zorgt in de zomer voor wat afkoeling tijdens de steile klim. Zodra ik boven de boomgrens kom, draai ik me om en kijk richting het dal. Daardoor heb ik een prachtig uitzicht op de blauwe Jägersee en de bergen erachter. Een andere wandelaar die even stopt, vertelt me dat je bij helder weer zelfs tot voorbij het Hochkönig-massief kunt kijken.

Waterval tijdens het wandelen van de Jägersee naar de Tappenkarsee
Op het steile wandelpad heb je steeds zich op de waterval. Foto: Janna Kamphof

Geschafft! Daar is de Tappenkarsee!

Vlak voordat ik bij de Tappenkarsee ben, loop ik een klein stukje vlak. Zou ik dan nu bij het meer zijn aangekomen? Toch niet, er volgen nog een paar hoogtemeters. Maar als ik dan die laatste stappen omhoog heb gezet, is de beloning groot: de enorme Tappenkarsee strekt zich voor me uit. Omringd wordt het meer door bergtoppen, enkele daarvan zelfs midden in de zomer besneeuwd. De Tappenkarsee wordt als het grootste bergmeer van de Oostenrijkse Alpen beschouwd en als je aan de rand ervan staat, kun je je dit goed voorstellen.

De Tappenkarsee, die op 1762 meter hoogte ligt, staat overigens ook bekend om het ijskoude en kristalheldere water. Het water komt rechtstreeks van de besneeuwde bergtoppen en de temperatuur is er dus ook naar. De exacte temperatuur wordt helaas nergens aangegeven, maar de omschrijving op de website Wanderdörfer is veelzeggend: “unter der Wohlfühlgrenze”.

Opgewarmd door het wandelen van de Jägersee naar de Tappenkarsee waagde ik zelf een duik. Brrr! Na een paar slagen heen en weer, liep ik terug naar de kant en zag dat ik veel publiek had.  Vol ongeloof kwam een meneer naar me toe om te vragen of het wel goed met me ging. Lachend bevestigde ik dat en wisselde mijn zwemkleding snel voor een dikke trui.

Uitzicht vanaf de Tappenkarseehütte tijdens het wandelen van de Jägerseen naar de Tappenkarsee
Vanaf de Tappenkarseehütte heb je een prachtig uitzicht. Foto: Janna Kamphof

Pauze met Kaiserschmarrn bij de Tappenkarseehütte

Vrijwel aan het begin van het meer ligt de Tappenkarseealm waar je even kan uitrusten met een hapje of drankje. Wie nog energie heeft, kan ook doorlopen naar de Tappenkarseehütte. Dit is vanaf de Alm nog een klein halfuur en je wandelt bijna vlak. Dat is precies wat ik deeg en toen ik bij de hut aankwam, was ik erg blij met die beslissing. De hut heeft een nog mooier uitzicht over het meer én je kan hier ontzettend lekkere Kaiserschmarrn en Apfelstrudel eten.

Zelf Kaiserschmarrn maken? Klik hier voor het recept: heerlijk en eenvoudig!

Even energie tanken voordat ik de steile afdaling terug naar het dal ging maken! Als je een nachtje wil blijven en pas de volgende dag verder of terug wil wandelen, kan dat ook. Wie wel terug naar het dal wandelt, heeft nog een wandeling van ongeveer twee uur voor de boeg.

Kaiserschmarrn na het wandelen van de Jägersee naar de Tappenkarsee
Beloning: Bij de Tappenkarsee aangekomen kan je in de hut deze heerlijke Kaiserschmarrn eten! Foto: Janna Kamphof

Lees hier meer verhalen en artikelen over SalzburgerLand


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer