Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft met succes zijn zware Falcon Heavy-raket gelanceerd. Daarmee is het de krachtigste raket die op dit moment functioneel is. De Falcon Heavy werd om 21:45 uur Nederlandse tijd succesvol gelanceerd vanaf lanceerplatform 39A op Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Dat lanceerplatform werd in 1969 ook gebruikt voor de eerste succesvolle maanmissie met de Apollo 11. De succesvolle lancering van de Falcon Heavy maakt de raket de krachtigste die op dit moment operationeel is. De Amerikaanse Saturn V en de Russische Energia konden een zwaardere last de ruimte in schieten, maar die raketten zijn al lang niet meer in gebruik.

Dat lanceerplatform werd in 1969 ook gebruikt voor de eerste succesvolle maanmissie met de Apollo 11

Succesvolle landing

De Falcon Heavy is een herbruikbare raket. Het geheel bestaat uit drie Falcon 9-raketten van SpaceX, die zelfstandig terugkeren naar de aarde en rechtopstaand op platforms op land en in zee landen nadat zij hun doel hebben volbracht.

Falcon Heavy
Falcon Heavy by SpaceX

Tijdens de getrapte lancering koppelden de twee zij-raketten als eerste af, de centrale raket gaf de lading vervolgens een laatste zet en keerde daarna ook terug naar de aarde. Alledrie de raketten zijn succesvol geland binnen een kwartier na de lancering. De vracht werd als laatste losgekoppeld van het enige niet herbruikbare deel van de raket. De Falcon Heavy gebruikt in totaal 27 raketmotoren om zijn vracht de ruimte in te schieten, meer dan welke raket ooit tevoren.

Een pop in een ruimtepak

Voor de ‘maiden flight’ van de raket heeft SpaceX-CEO en oprichter Elon Musk ervoor gekozen om zijn eigen Tesla Roadster als vracht te lanceren. Musk is tevens CEO van de elektrische automaker. In de cabriolet zit een pop in een ruimtepak en de radio speelt David Bowie’s Space Oddity af. Eenmaal in de ruimte wordt het hitteschild van de raket afgeworpen en zweeft de auto in zijn eentje in een zogenoemde heliocentrische baan rond de zon, volgens Musk honderden miljoenen jaren.

de radio speelt David Bowie’s Space Oddity af

Herbruikbare raketten

De Falcon Heavy zorgt voor een doorbraak van de kosten van ruimtevaart. De raket kan een vracht van 63.800 kilo in een lage baan rond de aarde brengen. Een lading van zo’n 16.800 kilogram redt het naar Mars en een lading van 3500 kilogram moet tot Pluto kunnen komen. Dat is fors meer dan raketten van concurrerende bedrijven kunnen tillen, bovendien zijn lanceringen bij SpaceX door de herbruikbare raketten veel goedkoper. De lancering van een Falcon Heavy kost 90 miljoen dollar, een lancering van de meest concurrerende Delta IV Heavy-raket van fabrikant United Launch Alliance kost zo’n 350 miljoen dollar.

Ook denkt SpaceX al na over ruimtetoerisme

Daarmee is de Falcon Heavy zowel interessant voor bedrijven die grote satellieten in een baan rond de aarde te brengen, als voor ruimtevaartorganisaties als NASA. Die zouden de raket kunnen gebruiken om robotverkenners naar Mars te sturen, of om nieuwe maanlandingen te doen. Ook denkt SpaceX al na over ruimtetoerisme.

Buzz Aldrin en Harrison Ford

Bij de lancering was onder meer Buzz Aldrin aanwezig, de astronaut die bij de eerste maanlanding na Neil Armstrong voet op de maan zette. Ook acteur Harrison Ford gaf acte de présence. De Falcon-raketten zijn vernoemd naar ruimteschip Millennium Falcon uit de Star Wars-filmreeks, waarin Ford de eigenaar van het schip Han Solo speelt.

Live views of Star Man

Wil even helemaal tot rust komen vandaag? Bekijk dan deze beelden waarin je Star Man kunt volgen op zijn tocht door de ruimte. Wat denk jij, is dit echt of zit Seven Spielberg er achter? 🙂

bron: nu.nl


Vind je dit artikel interessant? Lees dan ook:

 • Onbezorgd en duurzaam reizen met extra bagage op het dak van je auto
  Onbezorgd en duurzaam reizen met extra...
 • Deze duurzame midlayer van Helly Hansen valt in de prijzen!
  Helly Hansen's Evolved Air Hooded Midlayer,...
 • Bergsportdag 2024 is hét event voor klimmers en bergwandelaars
  De Bergsportdag is uniek in Nederland....
 • Zo geniet je van zon, water, strand én stad rondom Portland in Oregon
  Portland is misschien niet de eerste...

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer