klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Olympus: de hoogste berg in Griekenland!

Door Ilse Nijhof

Ik reisde al naar zoveel prachtige bestemmingen, in Griekenland was ik nog nooit. Daar schaamde ik mij best wel een beetje voor. Het mooie historische land stond dan ook hoog op mijn bucketlist. Afgelopen jaar was het dan eindelijk tijd voor een bezoek aan deze prachtige bestemming.

met zijn 2917 meter de hoogste berg van Griekenland en de tweede hoogste berg van de Balkan

De reis zal de eerste dagen via Athene in Thessaloniki eindigen. De laatste dagen zal de basis het prachtige Pieria zijn. Met onder andere op het programma de indrukwekkende berg Olympus. Die met zijn 2917 meter de hoogste berg van Griekenland is en de tweede hoogste berg van de Balkan. De berg is op 140 kilometer ten zuiden van Thessaloniki te vinden en ligt op 263 kilometer van Athene. De Olympus is een geliefd klim- en wandelgebied. De bekende Europese E4 route loopt over de Olympus.

Olympus
Hier dus

Huis van de Olympische goden

De berg is vooral bekend om zijn historie. In de Griekse mythologie is de berg het huis van de Twaalf Olympische Goden. Waaronder Zeus en Hera. De Goden, zes mannelijke en zes vrouwelijke, hadden juist deze plek uitgekozen omdat ze op deze manier alles op aarde goed in de gaten konden houden. Het was er idyllisch en vreedzaam. Ook was dit de perfecte plek tussen hemel en aarde.

In de Griekse mythologie is de berg het huis van de Twaalf Olympische Goden

De oude Grieken hebben de Olympusberg nooit beklommen omdat zij geloofden dat het verboden was. Zij vereerden iedere God afzonderlijk maar ook gezamenlijk. Als er een eed werd afgelegd, werd er bij ‘de twaalf Goden’ gezweerd. Aan de voet van de Akropolis in Athene is een altaar gebouwd voor de twaalf goden.

Olympische spelen?

Je zou toch denken dat de Olympische spelen in Olympus zijn begonnen bij het horen van die naam, maar niets is minder waar. De Olympische Spelen zijn gestart in het plaatsje Olympia. Wat niet eens in de buurt ligt van Olympus. Het verhaal gaat rond dat er in het begin van het eerste millennium voor Christus mensen uit het noorden naar het zuidwesten zijn gereisd. Deze mensen wijdden de nieuwe plaats aan de oppergod Zeus en werd naar de berg Olympus vernoemd: Olympia. De Olympische spelen werden hier jaren later gehouden.

Olympus
De berg torent hoog boven alles uit

Wandelen op de Olympus

Olympus
Olympus

In 1913 werd voor het eerst de top Mytikas bereikt door een inwoner van Litochoro, Christos Kakalos en door twee Zwitserse klimmers. Tegenwoordig zijn er naar schatting ruim 12.000 anderen die dit ook doen.

De wandeltochten beginnen meestal in het plaatsje Litochoro of Platamonas. Dit eerste plaatsje is zeer bekend onder de groepsreizigers en trekkers.

Het is dan ook vooral een uitvalsbasis. De berg bevat 52 bergpieken waaronder Mytikas de hoogste is, te zien vanuit het dorpje Litochoro. Andere toppen zijn Agios Antonios op 2815 meter, Ilias op 2803 meter (vernoemd naar de profeet), Touba op 1801 meter en de Kalogeros op 2700 meter. De pieken worden gecombineerd met ravijnen en zorgen voor scènes van unieke schoonheid.

Heb je niet zoveel zin om te wandelen? Je kunt de Olympus ook vanuit de auto bekijken.

Nationaal Park Olympus

De berg is en wordt omgeven door het eerste opgerichte nationale park van Griekenland (1938). Nationaal Park Olympus. Het doel was behoud van de natuur, de flora en fauna, prachtige landschappen en culturele en andere waarden.

De berg is de basis voor wolven, jakhalzen, herten en meer dan honderd vogelsoorten

Het park heeft een oppervlakte van 24.000 hectare. Tevens is het een Unesco biosfeerreservaat en een Natura-2000 gebied. Ook staat het in de lijst ‘belangrijkste vogelgebieden van de Europese gemeenschap.’ De berg is de basis voor meer dan 1700 plantensoorten, wolven, jakhalzen, herten en meer dan honderd vogelsoorten.

Olympus
Prachtig plaatje

Over een paar dagen zal ik (live) verslag doen, te lezen op deze site en op de Facebook pagina van Mountainreporters! Ik heb er zin in! Lezen jullie mee?

Bron: lonelyplanet.com | stopandstare.nl | ecotoerisme.eu | olympusfd.gr


Lees hier alle artikelen over Griekenland


Bewaren

Bewaren

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer