Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Napels, we kennen het allemaal. Dit is de plaats waar de pizza Margherita is ontdekt, waar de vulkaan Vesuvius pompei heeft verwoest. En Napoli is de voetbalploeg van Dries Mertens en heel lang geleden van Diego Maradona. Minder bekend is misschien wel dat een uurtje hier vandaan, als het verkeer wat meezit, je er ook prachtige wandelingen kan maken.

Hier ligt het “Parco Regionale dei Monti Lattari”, de Italiaanse bergketen die de ruggengraat vormt van het schiereiland Sorrento in Campanië. En is een uitloper van de zuidelijke Apennijnen. Het deel op het schiereiland Sorrento heeft een eigen naam, namelijk de Monti Lattari.

Een 360° view op de kust van Amalfi

Oké, toegegeven, je vind hier geen 2000-3000m toppers zoals in het noorden van Italië. De hoogste top ligt op 1444 meter boven zeeniveau, maar het geeft je een adembenemend uitzicht om u tegen te zeggen. Een 360° view op de kust van Amalfi van Cilento tot Vesuvio. In februari en maart kan hier sneeuw liggen en tijdens de maanden juli en augustus is het hier bloedheet. Ga dus vooral vroeg wandelen omwille van de hitte, zodat je in de namiddag kan genieten aan het strand.

Maar vergis je echter niet aan de moeilijkheidsgraad. Omdat de paden niet onderhouden zijn en signalisatie soms moeilijk te vinden is, worden de wandelingen vooral aangeraden voor ervaren wandelaars. De routes gaan door bossen met beuken en dennen. Onderweg kom je geiten en schapen herders tegen.

Een optie voor zij die niet veel tijd hebben, je kan in het treinstation van Castallammare di Stabia een kabellift nemen naar Monte Faito.

Monte Faito heeft geen top maar wel een mooie legende.

Hercules die twaalf werken moest maken, had er na het tiende werk genoeg van. Om dit aan te tonen heeft hij het topje van de Monte Faito afgehaald en dit in de zee gegooid. In de baai van Napels kan je effectief precies een “topje” zien liggen…

Van Monte Faito kan je wandelen naar Monte Molare. Het is een beetje zoeken naar de wegwijzers maar als je een beetje rondkijkt kan je al snel de rood-wit seinen terugvinden op de stenen.

De klim naar de top is een grimmig stukje maar de beloning is onbeschrijfbaar, een gratis uitzicht, puur genieten!

Path of Gods

Iets verder aan de Amalfi kust ligt er een meer bekend wandelpad, path of Gods of het Pad der Goden en die loopt in de Monti Lattari. Het “Sentiero degli Dei” of het “Pad der Goden” is een wandelpad tussen de Amalfikust en de zuidkust van het schiereiland Sorrento of Sorrentina.

De twee kustlijnen liggen naast elkaar in de Golf van Salerno, in de Zuid-Italiaanse regio Campanië. Het maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed Amalfikust. Het pad loopt van het oosten in het plaatsje Bomerano, in de gemeente Agerola, westwaarts naar Nocello, een bergdorpje van de stad Positano.

De naam wordt toegeschreven aan de Griekse sage over Odysseus. Odysseus weerstond de zang van de Sirenen, die woonden op het archipel Li. De goden en godinnen kwamen Odysseus ter hulp via dit wandelpad, de snelste weg van het vasteland naar Li Galli.

Reisgidsen raden aan om de weg te doorlopen van oost naar west; hierdoor kijk je steeds naar het schiereiland van Sorrento. De uitzichten zijn dan ook een van de mooiste in de toeristisch populaire Amalfi kust. Het wandelpad kent enkele varianten met een parcours naar rotspunten.

Het is een uitdagende wandeling, vooral omwille van de vele steile trappen en de vele rotsen die getrotseerd moeten worden. Het pad is negen km lang. Het eiland Capri en het archipel Li Galli in de Tyrrheense Zee zijn goed te zien.

Minpuntje: eenmaal aangekomen in Nocello moet je weerkeren en het pad in tegenovergestelde richting opnieuw wandelen om terug te geraken in Bomerano. Pluspuntje, het pad is dan wel minder druk!

Een alternatieve mogelijkheid: als je met de bus tot in Bomerano bent gekomen, kun je in Nocello doorwandelen naar Positano en daar de veerboot nemen naar Sorrento. Voor zij die niet graag alleen wandelen, in Sorrento is er een organisatie die geleide wandelingen organiseert en in groep onder andere Path of Gods wandelt. Meer info vind je op sorrentohiking.com

Het is zeker de moeite waard om deze bergketen te ontdekken. Een zalige combinatie van goede wandelingen en heerlijk eten. En voor iedereen die nog een extra uitdaging wil, in Napels kan je een e-biketour doen, onder begeleiding. Een mooie afsluiting voor een actieve vakantie.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer