Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Tamar bereidt zich in Lapland voor op extreme schaatstocht op Baikalmeer

Door Edwin Hagenouw | 23 november 2020

Tijdens een bezoek aan de showroom van Rab en Lowe Alpine ontmoette ik enige tijd geleden Tamar Valkenier. We maakten kennis en ze vertelde over de bijzondere avonturen die ze beleefde in de afgelopen jaren. De in Nederland geboren Tamar Valkenier gaf in 2015 haar veelbelovende carrière op. Ze studeerde cum laude af als criminoloog en als psycholoog en was onderzoekspsycholoog bij de politie. Hoewel ze van haar baan hield, wilde ze een andere werkelijkheid buiten een andere horizon ervaren. Ze bouwde haar eigen fiets en fietste richting Istanbul. Toen ze eenmaal vertrokken was, viel ze van het ene avontuur in het andere: ze woonde bij junglestammen, liftte in Panama, klom op een rots in Laos, leefde van het land in Australië en bracht veel tijd door tussen de arendjagers van Mongolië.

Elk jaar een groot avontuur

Tamar heeft als doel om elk jaar minstens één groot avontuur te beleven. De perioden daar tussenin vult ze op met bijzondere kleinere avonturen. Op dit moment is ze samen met haar expeditiepartner Gerard Murre in het hoge noorden van Europa. In Zweeds Lapland bereiden ze zich voor op hun extreme volgende avontuur: een schaatstocht op het Baikalmeer in Rusland.

Het Baikalmeer. Foto: Gerard Murre.

Tamar: “Het idee ontstond afgelopen voorjaar toen Gerard terugkeerde van een vijfdaagse schaatstocht op het Russische meer en hij mij zijn foto’s liet zien. Dat waren buitengewone afbeeldingen van ijsgrotten, lange druipsteenachtige ijspegels en vreemde ijsformaties, om nog maar te zwijgen van de uitbundige kleuren van het ijs in een breed scala aan tinten wit en blauw.”

Gerard vertelde dat zijn grootste droom was om ooit over de hele lengte van dit gigantische Russische meer te schaatsen. Maar eigenlijk vond hij zichzelf te oud, Gerard is 67, en wilde hij de tocht niet alleen doen. Een goede expeditiepartner kon hij niet vinden totdat hij zijn droom besprak met Tamar. Een expeditieteam was geboren en de eerste stappen in de voorbereiding konden gezet worden.

Het Baikalmeer is een meer in het zuiden van Siberië, dat aan de westkust wordt omgeven door het Baikalgebergte, in het zuidwesten door het Primorskigebergte, in het zuidoosten door het Chamar-Dabangebergte en in het oosten door het Bargoezingebergte.

De lengte is circade 640 kilometer en de grootste breedte is net geen tachtig kilometer. Het meer heeft een oppervlakte van 31.500 km², vergelijkbaar met de grootte van België. Met een maximale diepte van 1642 meter is het Baikalmeer het diepste meer ter wereld.

Voorbereiding in Zweden

Alle succesvolle expedities hebben één ding gemeen: een goede voorbereiding. Om op alles voorbereid te zijn in de ijzige kou van het Baikalmeer bivakkeren Tamar en Gerard wekenlang in de kou van Zweeds Lapland. In deze prachtige omgeving boven de poolcirkel heeft de winter al in alle uitbundigheid haar intrede gedaan. Tamar: “Ik ben nu volop aan het schaatsen en word opgeleid tot gids door de hoogste garde. We maken enorm lange dagen, heel veel kilometers en zijn vaak de eerste die nieuwe gebieden inspecteren en beschaatsen.. het is prachtig hier!”

Bekijk hieronder een kort fotoverslag van deze voorbereidingsexpeditie. Binnenkort zal Tamar hier, als gastreporter van Mountainreporters, zelf verslag doen van de verdere voorbereidingen en de expeditie in Rusland. Wij heten haar van harte welkom bij het team reporters en heel veel succes met dit geweldige nieuwe avontuur.

Tamar Lapland

Boek: Fulltime Avonturier

Op dit moment legt Tamar in Zweeds Lapland de laatste hand aan haar eerste boek “Fulltime Avonturier”. Hierin lees je hoe ze vol overtuiging haar veilige bestaan achterliet en op weg ging.

Op haar achtentwintigste besloot sterrenchef en recherchepsycholoog Tamar Valkenier afstand te doen van al haar bezittingen en haar veilige leven. Ze koos voor het avontuur. Twee jaar lang fietste ze de wereld rond. Eerst in het ‘veilige’ Europa en daarna almaar verder. Ze reisde vier maanden door Mongolië met haar paard, kameel en hond en liep 600 kilometer door Jordanië.

Ze reisde vier maanden door Mongolië met haar paard, kameel en hond en liep 600 kilometer door Jordanië.

Met Miriam Lancewood, bekend van Mijn leven in de wildernis, doorkruiste Tamar het hooggebergte van Nieuw-Zeeland, terwijl ze leefden als jagers-verzamelaars. Ze werden daar opgezocht door Floortje Dessing voor haar tv-programma Floortje naar het einde van de wereld.

Tamar Valkenier blijft op zoek naar nieuwe avonturen. In ‘Fulltime avonturier’ doet ze verslag van haar vrije leven.

Het boek zal worden uitgebracht in april 2021. Maar om zeker te zijn dat je het boek als eerste zult ontvangen kun je het nu al bestellen bij onze vrienden van Bol.com.

Klik hier om Fulltime Avonturier van Tamar Valkenier te bestellen. 

In tegenstelling tot veel andere websites werkt Mountainreporters niet met betaalde links naar bol.com. We verdienen dus niets aan deze promotie, maar promoten graag de boeken van onze reporters. 


Meer informatie over Tamar vind je op tamarvalkenier.com


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer