Wandelroutes in Oostenrijk | De Salzburger Almenweg

Door Edwin Hagenouw

De „Blauwe Gentiaan“ staat symbool voor deze populaire meerdaagse wandeltocht en begeleidt al ruim tien jaar de wandelaars op hun wandeltocht door het Salzburgse Pongau. De 31 dag-etappes hebben elk hun eigen karakter. Soms lopen ze door een glooiend groen landschap en dan weer langs grillige rotswanden. Een aantal routes is geschikt voor beginners, terwijl andere tochten specifiek gemaakt zijn voor ervaren bergwandelaars.

meerdaagse wandelingen
Wandelen in de bergen is gezond!

Wetenschappelijke studies laten zien dat beweging boven de duizend meter erg gezond is. Dan komt het goed uit dat 90% van de Salzburger Almenweg boven deze hoogte ligt. Gezond en vooral erg lekker zijn de regionale lekkernijen waarmee je als wandelaar bij de 120 almhutten langs de route wordt verwend. Voor iedereen die van lekker regionaal eten houdt, zijn er speciale etappes. Deze zijn op de officiële website aangegeven. Maar ook voor ´kruidenliefhebbers´ en ´panoramafreaks´ zijn de passende etappes op de website te vinden. Genieters en kruidenliefhebbers kunnen overigens ook geweldig genieten op de Via Culinaria.

DE SALZBURGER ALMENWEG IN CIJFERS:

  • 350 kilometer lengte
  • 120 almhutten liggen langs de route
  • 90 % van de route ligt hoger dan 1.000 meter
  • 31 dag-etappes voor elke type wandelaar
  • 25 plaatsen in Salzburgs Pongau worden bewandeld
  • 21 Kilometer is de langste etappe met 9 uur wandeltijd
  • 10 jaar bestaat de Salzburger Almenweg in 2016
  • 5 Kilometer is de kortste etappe met een wandeltijd van 1,5 uur
  • 3 Moeilijkheidsgraden (voor beginners en families tot aan ervaren bergwandelaars)
  • 1 Homepage voor alle informatie: www.salzburger-almenweg.at
Zonsopkomst in de bergen is magisch

4 BERGEN – 3 SEEN

Deze vierdaagse tocht over vier bergen en langs drie meren loopt door Salzburgs deel van het Salzkammergut. De wandeltocht begint in Fuschl am See en gaat door het Ellmautal naar de Zwolferhorn in St. Gilgen am Wolfgangsee en verder over de Falkenstein naar het pittoreske St. Wolfgang en naar de Schafberg. Het uitzicht over het gehele Salzkammergut en de omliggende bergtoppen laat een onvergetelijke indruk achter. Met de boot vaar je over de Wolfgangsee verder naar Mondsee. Via de Schober met de ruïne Wartenfels kom je bij de Fuschlsee terug waar je op één van de terrassen aan de oever de tocht de revue kan laten passeren.

VIA ALPINA

De Via Alpina spreekt vele lange-afstand-wandelaars tot de verbeelding. En terecht. De vijfduizend kilometer lange tocht begint in Triëst en verloopt tot aan de Franse kust en Monaco. Wandelaars die de hele tocht gelopen hebben vertellen dat het traject dat door SalzburgerLand loopt het mooiste deel zou zijn. De vier etappes gaan van Annaberg aan de Gosaukamm via het Tennengebergte en langs de Hochkönig naar Maria Alm aan het Steinerne Meer. Onderweg worden wandelaars niet alleen beloond met onvergetelijke uitzichten, klaterende watervallen en diepe kloven. Ook de vele regionale lekkernijen zijn hoogtepunten.

Plaatjes uit een sprookjesboek, maar dan echt!

SALZALPENSTEIG

Op deze 230 kilometer lange wandeltocht kom je langs oude zoutmijnen en culturele getuigen uit tijden waarin het zout een belangrijke rol speelde. Het witte goud, zoals het zout ook wel werd genoemd, heeft de geschiedenis van SalzburgerLand en het Salzkammergut duizenden jaren lang sterk beïnvloedt. Op achttien etappes wandel je van het nabijgelegen Beieren door het SalzburgerLand. Je komt langs plaatsen met een lange geschiedenis zoals Hallein en Bad Dürrnberg. De SalzAlpenSteig eindigt in Opper-Oostenrijk, in het hart van het Salzkammergut.

KÖNIGSWEG

De Koningsweg is een vierdaagse wandeltocht over verschillende almen waarbij men elke dag een vorstelijke begeleiding heeft, namelijk het steeds weer wisselende uitzicht op het majestueuze en legendarische massief van de Hochkönig.

Lichtgewicht wandelen. Laat je bagage naar je accommodatie brengen.

Maar niet alleen deze indrukwekkende berg, maar ook alle dorpen langs de route vertellen hun eigen verhaal. Mühlbach als voormalig mijndorp, Dienten met z´n vele sages en Maria Alm als bedevaartsplaats met de hoogste kerktoren van het SalzburgerLand. Andere bijzondere hoogtepunten zijn de toppen van de Hundstein, Schneeberg en Klingspitz.

ROUTE DER KLAMMEN

De Route der Kloven in het Saalachtal bestaat uit zes etappes en is 101 kilometer lang. De tocht is volgepakt met natuurbelevenissen en onbeschrijfelijke indrukken. Aan de voet van de gebergtes van de Loferer- en Leoganger Steinberge en aan de uitlopers van het Steinerne Meer heeft de natuur bizarre rotsformaties, klaterende watervallen en één van de grootste grottenstelsels in Europa gevormd. De kracht en schoonheid van het woeste water in de verschillende kloven staan in schril contrast met de rust en stilte op de almweides.

DE SAALACHTALER HÖHENWEG

Gedurende vijf dagen wandel je over de Saalachtaler Höhenweg langs één van de mooiste bergkamroutes in de regio. Dan weer over de glooiende almen van de Pinzgauer Grasbergen en dan weer door het afwisselende berglandschap van de Kalkalpen. Het uitzicht over de imposante bergtoppen van de Hohe Tauern laten de inspannende klim naar de top snel vergeten.

Foto: Peter Kühnl

De route begint in Leogang en via het Schwarzleotal en Spielbergtörl wandel je naar Hinterglemm en verder naar Saalbach. Als afsluiter geniet men van de romantische Alpenrosenweg in Viehofen voordat men met de Biberg zomerrodelbaan naar Saalfelden flitst.

SAALACHTALER RUNDWEG

De eerste drie dagen heb je op de Saalachtaler Rundweg de keuze. Kies voor de gemoedelijke wandelingen in het dal tussen Saalfelden, Maishofen en Maria Alm of voor hikes op hoogte over de bergweides van de Pinzgauer Grasbergen naar de Hundstein op 2.117 meter. Het uitzicht op het bergmassief van het Steinerne Meer is steeds je trouwe begeleider. De laatste drie dagen van deze zesdaagse wandeltocht zijn afwisselend. De vierde dag is een eenvoudige bergwandeling van Hintermoos naar Dienten. De vijfde etappe is een wandeling over heerlijke almpaden naar Hinterthal. Als afsluiter ga je afwisselend omhoog-omlaag terug naar Saalfelden.

FAMILY HIKING

Family Hiking is een individuele wandelweek speciaal voor families. Afhankelijk van de conditie en leeftijd van de familieleden kan je op de ´Route der Klammen´ de tocht individueel plannen. Onderweg ontdek je de drie beleveniswandelwegen in het Salzburger Saalachtal. Bij de interactieve rustplekken kunnen kinderen op een speelse manier voelen, ruiken, zien en horen wat het landschap te bieden heeft. Hoogtepunten zijn de Orchideeënweg door de Vorderkaserklamm en de Geschiedenisweg in Unken.

MEER WANDELTIPS IN HET SALZBURGERLAND

Voor iedereen die de ongerepte natuur in het SalzburgerLand liever tijdens dagwandelingen vanuit een hotel of almhut ontdekt vindt inspirerende tips voor de mooiste wandelingen in het SalzburgerLand. Met één van de vele zomerliften kan je veel hoogtemeters besparen en eenvoudig van het wijdse uitzicht genieten. De 10 tips voor veilig wandelen verhogen de veiligheid en het plezier voor elke wandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.