Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Reisverslag: Vader en zonen op avontuur op winters IJsland

Door Vincent Drost, gids op IJsland

Een Nederlandse vader met zijn twee zoons van acht en tien jaar oud wilden op wintersportvakantie in Noord-IJsland. De prachtige omgeving en de uitgebreide wintersportmogelijkheden maken Noord-IJsland tot een bijzonder aantrekkelijke bestemming. Om er het maximale uit te halen, zijn flexibiliteit en de juiste gids twee belangrijke voorwaarden. Voor dat laatste namen vader en zoons contact op met mij en, na grondig overleg over de mogelijkheden en de te maken keuzes, planden we een reis van zes dagen.

Van Keflavik naar Akureyri

Zondag, aan het eind van de middag, vertrokken we vanaf vliegveld in Keflavik in het zuidwesten van IJsland, per auto naar Akureyri, in het noorden. Bij goede weersomstandigheden duurt deze reis ongeveer vijf uur. Wij deden er iets langer over, omdat we halverwege moesten overnachten. Vanwege een sneeuwstorm was namelijk een bergpas afgesloten. De volgende ochtend vervolgden we onze weg door een prachtig winters IJsland.

Klik op de afbeeldingen hieronder voor een grotere weergave

Magisch Myvatn

Omdat alle skigebieden waren gesloten vanwege de storm, zijn we naar het natuurgebied Myvatn gegaan. In de zomer is dit gebied vol watervallen, kokende modder, lavavelden, pseudokraters en vulkanen al prachtig, maar in de winter, als je bijna geen andere toeristen tegenkomt en alles onder een laag sneeuw ligt, is het bijna magisch.

Myvatn in de winter
Onder een magisch laagje sneeuw. Foto: Vincent Drost

We sloten de dag af in het geothermische bad van Myvatn, het Nature Baths. Tijdens onze terugtocht uit Myvatn brak tijdens een sneeuwstorm de lucht open en werden we getrakteerd op het noorderlicht.

Poedersneeuw

Op dag drie was het skigebied van Akureyri geopend en lag er dertig centimeter verse poedersneeuw. De jongens kregen hun eerste skiles van Asdis van Icelandsnowsports.

Skiën in de poedersneeuw. Foto: Vincent Drost

Na de hele dag door de poedersneeuw te hebben geknald, sloten we de dag af in het zwembad van Akureyri. Dit geothermische buitenbad heeft twee 25-meterbaden, verschillende hotpots, een ijsbad, een stoombad en twee superglijbanen.

Roadtrip naar Siglufjord

De vierde dag was er in de ochtend weer skiles. Het was enorm rustig in het skigebied en overal lag nog verse poedersneeuw. In de middag stond een roadtrip naar Siglufjord op het programma.

Waterval op IJsland. Foto: Vincent Drost

De weg langs het Eyjafjord bracht ons door de plaatsjes Dalvik en Olafsfjordur. We reden langs watervallen, kliffen, tafelbergen, een verlaten fjord en door tunnels.

Vissersboot op het droge. Foto: Vincent Drost

Siglufjord is een vissersplaatsje met een eigen skigebied en is bekend van de IJslandse serie Trapped. Wie op zoek is naar een authentiek skigebied, moet in Siglufjord zijn. Daarnaast heeft het ongekende freeridemogelijkheden. Aan het eind van de middag trok een volgende sneeuwstorm over en daarna, op de terugweg, warmden we ons op in de hotpot aan het strand van Hauganes.

winter op IJsland
Opwarmen aan zee. Foto: Vincent Drost

Terug in Akureyri deden we nog even wat veel locals ook graag doen: een ijsje halen bij de lokale ijswinkel Brynja.

Sneeuwschoenwandelen in Knarjaskogur

Op dag vijf bezochten we eerst het centrum van Akureyri. Hier aten we de befaamde hotdog uit IJsland, de pylsur. Daarna gingen we sneeuwschoenwandelen in Knarjaskogur, een bos vlakbij Akureyri. Na een korte hike stonden we op een klif met een prachtig uitzicht over het Eyjafjord.

Poedersneeuw in IJsland. Foto: Vincent Drost
Winter op IJsland. Foto: Vincent Drost

Later op de dag bezochten we dieper in het fjord het kersthuis, waar je het hele jaar kerstartikelen kunt kopen. We dronken een nog koffie bij Kaffi Ku en sloten de dag weer af in het zwembad van Akureyri.

Een complete IJsland-ervaring

Op de laatste ochtend nam ik op het vliegveld van Akureyri afscheid van de drie tevreden mannen, die rechtstreeks terugvlogen naar Nederland. Tijdens deze trip heeft de familie naast het skiën kunnen genieten van het prachtige decor van IJsland in de winter. Ze bezochten locals en deden activiteiten die alleen locals doen. Wat hen betreft: een complete IJsland-ervaring.


LEES HIER ALLE VERHALEN OVER IJSLAND


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

één reactie op “Reisverslag: Vader en zonen op avontuur op winters IJsland”

  • Alberto
    17 juni 2020 at 15:12

    Vince,
    denk niet dat er rechtstreekse vluchten zijn van uit Schiphol naar Eukeria.
    Overstappen stappen in Kevlavik? of naar de andere luchthaven inde stad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer