klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Fransman vliegt het Kanaal over met flyboard!

Door Peter de Vries

Het kanaal overvliegen an sich is niet zo’n kunst. Ware het niet dat de Fransman Franky Zapata het niet met een vliegtuigje of een helikopter deed, maar met een flyboard.
Een flyboard is eigenlijk een jetpack op waterkracht. Je maakt ‘m aan je voeten vast met speciale bindingen.
Aan de onderkant van het flyboard zitten twee uitlaten die door middel van een hoge drukslang zijn verbonden aan een jetski.
Door water via een slang naar de uitlaten van de flyboard te pompen, ontstaat een enorme stuwkracht waardoor het board de lucht in gaat.

Je kunt je voortbewegen door je voeten te kantelen en met je evenwicht te spelen. Het board volgt jou boven het water.

Wie het flyboard uitvond? Yes, dat is diezelfde Fransman, Franky Zapata.

Franky Zapata stak zondag met zijn flyboard het Kanaal over. Een afstand van 35 kilometer, waar hij ongeveer twintig minuten over deed. Hij steeg op in het Franse Sangatte en landde in het Engelse Margaret’s Bay.

Dat deed hij met zo’n 140 kilometer per uur, op een hoogte van ongeveer 20 meter.

Franky vertelde dat hij opgelucht en blij was. “Het was geweldig om te zien hoe de kust dichterbij kwam”. “Het ging goed, ik ben tevreden”.

De overtocht kun je hier bekijken:

Bron video: Daily mail

De overtocht bleek geen makkie. Een week ervoor deed hij ook al een poging. Helaas mislukte die. Toen zijn board bijgetankt moest worden, ging het mis, waardoor hij in het water belandde. Dit flyboard kan dankzij de vijf ingebouwde mini-turbomotoren een snelheid van wel 190 kilometer per uur bereiken. Er kan voor 10 minuten vliegtijd kerosine in, daar moet de brandstof worden bijgevuld.
Dat de poging vorige week mislukte was erg jammer, hij had de datum speciaal uitgekozen. Op 25 juli 1909 vloog Louis Blériot als eerst met een vliegtuig het Kanaal over. Zapata had dat exact 110 jaar later graag met zijn flyboard gedaan.

Bron: NOS nieuws

Nog een bijzondere oversteek? Lees dan over de Amerikaan die Antartica zonder hulp overstak. 

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer