Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Ik neem ontslag, ga naar Oostenrijk en word verrast door corona

Door Bouke de Loos

Heel lang nadenken, wikken en wegen, gesprekken met bekenden en onbekenden en eindelijk durfde ik de knoop door te hakken; ik neem ontslag en ga een winter buitenspelen. De keuze eenmaal uitgesproken zorgde voor opluchting. Negen jaar heb ik bij hetzelfde bedrijf gewerkt en het is tijd voor iets anders. Na de laatste werkdag voel ik een opwinding en nieuwsgierigheid voor wat gaat komen.

Na de laatste werkdag voel ik een opwinding en nieuwsgierigheid voor wat gaat komen

Het plan

In januari vertrek ik, met de skischool SkiDiscovery uit Den Haag, naar Macedonië om te catskiën. Daarna ga ik interrailend naar Boedapest om vervolgens met een stel vrienden te gaan skiën in Sölden. Vanaf daar ga ik terug naar de plek waar ik drie jaar geleden ben gestart met skiles geven in de Alpen: Schruns in Montafon. Om mezelf verder te ontwikkelen had ik de Alpin Kurs (ski-opleiding met betrekking tot off-piste-skiën), een trainingsweek in Kaprun en de opleiding Landes 2 gepland.

Mijn winter: van plan, naar doen, naar stilte
Mijn winter: van plan, naar doen, naar stilte

Doen

Zoals John Lennon ooit verwoorde: ‘life is what happens when you are busy making other plans’. En deze winter sluit daar perfect op aan. Ik heb een hele gave periode in de bergen, maar het plan verloopt anders dan ik had verwacht. Na de Alpin Kurs in Zwitserland moesten we stel op sprong terug naar Nederland. De situatie rondom het Coronavirus werd extremer per uur. Belangrijk detail is dat de meeste spullen die ik had nog in Oostenrijk stonden. Met een opleidingsmaatje kon ik mee rijden tot aan Feldkirch in Oostenrijk. De grensovergang was geen probleem. Met de trein ben ik teruggekeerd naar Schruns.

De ochtend daarna werd bekend dat Tirol in een lockdown moest. Vervolgens werden de grenzen met Duitsland en Zwitserland en Liechtenstein gesloten. Aangezien ik alles met de trein reis zat ik vast. Die zaterdag en zondag met een klein groepje collega skileraren nog geskied. De trainingsweek en de opleiding ‘Landes 2’ werden logischerwijs, maar helaas geannuleerd.

Mijn winter: van plan, naar doen, naar stilte
Mijn winter: van plan, naar doen, naar stilte

Stilte

Inmiddels is het sluiten van de grenzen zo’n zeven weken geleden. En ik ben nog steeds in Oostenrijk. Aangezien ik in Nederland geen werk heb en het idee heb dat ik hier meer vrijheid heb en in een omgeving ben waar ik me thuis voel. De omgeving vind ik nog steeds indrukwekkend. Ik ben het hike- en fietsseizoen vroeg gestart.

De omgeving doet me beseffen hoe nietig ik ben, hoe weinig ik nodig heb en hoe mooi de wereld kan zijn

Ik kan uren door de bergen lopen zonder iemand te ontmoeten. De stilte, de ruimte, gemzen die langs rennen en marmotten die fluiten. De omgeving doet me beseffen hoe nietig ik ben, hoe weinig ik nodig heb en hoe mooi de wereld kan zijn. Ik focus letterlijk op de volgende stap en laat daardoor alle gedachtes achter me.

Beelden zeggen meer dan duizend woorden

Sinds twee weken plaats ik iedere dag een ‘foto van de dag’ op Instagram. Je kan ze vinden onder het account ‘bouke.deloos‘. Hieronder een collectie van mijn reis.

Mijn winter: van plan, naar doen, naar stilte
Mijn winter: van plan, naar doen, naar stilte

LEES HIER ALLE REISVERHALEN VAN ONZE REPORTERS


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer