Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Fransman vliegt het Kanaal over met flyboard!

Door Peter de Vries

Het kanaal overvliegen an sich is niet zo’n kunst. Ware het niet dat de Fransman Franky Zapata het niet met een vliegtuigje of een helikopter deed, maar met een flyboard.
Een flyboard is eigenlijk een jetpack op waterkracht. Je maakt ‘m aan je voeten vast met speciale bindingen.
Aan de onderkant van het flyboard zitten twee uitlaten die door middel van een hoge drukslang zijn verbonden aan een jetski.
Door water via een slang naar de uitlaten van de flyboard te pompen, ontstaat een enorme stuwkracht waardoor het board de lucht in gaat.

Je kunt je voortbewegen door je voeten te kantelen en met je evenwicht te spelen. Het board volgt jou boven het water.

Wie het flyboard uitvond? Yes, dat is diezelfde Fransman, Franky Zapata.

Franky Zapata stak zondag met zijn flyboard het Kanaal over. Een afstand van 35 kilometer, waar hij ongeveer twintig minuten over deed. Hij steeg op in het Franse Sangatte en landde in het Engelse Margaret’s Bay.

Dat deed hij met zo’n 140 kilometer per uur, op een hoogte van ongeveer 20 meter.

Franky vertelde dat hij opgelucht en blij was. “Het was geweldig om te zien hoe de kust dichterbij kwam”. “Het ging goed, ik ben tevreden”.

De overtocht kun je hier bekijken:

Bron video: Daily mail

De overtocht bleek geen makkie. Een week ervoor deed hij ook al een poging. Helaas mislukte die. Toen zijn board bijgetankt moest worden, ging het mis, waardoor hij in het water belandde. Dit flyboard kan dankzij de vijf ingebouwde mini-turbomotoren een snelheid van wel 190 kilometer per uur bereiken. Er kan voor 10 minuten vliegtijd kerosine in, daar moet de brandstof worden bijgevuld.
Dat de poging vorige week mislukte was erg jammer, hij had de datum speciaal uitgekozen. Op 25 juli 1909 vloog Louis Blériot als eerst met een vliegtuig het Kanaal over. Zapata had dat exact 110 jaar later graag met zijn flyboard gedaan.

Bron: NOS nieuws

Nog een bijzondere oversteek? Lees dan over de Amerikaan die Antartica zonder hulp overstak. 

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer