klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Voordat het sneeuwseizoen echt begint al offpiste trainen, daar hadden veel Nederlanders en Belegen wel oren naar. Midden november mocht ik samen met vijf andere Nederlandstalige gidsen voor Epique Mountain Adventures naar Hintertux. We verbleven in het dorpje Lanersbach, tien tot vijftien minuten van de parkeerplaats bij de gletsjer.

Na een ochtend de sneeuw op de gletsjer te hebben verkend met de andere gidsen constateerden we dat er door veel wind en weinig sneeuwval niet heel veel offpiste mogelijkheden waren en er goed op stenen gelet moest worden, maar de pistes lagen er geweldig bij en het was super rustig!

Meters maken

Mijn groep voor de eerste vier dagen was een groep die eigenlijk alleen on-piste training wilde, ook dat was een optie deze eerste reis. Zonder wachtrijen bij de liften konden we heel wat meters maken op de ski’s en de sneeuw bleef zeker tot een uur of drie goed, anders dan in de zomer, dan kan je na 13.00 uur meestal niet meer lekker skiën op de gletsjer.

Foto: Ruben Klink, Epique

Afgelopen zomer was het trouwens echt heel erg gesteld met de gletsjers in de Alpen. Hintertux, de enige gletsjer van Oostenrijk die echt de hele zomer open is (De Mölltaler gletsjer is ook wel eens de hele zomer open maar alleen als de omstandigheden goed zijn), was boven één grote gletsjerijsplaat en zodra je de allerhoogste liftjes achter je liet begeleidde een waterval dwars door de piste je naar beneden tot aan het Tuxer Fernerhaus. Maar nu in november kon je veel verder naar beneden skiën, behalve de twee echte dalafdalingen was eigenlijk alles open. 

Van Tirol naar Zuid-Tirol

Het was duidelijk dat iedereen er weer van genoot om in de sneeuw te zijn, even leken alle coronaperikelen ver weg. Maar toen kwam het nieuws dat Oostenrijk weer in Lockdown zou gaan en dat de hotels dicht moesten. Dit betekende dat de volgende trainingsgroepen niet meer naar Oostenrijk konden afreizen. In een paar uur tijd is toen het hele programma omgeboekt naar..jawel Zuid-Tirol, we mochten naar Italië. En nog wel naar het deel van Italië waar Duits (Tirools, ja min of meer hetzelfde dialect) gesproken wordt. Is dat even handig!

In Zuid-Tirol deden we twee verschillende skigebieden aan, Val Senales (Schnalstaler Gletsjer) en Solda (Sulden am Ortler). Voor de meeste gidsen onder ons waren dit allebei nieuwe gebieden, wat betekende dat we met digitale bergkaarten (Fatmap, Apemap) bekeken welke mogelijkheden er zouden zijn om te freeriden. Vanaf nu waren er alleen freeride (off piste) groepen, snowboard en ski. 

Foto: Ruben Klink, Epique

Rijdend naar Val Senales kom je langs het mooie Lago di Vernago (Vernagt Stausee), als de zon dan net op komt boven de bergen en gereflecteerd wordt door het stuwmeer geeft dat een prachtig schilderachtig beeld.  Met een grote gondel waar zo’n vijftig personen in passen kom je bovenaan op de gletsjer. Dit is ook een geliefde locatie voor raceteams blijkt boven. Één hele brede piste is voor de helft in gebruik als racepiste. Verder is het totaal niet druk.

Val Senales is een niet al te groot gebiedje waar je aan de ene kant op de gletsjer kan skiën en aan de andere kant tot 2433m. Eigenlijk een ideaal gebiedje voor een paar dagen sneeuw pakken in het voorseizoen.

Eigenlijk is Val Senales heel dicht bij het Pitztal en het Ötztal. De ijsman Ötzi is ook in dit gebied gevonden (daarom ligt de echte Ötzi in het Archeologiemuseum in Bolzano (Bozen) en een replica in het Ötzidorf Umhausen in het Ötztal). Val Senales is een niet al te groot gebiedje waar je aan de ene kant op de gletsjer kan skiën en aan de andere kant tot 2433m. Eigenlijk een ideaal gebiedje voor een paar dagen sneeuw pakken in het voorseizoen. En mocht je in de buurt lekkere pizza’s willen eten, dan kan ik je Kesselwirt in Tschars van harte aanbevelen, overigens ook een prima hotel om te verblijven. 

Poeder

Vanaf de tweede dag in Zuid-Tirol kwam er sneeuw, wat een feest! Nu konden we echt lekker de poeder in. Er werd geoefend met het zoeken van begraven rugtassen met lawinepiepers erin en vervolgens het sonderen en uitgraven. Voor sommige deelnemers was dit nieuw en voor anderen een extra oefening, je hoopt uiteraard dat je het geleerde nooit echt in de praktijk hoeft te brengen, maar hoe beter je geoefend bent, hoe beter voorbereid op een lawine situatie. 

Ook in Solda aan de voet van de Ortler (3905), de hoogste berg van Italië, ooit de hoogste berg van Oostenrijk, werden er veel verse sporen gezet. Het skigebied van Solda ligt niet op een gletsjer maar de liften gaan tot 3250m en daardoor is Solda enorm sneeuwzeker. In een mooie kom in de schaduwkant van het skigebied konden we spoor na spoor verse poeder skiën.

Het bleef oppassen geblazen voor stenen, want zo vroeg in het seizoen steken die nog vaak net of (veel gevaarlijker) net niet boven de sneeuw uit. Maar een paar krassen meer of minder onder je ski’s is doorgaans geen groot probleem voor freeride skiërs. In de avond of vroeg in de ochtend vonden er in de garage van het hotel wel wat skireparaties plaats door skigids Chris. 

 Hoewel het aanvankelijk niet gepland was om in Zuid-Tirol te gaan skiën vond ik het wel heel leuk om nieuwe gebieden te leren kennen. Zeker Solda heeft voor freeriders in de winter echt veel te bieden. 

Lees meer winterse reisverhalen op Snowrepublic

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer