Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Eén ding is volkomen duidelijk: Kungsleden tussen Abisko en Hemavan is een van ’s werelds beroemdste wandelroutes, en misschien wel de mooiste. Het pad is meer dan 400 kilometer lang en werd aan het begin van de 20e eeuw aangelegd door Svenska Turistföreningen. Sindsdien wordt het bezocht door wandelaars van over de hele wereld.

Kungsleden loopt door een gevarieerd landschap in de Laplandse bergwereld. Er zijn dramatische veranderingen onderweg tussen alpien terrein en laaggelegen bergberkenbos. Een reis langs Kungsleden voert je door groene bergheidevelden omringd door bergmeertjes en dramatische toppen, en het pad loopt ook door verschillende bergdorpen. De meest gebruikelijke locaties om een ​​wandeling langs Kungsleden te beginnen of te eindigen zijn Abisko, Vakkotavare, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs en Hemavan.

Kungsleden loopt door vier nationale parken: Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek en Pieljekaise. Rendieren kom je over de volledige lengte van het pad tegen en bezoekers moeten hier rekening mee houden en respectvol mee omgaan. Het pad is goed gemarkeerd en bruggen brengen je gemakkelijk over wat anders moeilijke snelstromende beekjes zouden zijn.

De moeilijkheidsgraad van het pad is gemiddeld. Het hoogste punt van het pad ligt op 1150 meter boven de zeespiegel (Tjäkta pas) en het laagste punt van het pad ligt op 305 meter boven de zeespiegel (Kvikkjokk). De route is aangegeven middels rood/oranje markeringen op bomen, stenen en rotsen. Omdat de route veel door drassig gebied loopt, wordt veel gebruikt van plankenpaden.

Ook moeten er regelmatig rivieren worden overgestoken. In de meeste gevallen zijn deze voorzien van een brug, maar vooral als de rivieren in het begin van de zomer door smeltwater erg hoog staan kan het zijn dat deze te voet doorwaad moeten worden. De bruggen en plankenpaden zijn niet altijd in goede staat, waardoor voorzichtigheid soms geboden is.

In enkele gevallen kan je, om kilometers te besparen, met een bootje grote meren oversteken. Dit kan met een motorboot (tegen betaling), maar soms ook door middel van zelf roeien. Het water in stromende rivieren is dusdanig schoon dat dit zonder te filteren gedronken kan worden. (wikipedia)

STF, de Zweedse versie van de NKBV, heeft maar liefst zestien berghutten langs Kungsleden, gescheiden door tien tot twintig kilometer. Er zijn geen STF-hutten tussen Kvikkjokk en Ammarnäs, maar er is een beperkt aantal andere accommodaties beschikbaar.

Zweden weet ongerepte natuur en boeiend cultureel erfgoed als de beste te combineren. Het land telt heel wat meren, heeft een prachtige scherenkust, en bestaat voor de helft uit bos. Naar de Noorse grens toe verrast het met hoogvlaktes en toendragebergte, hoge watervallen en talrijke rendierenkuddes. Daarnaast is de Vikinggeschiedenis nooit ver weg en sieren kastelen en goed bewaarde dorpen het land.Wil jij deze zomer ook naar Zweden op vakantie? Bekijk dan eens het uitgebreide aanbod van Nordic op nordic.nl/bestemmingen/zweden/zomer/

De start in Abisko

Tijdens onze rondreis door Scandinavië zijn we een aantal geleden aangekomen in Riksgränsen. Vlakbij de Noorse grens, gelegen in nationaal park Vadvetjåkka. Op zo’n half uur rijden ligt Abisko. Een bekende plaats bij wandelaars in de hele wereld. Dit is voor de meeste hikers het startpunt van de Kungsleden, het Koningspad. Voor ons is het een wens om in de komende jaren minimaal één etappe van dit prachtige wandelavontuur te wandelen.

Nu we in de buurt zijn hebben we besloten een aantal uren het pad te bewandelen. In dit artikel zie je een kort fotoverslag van deze wandeling langs een snelstromende rivier, door berkenbossen en met dramatische uitzichten op imposante bergen. Ook dit keer kiezen we op de terugweg onze eigen route. Dat betekent dat we een paar riviertjes moeten oversteken. We trekken onze schoenen daarvoor graag uit. Onze verhitte voeten genieten van de weldadige tinteling van het ijskoude water.


NKBV Reisverzekering

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking is speciaal speciaal voor onze leden ontwikkeld. Ze heeft een dekkingsperiode van 60 aaneengesloten dagen en biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. Opsporing, redding en repatriëring worden vergoed, wanneer en waar ook ter wereld. Ideaal voor de avontuurlijke bergsporter. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag.

Alleen NKBV-leden kunnen de verzekering afsluiten. Ben je nog geen lid? Je kunt je lidmaatschap en verzekering eenvoudig tegelijkertijd afsluiten. Bestaande leden kunnen de verzekering gemakkelijk afsluiten in mijnnkbv.nl.


We zien enkele wandelaars met grote rugzakken. Zij gaan een mooi avontuur tegemoet. Ook wij genieten met volle teugen van een wandeling van bijna achttien kilometer. Maar een uurtje later zitten we alweer in de sauna en dromen van de mooie hikes die we de aankomende weken gaan maken. Morgen gaan we de Zweeds-Noorse grens over en is ons volgende doel de Lofoten.

Wil jij de Kungsleden een keer lopen? Lees dan ook eens het verhaal van Marion op Mountainreporters.

In juni en juli 2022 reizen Maartje en ik door Scandinavië. We startten op Bornholm, in Denemarken, en trekken daarna door Zweden en Noorwegen. Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door NordicVisit SwedenRabHanwagJulbo en BBI Travel.

Lees alle verhalen over onze rondreis door Scandinavië > Rondreis Scandinavië 2022

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer