Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het is een droom voor velen. De berg op kunnen hiken en er vanaf vliegen. In dit artikel vertel ik je wat over paragliden en waarom jij het zeker eens moet gaan doen. Paragliden wordt in Nederland ook wel schermvliegen genoemd. Maar steeds vaker spreken we ook in Nederland over paragliden. Wil jij een keer gaan vliegen of wil je zelfstandig in de lucht zweven. Dan is dit de meest toegankelijke manier om dat te doen. De kosten zijn relatief laag in vergelijking met parachutespringen of andere vormen van vliegen zoals deltavliegen of met een paramotor. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk? 

Hoe vliegt een paraglide precies? 

In het Nederlands noemen we een paraglide ook wel een scherm of een glider. Als jij in de lucht wil zweven dan heb je een scherm, een harnas en voor de veiligheid een reserveparachute nodig. Je zit in je harnas en met karabiniers zitten de lijnen van de glider aan je bevestigt. Nu heb je twee stuurlijnen die ook fungeren als remlijnen. Deze hou je vast gedurende je vlucht. Maar hoe vliegt de glider nu precies? 

Bij paragliden vangt het scherm lucht. Dit komt omdat er openingen aan de voorzijde van de glider zitten. Aan de achterkant kan deze lucht er niet uit waardoor er druk op het scherm komt. Wanneer de glider is opgeblazen en in de lucht hangt werkt het net als een vliegtuigvleugel. Zo kan je door de juiste opstuwende wind, bij bijvoorbeeld een berg of door thermieken, dit zijn warme lucht bellen die opstijgen, lang in de lucht blijven. Afhankelijk van de wind kan je dus heel lang in de lucht blijven zweven. 

Paragliden_Hike & Fly_Rick_Ik Wil Hiken_02

Hoe voelt het om in de lucht te zweven? 

Ik ga je proberen mee te nemen door mijn eigen vliegervaring. Bedenk het volgende: Je bent net met tocht een beetje spanning in je benen van een berghelling gestart. Je hangt nu zelfstandig in de lucht en je kan de bomen en misschien wel het dorp van boven zien liggen. Ondertussen voel je de wind in je gezicht blazen. Je zit heerlijk achterover in je zitje alsof je op een heerlijke stoel zit. Je geniet heerlijk van je uitzicht en doormiddel van de stuurtokkels kan je naar links of naar rechts bewegen. 

Ineens voel je wat druk onder je scherm. Je stijgt op door een thermische bubbel. Je zit nu wat hoger, maar wil toch wat extra hoogte verliezen. Je gaat stuurt richting het landingsgebied en gaat richting je afdaalgebied. Nu bepaal je welke kant op jij gaat landen door de windsokkel. Eenmaal in de goede richting zorg je dat je op je voetjes terecht komt. Je hebt voor het eerst gevlogen. Wat een avontuur en het smaakt gelijk naar meer..   

Paragliden_Hike & Fly_Rick_Ik Wil Hiken_01

Door hike & fly is paragliden een bergsport   

Paragliden is niet een sport die we vaak in Nederland beoefenen. Het kan wel doormiddel van een lier die je de lucht in trekt. Maar het uitzicht in de bergen is toch vele malen mooier. Paragliden in een bergsport geworden door hike & fly. Dit is een mooie manier ook van de bergen en het wandelen te genieten en om te kunnen vliegen. Zo loop je in de ochtend met je rugzak met materialen de berg op en je vliegt weer naar beneden. De ultieme vrijheid tegemoet. 

Meer weten over paragliden of hike & fly? 

Ben je na deze blog enthousiast geworden over de sport? Via Ik Wil Hiken vertel ik meer over paragliden. Zo komt er binnenkort een blog online over de kosten. Volg mij via instagram om alle nieuwtjes in de gaten te houden. 


Doe jij al mee aan onze win-acties?


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer