Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Sneeuw tijdens een zomerhike

Het lange en sneeuwrijke skiseizoen van afgelopen winter betekent dat je rekening moeten houden met sneeuw op je pad in de zomer. Die sneeuwvelden vormen soms lastige obstakels. Moet je omkeren of kun je ze oversteken zonder gevaar? In lawinegeulen en kommen in het landschap blijft, vooral op noordhellingen, nog tot diep in de zomer sneeuw liggen. Wat moet je doen als sneeuw je pad verspert?

vooral op noordhellingen kan nog tot diep in de zomer sneeuw liggen

Voor bergwandelaars vormen sneeuwvelden vaak lastige obstakels op hun pad. Wie vroeg in het zomerseizoen in de bergen gaat wandelen komt bijna zeker sneeuwvelden op zijn pad tegen. Wat moet je doen als sneeuw je pad verspert? Is de sneeuw nog bevroren of al voldoende ontdooit om veilig door te gaan zonder pickel en in korte broek? Weet je wanneer je moet stoppen en moet omkeren?

zomerhike
Sneeuw tijdens een hike in de zomer. Foto: Fabrizio Conti

Webinar ‘Sneeuw op je pad’

Bekijk hier het NKBV webinar van gediplomeerd UIAGM berg- en skigids Stefan Buis. Hij vertelt in een korte video alles over sneeuw op je pad en wat je moet doen om niet uit te glijden. Aansluitend aan het webinar kon je vragen stellen. We hebben de video en de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij gezet. Bekijk ze hieronder.

Harde versus zachte sneeuw

Q: Wat zijn de voor- en nadelen als het sneeuwveld wat je over wilt steken zachte of harde sneeuw is?

A: Voordeel van zachte sneeuw is dat je makkelijk zelf treden kunt maken. En je zult niet zo snel ongecontroleerd uitglijden omdat de zachtere sneeuw je val remt. Harde, bevroren sneeuw is als een schuine ijsbaan. Heb je hierop eenmaal snelheid, dan is remmen bijzonder lastig.

De beste houding

Q: Wat is de beste houding bij het oversteken van een klein, steil sneeuwveld (als gewone wandelaar met flinke rugzak). Moet je zo recht mogelijk blijven lopen of juist richting de helling leunen? En wat is de beste manier om je voet te plaatsen, platter, of meer op je hak?

A: Qua houding is een normale loophouding het beste, met het gewicht boven je voet (dus niet te veel naar de berg leunen) om uitglijden te beperken. Richting de helling leunen maakt dat je makkelijker weg kunt glijden met je voeten. Het trappen van treden is een goede methode om meer grip te krijgen. Dit gaat alleen als de sneeuw zacht is. Als je in Nederland in de buurt van een steile dijk woont kun je gaan oefenen als het gras nat is. Als je dit op schoenen met gladde zolen doet zul je snel achter de juiste houding en voetplaatsing komen voor het dalen, stijgen en traverseren. Je zult merken dat je met bergschoenen met stevige zolen erg goed grip hebt door de kanten te gebruiken bij een traverse. Je moet wel continu druk houden.

Gaat afdalen anders dan stijgen?

Q: Wat doe je anders bij een afdaling via een sneeuwveld dan bij het stijgen?

A: Nog beter opletten. Een val bij het afdalen is moeilijker te corrigeren dan een val bij het omhoog lopen. In het laatste geval ben je al in de juiste remhouding. Bij een sneeuwveld met zachte sneeuw is een afdaling erg snel en comfortabel. Je glijdt/rent snel en soepel naar beneden – mits er geen afgrond onder je is, er geen stenen door de sneeuw heen komen en je de controle over je snelheid weet te houden.

Sneeuwbruggen

Q: Wat moet je doen als je sneeuwvelden tegenkomt waar water onderdoor stroomt? Waar moet je dan op letten zodat je veilig over kan steken zonder het gewoon op goed geluk te proberen?

A: Hoe dunner de sneeuw, hoe meer kans dat je er door zakt. Kies een deel van het sneeuwveld wat niet te steil is en waar de sneeuwlaag niet zo dun is dat je er doorheen kan zakken. Bij twijfel over de veiligheid kun je het beste omkeren. Als de ‘brug’ instort met jou er op dan kan het slecht aflopen.

Q: Hoe kun je aan een sneeuwbrug zien of deze sterk genoeg is om iemand te dragen?

A: Dit is niet makkelijk. Allereerst moeten de temperaturen laag zijn zodat de sneeuw goed hard is. Zodra het boven nul komt neemt de sterkte van de sneeuwbrug af. En hierbij geldt dat je meestal kunt aannemen dat hoe groter de brug, hoe sterker. Bij twijfel raadt kun je het best de mensen met behulp van touw aan een vast punt over de brug zekeren. Heb je de benodigde hulpmiddelen hiervoor niet tot je beschikking, draai dan om.

Stijgijzers, pickels en stokken

Q: Welke hulpmiddelen zijn er voor het geval je een sneeuwveld tegen komt? We hebben wel stokken bij ons, maar stijgijzers zijn echt wel een gewichtsklasse te ver.

A: Wandelstokken zijn op een steil sneeuwveld goed om je evenwicht mee te bewaren. Je kan er, als je valt, niet mee remmen. Met stijgijzers voorkom je dat je uitglijdt. Een pickel is om te remmen na een val. Voorkomen is beter dan genezen! Zowel pickels als stijgijzers zijn in lichtgewicht varianten te koop. Pas op met TE lichte pickels en stijgijzers die geheel uit aluminium bestaan. Volledig aluminium pickels zijn zo licht uitgevoerd dat je ze niet goed in bevroren sneeuw kunt slaan. Voor grammenjagers geldt dat de keuze voor stijgijzers afhankelijk is van de steilheid van het terrein, de condities en de lengte van de oversteek. Bij korte stukjes kan overwogen worden enkel een pickel te gebruiken. Als de sneeuw erg hard is kan dit moeilijk worden. Er is niet een eenduidig antwoord. Balngrijkste is en blijft het voorkomen van uitglijden.

bergwandelen in de sneeuw
Mooie besneeuwde passages. Foto: Romain Verkindt

Q: Is het bij het traverseren van niet al te steile en enigszins zachte sneeuwvelden (geen noodzaak voor stijgijzers/pickel) aan te raden om met een enkele of beide wandelstokken te lopen? Mijn wandelstokken zijn voorzien van tellers van ongeveer 4 cm, dus ze verdwijnen niet direct in de sneeuw.

A: Gebruik de stokken zoals je normaal ook loopt. Als het terrein wat steiler is kun je de bergzijde halverwege de stok vasthouden om rechtop te kunnen blijven lopen.

Q: Zijn er simpele maar effectieve stijgijzers voor B-schoenen te koop? Deze B-schoenen hebben vaak niet de stijfheid en de mogelijkheid om net als een C- of D-schoen een gedegen stijgijzer op te monteren. Maar C- of D-schoenen voor de meeste wandelingen (grotendeels zonder sneeuw) ook weer geen noodzaak en soms zelfs ronduit oncomfortabel.

A: Er bestaan simpele ‘instap’ modellen die met riempjes/plastic clips om de schoen worden gebonden. Deze zijn niet geschikt voor echt steile hellingen, maar meer bedoeld voor stabiliteit op vlakkere sneeuwvelden.

Flexibele stijgijzers zijn tot op zekere hoogte verstelbaar en kunnen aan verschillende modellen schoenen en schoenmaten aangepast worden. Voor kleine kinderen is de keuze beperkt. Je moet je je ook afvragen of het veilig is om kinderen op stijgijzers te laten lopen in verband met verwondingen/struikelen. Op stijgijzers lopen vereist de nodige techniek.

Bruikbare sporen

Q: En als je kijkt of een bestaand spoor bruikbaar is, waar let je dan op?

A: Of je je voeten goed kunt plaatsen zonder uit te glijden. Een spoor dat veel begaan is en spekglad vereist stijgijzers. Als de sneeuw zacht is en/of je kunt in bestaande voetstappen staan zonder uit te glijden dan kan het spoor (mogelijk) met stokken overgestoken worden, mits niet te steil. Controleer altijd of er andere mogelijkheden zijn als je een spoor niet vertrouwt.

Informatie inwinnen

Q: Zijn huttenwaarden in het algemeen op de hoogte van ligging van de sneeuwvelden?

A: Op populaire trajecten en trajecten van/naar de hut mag je aannemen dat dat het geval is. Maar ook hier is sprake van mensenwerk. Een huttenwaard kan het ook bij het verkeerde eind hebben. Soms heeft men simpelweg geen info als het een weinig gelopen traject betreft. De huttenwaard gaat er wel van uit dat gasten geoefende bergwandelaars zijn en op de hoogte zijn van de te nemen maatregelen.

Kinderen

Q: Ik vraag me af of het veilig is de kids aangelijnd te hebben? Zou ik mijn dochter van 10 of zoon van 6 kunnen houden als ze gaat glijden? Ik denk van niet. Ik zie meer heil in het laten oefenen met lopen op stijgijzers op de indoor skibaan. Of zie ik het niet juist?

A: Het aanlijnen en gelijktijdig oversteken van een steil sneeuwveld raad ik absoluut af. Als er één persoon valt dan zul je de anderen niet kunnen houden. Aangelijnd lopen op de gletsjer of een vlak sneeuwveld is wel mogelijk.

Bron: Stefan Buis en Harald Swen | NKBV Kenniscentrum

Alle tips over dit onderwerp vind je ook in het artikel ‘Sneeuw op je pad‘ uit Hoogtelijn 3/2011.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer