klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Een ode aan de eerste sneeuw in Frankrijk

Een verhaal van Judith Malotaux

Als je me zou vragen welk seizoen ik het mooiste vindt, dan zou ik daar geen antwoord op kunnen geven. Ik vind ieder seizoen zo z’n charme hebben. Het mooiste vind ik denk ik de wisseling van de seizoenen; dat moment dat in de bergen de sneeuw begint te smelten en je voor het eerst de lente ruikt, die eerste zwoele zomernacht waarbij je tot laat in de avond buiten kan blijven zitten terwijl de krekels zich weer laten horen, of die eerste herfstbui waarbij de grond plots bezaaid ligt met bladeren en de bossen iedere dag weer andere kleuren vertonen. Toch denk ik dat er weinig dingen zo magisch zijn als de eerste sneeuw die de winter inluidt.

Herfst in d Pyreneeën
De herfst in vol ornaat.

En die sneeuwbui was er hier in de Zuid-Franse Pyreneeën dit jaar vroeg bij! De bossen hullen zich pas voorzichtig in hun rood-oranje herfstkleuren, of in de bergen is het eerste serieuze pak sneeuw gevallen. De weersvoorspelling kreeg gedurende de afgelopen week een steeds concretere vorm die gepaard ging met een kleine kriebel in mijn buik. De eerste herfststorm met zulke lage temperaturen dat een goed pak sneeuw in de bergen onvermijdelijk leek!

Op weg in de eerste sneeuw
Een steenman in de verse sneeuw.

Natuurlijk is één van de grote voordelen van een emigratie naar de voet van de Pyreneeën dat ik nu de kans heb ook meteen de bergen in te gaan bij de eerste sneeuwvoorspelling. Hoewel deze herfststorm gepaard ging met een weersvoorspelling die het niet heel aantrekkelijk maakte de bergen in te gaan, was de glimp van een besneeuwde bergtop die ik vanochtend vanaf mijn veranda opving voldoende om tóch een poging te wagen een korte wandeltocht door de sneeuw te maken.

Hond Nala in de sneeuw
Mijn hond Nala geniet van de eerste sneeuw.

Het ideale beeld van prachtig besneeuwde toppen boven maagdelijk witte sneeuwvelden was mijlenver verwijderd van een realiteit die bestond uit grauwe wolkenluchten en een mix van regen, sneeuw en hagel die neer viel op het moment dat ik de auto op de parkeerplaats neerzette. Maar toch; het was de eerste sneeuw, al voor het einde van september. En je moet een gegeven paard natuurlijk niet in de bek kijken.

Op weg in de sneeuw

Meer dan een korte wandeling naar een meer op nog geen uurtje lopen vanaf de parkeerplaats zat er door de weersomstandigheden dan ook niet in. Waar ik vaak een spectaculaire, lange wandeling naar een top, een mooie col of een leuke ronde ambieer, zit dat er lang niet altijd in. Lopen in de bergen is lang niet altijd een stevige wandeling naar die prachtige plek, soms is het afzien – met je hoofd in de wolken.

De eerste sneeuwvlokken
“Soms is het afzien, met je hoofd in de wolken.”

En hoewel de prachtige panorama’s vanaf de hoogste toppen natuurlijk de kers op de taart zijn, is het omarmen van die andere momenten net zo goed de charme van het bergwandelen. En dan heb ik het niet alleen over de striemende regen, over ijzige wind of het beperkte zicht door een dicht wolkendek, maar ook over pijnlijke blessures, verkeerde beslissingen, vermoeidheid, slapeloze nachten onder een klapperend tentzeil, angstige momenten op steile rotspartijen en doelen die onhaalbaar ver van je vandaan lijken te zijn.

dát zijn de momenten waar je als bergwandelaar, maar nog meer als mens, van groeit

Het zijn juist die moment die het bergwandelen mijns inziens de moeite waard maken. Want dát zijn de momenten waar je als bergwandelaar – maar nog meer als mens – van groeit.

Boom in de sneeuw

WIL JE OOK EEN KEER MET MIJ GAAN WANDELEN IN DE PYRENEEËN? KIJK DAN EENS OP MIJN WEBSITE WWW.CHEZ-JUDITH.COM


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer