Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Eén ding is volkomen duidelijk: Kungsleden tussen Abisko en Hemavan is een van ’s werelds beroemdste wandelroutes, en misschien wel de mooiste. Het pad is meer dan 400 kilometer lang en werd aan het begin van de 20e eeuw aangelegd door Svenska Turistföreningen. Sindsdien wordt het bezocht door wandelaars van over de hele wereld.

Kungsleden loopt door een gevarieerd landschap in de Laplandse bergwereld. Er zijn dramatische veranderingen onderweg tussen alpien terrein en laaggelegen bergberkenbos. Een reis langs Kungsleden voert je door groene bergheidevelden omringd door bergmeertjes en dramatische toppen, en het pad loopt ook door verschillende bergdorpen. De meest gebruikelijke locaties om een ​​wandeling langs Kungsleden te beginnen of te eindigen zijn Abisko, Vakkotavare, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs en Hemavan.

Kungsleden loopt door vier nationale parken: Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek en Pieljekaise. Rendieren kom je over de volledige lengte van het pad tegen en bezoekers moeten hier rekening mee houden en respectvol mee omgaan. Het pad is goed gemarkeerd en bruggen brengen je gemakkelijk over wat anders moeilijke snelstromende beekjes zouden zijn.

De moeilijkheidsgraad van het pad is gemiddeld. Het hoogste punt van het pad ligt op 1150 meter boven de zeespiegel (Tjäkta pas) en het laagste punt van het pad ligt op 305 meter boven de zeespiegel (Kvikkjokk). De route is aangegeven middels rood/oranje markeringen op bomen, stenen en rotsen. Omdat de route veel door drassig gebied loopt, wordt veel gebruikt van plankenpaden.

Ook moeten er regelmatig rivieren worden overgestoken. In de meeste gevallen zijn deze voorzien van een brug, maar vooral als de rivieren in het begin van de zomer door smeltwater erg hoog staan kan het zijn dat deze te voet doorwaad moeten worden. De bruggen en plankenpaden zijn niet altijd in goede staat, waardoor voorzichtigheid soms geboden is.

In enkele gevallen kan je, om kilometers te besparen, met een bootje grote meren oversteken. Dit kan met een motorboot (tegen betaling), maar soms ook door middel van zelf roeien. Het water in stromende rivieren is dusdanig schoon dat dit zonder te filteren gedronken kan worden. (wikipedia)

STF, de Zweedse versie van de NKBV, heeft maar liefst zestien berghutten langs Kungsleden, gescheiden door tien tot twintig kilometer. Er zijn geen STF-hutten tussen Kvikkjokk en Ammarnäs, maar er is een beperkt aantal andere accommodaties beschikbaar.

Zweden weet ongerepte natuur en boeiend cultureel erfgoed als de beste te combineren. Het land telt heel wat meren, heeft een prachtige scherenkust, en bestaat voor de helft uit bos. Naar de Noorse grens toe verrast het met hoogvlaktes en toendragebergte, hoge watervallen en talrijke rendierenkuddes. Daarnaast is de Vikinggeschiedenis nooit ver weg en sieren kastelen en goed bewaarde dorpen het land.Wil jij deze zomer ook naar Zweden op vakantie? Bekijk dan eens het uitgebreide aanbod van Nordic op nordic.nl/bestemmingen/zweden/zomer/

De start in Abisko

Tijdens onze rondreis door Scandinavië zijn we een aantal geleden aangekomen in Riksgränsen. Vlakbij de Noorse grens, gelegen in nationaal park Vadvetjåkka. Op zo’n half uur rijden ligt Abisko. Een bekende plaats bij wandelaars in de hele wereld. Dit is voor de meeste hikers het startpunt van de Kungsleden, het Koningspad. Voor ons is het een wens om in de komende jaren minimaal één etappe van dit prachtige wandelavontuur te wandelen.

Nu we in de buurt zijn hebben we besloten een aantal uren het pad te bewandelen. In dit artikel zie je een kort fotoverslag van deze wandeling langs een snelstromende rivier, door berkenbossen en met dramatische uitzichten op imposante bergen. Ook dit keer kiezen we op de terugweg onze eigen route. Dat betekent dat we een paar riviertjes moeten oversteken. We trekken onze schoenen daarvoor graag uit. Onze verhitte voeten genieten van de weldadige tinteling van het ijskoude water.

We zien enkele wandelaars met grote rugzakken. Zij gaan een mooi avontuur tegemoet. Ook wij genieten met volle teugen van een wandeling van bijna achttien kilometer. Maar een uurtje later zitten we alweer in de sauna en dromen van de mooie hikes die we de aankomende weken gaan maken. Morgen gaan we de Zweeds-Noorse grens over en is ons volgende doel de Lofoten.

Wil jij de Kungsleden een keer lopen? Lees dan ook eens het verhaal van Marion op Mountainreporters.

In juni en juli 2022 reizen Maartje en ik door Scandinavië. We startten op Bornholm, in Denemarken, en trekken daarna door Zweden en Noorwegen. Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door NordicVisit SwedenRabHanwagJulbo en BBI Travel.

Lees alle verhalen over onze rondreis door Scandinavië > Rondreis Scandinavië 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Ga deze zomer naar Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties.

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer