Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Sierra Nevada: wintersport en zomervakantie in een!

Door Pauline van der Waal

Wanneer ik mensen vertelde dat ik ging wintersporten in Spanje, was de meest gehoorde reactie: ‘Huh, waar dan? In de Pyreneeën ofzo?’ En eerlijk is eerlijk: ik wist zelf eigenlijk ook niet dat je zo zuidelijk in Spanje nog een geweldig skigebied hebt. Praktisch naast Granada in Andalusië ligt namelijk het gebied van Sierra Nevada. Direct mijn videoverslag bekijken? Klik dan hier.

Dat is nou wat je noemt ‘het rijk alleen hebben’. De pistes wat verder weg zijn heerlijk rustig.

Op naar Sierra Nevada

Sierra Nevada, oftewel ‘besneeuwde bergketen’ in het Spaans, ligt zo zuidelijk dat je op heldere dagen het Rifgebergte in Noord-Afrika kunt zien liggen. Het gebied bevat 107km aan piste, en doordat een aantal pieken boven de 3000 meter uitkomen, is het vrij sneeuwzeker. Mocht je binnenkort nog aan een pubquiz meedoen, onthoud dan: de Veleta-piek is met z’n 3398 meter de hoogste berg van het Spaanse vasteland. De hoogste berg van Spanje – de Pico del Teide – staat echter op Tenerife!

Pistekaart Sierra Nevada

Hoe kom je er?

Sierra Nevada ligt op zo’n 2200km vanaf Utrecht, dus een weekendje met de auto heen en weer is niet zo’n heel goed idee. Vliegen is een beter plan.

Hoewel Granada een internationaal vliegveld heeft, zijn er (nog) geen directe vluchten vanuit Nederland naartoe. Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Malaga, waar bijvoorbeeld Transavia in drie uur rechtstreeks op vliegt vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Vanuit Malaga is het dan nog zo’n twee uurtjes rijden tot je je auto in het wintersportdorpje Pradollano parkeert. Het makkelijkste is dan ook om op het vliegveld een auto te huren.

En zo ziet het er ineens uit als je de laatste haarspeldbocht omhoog neemt!

Skiën in Spanje!

En dan is het zover, we zijn er! Pradollano is overduidelijk puur als (winter)sportdorp gebouwd, en dat merk je. Het bestaat uit een gezellig pleintje met terrasjes en restaurants, en de twee gondels starten midden in het dorp. Aan het einde van je skidag ski of board je via de dalafdaling ook zo weer terug het dorp in.

Wij verbleven in hotel Sol y Nieve in het midden van het dorp, waardoor alles op minder dan loopafstand was. Het dorp is verder tegen de hellingen op gebouwd. Dineren kan in je hotel, of in restaurants zoals La Bodega, met lokale Spaanse specialiteiten.

Het dorp zelf is zo goed als autovrij. Je levert je bagage af bij je hotel en parkeert je auto daarna in een van de mega grote ondergrondse parkeergarages. Oh, kleine tip van de ervaringsdeskundige… Onthoud wel even waar je je auto neer hebt gezet, ons heeft het twintig minuten en vrij veel spottende blikken gekost toen we drie verdiepingen al knippend met de autosleutel af moesten. Hij stond op -3 en niet -1…

Uitzicht op woestijnzand dat is overgewaaid vanuit de Sahara!

Spanjaarden komen om lekker een dagje te skiën

Een hele week wintersport in Sierra Nevada zal niet zo gek veel voorkomen, maar dagjesmensen bevolken de pistes des te meer. Toen wij er waren arriveerden er dagelijks bussen vol Spaanse toeristen, maar ook vooral schoolkinderen. Het bleek de ‘week van de sport’ te zijn, en waar wij dan een rondje op het hockeyveld maken, mogen deze kinderen lekker in de sneeuw spelen.

blijkbaar gaat iedereen die dat voor het eerst doet genadeloos op z’n snufferd

Daarbij is boarden of skiën natuurlijk een optie, maar ze kunnen ook naar Mirlo Blanco, een minipretpark in de sneeuw. Wij mochten ook op de bobsleebaan en daarna het ‘ski biken’ uitproberen. Onze gids stond onderaan de helling met de camera in de aanslag, want blijkbaar gaat iedereen die dat voor het eerst doet genadeloos op z’n snufferd. Helaas voor haar komen wij uit het land met meer fietsen dan inwoners en crossten gracieus op ons fietsje naar beneden. Nog een keer, nog een keer!

Dat is wel wat anders dan de Alpen! Je mag trouwens een keer raden wat de noordhelling en wat de zuidhelling is…

Dikke sokken uit, zomerjurkje aan!

Winter en zomer in één weekend

Natuurlijk is wintersporten geweldig, maar als je dan toch in Zuid-Spanje bent, kun je je trip net zo goed combineren met een bezoekje aan een stad of strand. Wij kozen voor Granada, wat we na een lekker laatste ontbijt bovenop de berg bereikten in nog geen drie kwartier rijden. Na nog wat laatste mooie uitzichten was het tijd voor het laatste stukje rijden. Dikke sokken uit, zomerjurkje aan!

Bezoek aan het Alhambra verplicht

Een van de bekendste attracties van Granada is het Alhambra, een middeleeuws paleis en fort dat wordt omgeven door schitterende tuinen. Er zijn een aantal Nederlandstalige gidsen, waaronder Maria, die ons heeft rondgeleid. Het Alhambra is Unesco-werelderfgoed, en daarom zit er een maximum aan het aantal bezoekers dat per dag toegelaten wordt. Wil je zeker zijn van een bezoekje? Zorg dan dat je een aantal weken, of zelfs maanden, van te voren je tickets al boekt.

Na een paar uur was het toch wel tijd geworden voor een drankje en wilden we de stad zelf gaan verkennen. Vanaf de uitgang van het Alhambra ben je met 10 minuutjes lopen in het centrum met genoeg terrasjes in de zon. Oké, toegegeven, dat is wel bergafwaarts, de terugweg kost ietsjes meer moeite…

Vanuit de tuinen uitzicht op het paleis

Eten en drinken

Als je aan Spanje denkt, dan denk je natuurlijk aan tapas. In Granada werkt het ietsjes anders en kun je gaan voor Tapas y Bebidas, oftewel: bij elk drankje dat je bestelt, krijg je een klein hapje geserveerd. Dit kan variëren van een mini-lasagna tot rauwe ham, kaas, brood of bijvoorbeeld gegrilde groenten. En totdat we de rekening gingen vragen was het ons niet duidelijk, maar deze hapjes zitten dus inbegrepen bij de drankjes! Omdat we na een hele dag slenteren nogal dorst hadden gekregen, hadden we er dus ook aardig wat rondjes op zitten, en konden we het avondeten overslaan.

De Noord-Afrikaanse invloeden zijn duidelijk zichtbaar in het Alhambra.

Sinaasappelbomen tot zover je kunt kijken

Op zaterdag vlogen we pas ’s avonds weer naar Nederland, en konden de hele dag dus nog gebruiken om de stad en omstreken te verkennen. Het blijft toch onwaarschijnlijk dat je zo dicht bij een skigebied ook tussen de oneindige sinaasappelboomgaarden kunt lopen!

Waarom deze sinaasappels niet geplukt zijn? Het is de bittere variant!

Is skiën in Spanje iets voor jou?

En, heb je het in overweging? De onderstaande plus- en minpunten helpen je vast verder.

Pluspunten

  • Het blijkt wel uit dit stuk, maar ik ken geen enkel ander skigebied in Europa waar je ’s ochtends in de sneeuw kunt staan, ’s middags aan het strand, en ’s avonds aan de tapas in een grote stad
  • Het landschap en het uitzicht is fantastisch! Kun je je in het gebied zelf al vergapen aan de bijzondere ligging van de pistes, daarnaast zie je aan de ene kant Granada en het platte achterland liggen, en aan de andere kant de Middellandse Zee en zelfs Noord-Afrika
  • Het gebied is nog vrij onontdekt bij Nederlanders en Belgen. Je kunt in de meeste gevallen dus ongegeneerd over je buurman roddelen, waarbij de kans dat hij reageert met ‘Maar ik ben ook Nederlands hoor’ een stuk kleiner is
  • Eind maart is het zo zuidelijk niet voor niets ‘Lenteskiën’. Zonovergoten, en een zon die pas om half 9 onder gaat. Toch zijn de pistes gezien de hoge ligging zeker in de ochtend nog van prima kwaliteit.

Minpunten

  • Het gebied is middelgroot. Ben je een geoefende skiër, dan zul je in een paar dagen de meeste van de pistes wel gezien hebben. Maar goed, je hoeft natuurlijk ook geen hele week te gaan
  • Moet en zal je elke dag in de apres-ski staan? Dat is hier wel anders. Er zijn genoeg restaurants en ook kroegen, maar heb je ooit een Spanjaard het Fliegerlied horen zingen? Juist!
  • De restaurants op de piste zijn bijna allemaal zelfbedieningsrestaurants, en ben je dol op gemutliche ouderwetse almen? Dan ben je hier aan het verkeerde adres.
  • Vanuit het dorp gaan twee gondels omhoog. Niet de allermodernste, maar prima. De lange stoeltjesliften (en een sleeplift) zijn echter ook wat gedateerd en zonder kap. Voor ons eind maart geen enkel probleem en heerlijk om een kleurtje op te doen, maar in januari is een extra sjaal en super dikke handschoenen waarschijnlijk geen overbodige luxe…
Lenteskiën in het zonnetje!

Van onze trip naar Sierra Nevada en Granada maakte ik onderstaand videoverslag. Enjoy!

Meer informatie:

Het gebied is geopend tot 1 mei, maar mocht er daarna ineens een pak sneeuw vallen, kun je ook later nog wel eens een afdaling doen. Alle info vind je op:

Website Sierra Nevada (ook in het Engels)
Website Visit Spain
Website Alhambra
Website Andalucië
Website Granada

Fotocredits: Coby Leemans


Lees hier alle reisverhalen van de mountainreporters


Bewaren

Bewaren

Bewaren

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer