Home ACTIVITEITEN De top 10 van stoere outdooractiviteiten in Zuid-Afrika

De top 10 van stoere outdooractiviteiten in Zuid-Afrika

Van abseilen van de tafelberg tot cage-diving met witte haaien!

ADVERTENTIENKBV
Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

De top 10 van outdoor activiteiten in Zuid Afrika

Door Sandra de Moor

Zuid-Afrika staat natuurlijk bekend om de wilde dieren, safarilodges, Kaapstad met de tafelberg, The Big five, Het Krügerpark.. maar wist je dat het ook een oneindig aanbod heeft van stoere activiteiten voor outdoorliefhebbers? Hoewel het bijna onmogelijk is om de lijst samen te stellen uit het enorme aanbod zetten we er alvast tien op een rijtje voor je. Ga er maar eens rustig voor zitten en bekijk hieronder de top 10 van outdooractiviteiten in Zuid-Afrika. Welke is jouw favoriet?

1. Een wandelsafari: te voet tussen het wild!

Een hele spannende ervaring die ik mee kon maken in een private game reserve van de Nederlander Joris Bertens. Hij runt de Sefapane Lodge bestaande uit een mainlodge en een river-lodge, in een privé-deel van het Krügerpark en organiseert daar onder andere mountainbiketochten, wandelsafari’s en bootsafari’s.

Eigen foto Sandra de Moor
De ranger speurt naar olifanten en houdt een oogje in het zeil tijdens onze wandelsafari

Vanuit zijn lodge aan de rivier maakte ik een wandelsafari waarbij – voorop en achteraan – een ranger met geweer het groepje begeleide. Onderweg wijst Joris sporen aan, hoor je geruis en gekraak in het struikgewas, zie je verse hopen olifantenpoep liggen en stuiten we op een buffel die zich in het struikgewas ophoudt. De Nijlpaarden liggen met tientallen oogjes tegelijk op je te loeren vanuit de rivier.

De mooiste ervaring was toen we langs de rivier stonden en een kleine kudde olifanten met een paar kleintjes de rivier over zagen steken

Eigen foto Sandra de Moor
Olifanten tijdens onze wandelsafari in Sefapane river lodge

Maar het oversteken van een kudde olifanten was het hoogtepunt van deze wandelsafari. Ze kwamen geruisloos onze kant op en keken ons een paar keer recht aan. Wat een ervaring! Het gevoel dat je wandelt tussen de wilde dieren is echt spannend en natuurlijk alleen mogelijk onder ervaren begeleiding. www.sefapane.co.za

2. Kajakken tussen walvissen

In juni komen de walvissen naar de kaap om te paren. Ze blijven hier vaak tot december (beste reisperiode is augustus – oktober).  Bij Hermanus kun je de walvissen het beste spotten, hier zie je ze vaak vanaf het land al voorbij zwemmen. Heb je behoefte aan meer adrenaline? Huur dan voor twee uurtjes een kajak, zodat je op ongeveer 300 meter afstand van deze enorme kolossen kunt komen.

3. Rafting

In Zuid-Afrika zijn diverse rivieren waar je fantastisch kunt raften. Ik zal er slechts een paar mooie noemen: Orange river (Northern Cape en Western Cape), de Vaal Rivier (Gauteng en Free State), Doring rivier (western cape), Blyde Rivier (Mpumalanga) en Bushman’s River (Kwazulu Natal).

Mensen met ietwat meer ervaring kunnen terecht op de Blyde river, die iets wilder is. De beste reistijd voor raften is tijdens het regenseizoen tussen oktober en april.

4. Abseilen van de Tafelberg bij Kaapstad

De Tafelberg is een prachtig uitzichtpunt bij Kaapstad en te bereiken met de beroemde kabelbaan. Boven kun je hiken en genieten van een prachtig uitzicht. Je kunt met verschillende gidsen een mooie hikingtrail lopen. Is dit niet genoeg? Boek dan een spannende abseiltocht van de tafelberg af!  Meer info over deze spannende afdaling vind je onder andere op abseilafrica.co.za. Zij bieden ook combinaties aan van hiken & abseilen.

Is dit niet genoeg? Boek dan een spannende abseiltocht van de tafelberg af!

abseilen van de Tafelberg : een echt avontuur ! Foto: abseil africa

5. Canyoning in de “Suicide Gorge”

Canyoning (in Zuid Afrika “Kloofing”) is in een wetsuit door rivieren en bergstroomjes afdalen, soms glijdend, soms klimmend of stukken jezelf laten gaan in een vrije val. Je vindt de oorsprong vooral in de Western Cape provincie waar echte adrenaline junkies terecht kunnen in Hottentots Holland Nature reserve. De perfecte plek hiervoor is in het gebied met de bizarre naam “Suicide Gorge”. Deze prachtige kloof draagt de naam vanwege de enorme cliff-jumps van soms wel vijftien meter. De totale kloof is zeventien kilometer en alleen geschikt voor mensen die super fit zijn en niet snel bang. Deze kloof is uitsluitend toegankelijk met een ervaren gids.

Frixion Adventures Email: brett@frixion.co.za. Op hun website vindt je ook iets minder heftige canyoning-routes. Reisadvies: tussen mei en september zijn de kloven dicht door regenval en koud weer.

6. Bunjeejumpen, freefall & zipplining boven een canyon in Graskop

eigen foto Sandra de Moor
Blyde river canyon

Maar een echte durfal kan hier ook met Big Swing op verschillende manieren een van die kloven induiken! Ervaar een vrije val van 68 meter met een snelheid van 180 kilometer per uur!

Ervaar een vrije val van 68 meter met een snelheid van 180 kilometer per uur!

Ga schommelen op de hoogste schommel (de Cable Gorge Swings) of vlieg boven de kloof aan een 135 mter hoge zippline, de Foefie Slide, waarmee je 130 meter boven de grond zweeft. Als extra krijg je dan een fenomenaal uitzicht over de Graskop watervallen. Voor meer info kijk je op www.bigswing.co.za

7. Hiking in Zuid-Afrika

Als je de kaart van Zuid-Afrika bekijkt zal je zien dat vrijwel het hele land een aaneenschakeling is van nationale parken en natuurgebieden. Van bergen tot kloven tot extreme wildernis, maar ook bossen en naaldwouden tot aan de wetlands. Nergens is de natuur zo divers als in dit enorme land. Eendaagse hikingtrails zijn bijna overal te vinden zoals in de prachtige groene omgeving Mpumalanga, het ruige Drakensbergen, de wijngaarden van de Zuid-Kaap, de moerassige wetlands.. Je ziet het, er is teveel om op te noemen.

Een startpunt om meerdaagse hikingtrails te vinden is bijvoorbeeld de site www.hosavosa.co.za. Hier vindt je per regio diverse meerdaagse hikingtrails met typisch Zuid-Afrikaanse namen als “Vrolijheid”, “Boesmanskloof” en “Karoo Erdvark”. Vanuit bovenstaande website klik je eenvoudig door naar veel informatie over dat gebied.

8. Cage-diving met witte reuzenhaaien

Heb je alles al gedaan en op zoek naar een nieuwe “thrill”? Dan kan je in Zuid Afrika cage-diven met witte haaien. Je zakt in een kooi onderwater waar je oog in oog komt de staan met gigantische witte reuzenhaaien. Haaien komen hier veel voor en je kunt op diverse plaatsen duiken, zoals bij Kaapstad bij de Gansbaai. Check de spannende foto’s.  Rondom Durban in Rocky Bay vindt je een aantal aanbieders van deze tours.

White shark cage diving , foto van cagediving.co , in Gansbaai

9. Wielrennen, mountainbiken en fietsen rondom de Kaap en Stellenbosch

Mountainbiken rondom Kaapstad , foto bike’n wine tour

Ik heb zelf ervaren hoe leuk het is om te fietsen in Zuid-Afrika tijdens een guided-tour met een Nederlandse gids door Soweto bij Johannesburg. Je fiets dwars door de sloppenwijken, langs het huisje van Mandela en maakt live een gospel-kerkdienst mee.

Rondom de Kaap en in de omgeving van Stellenbosch kun je ook prachtige fietstochten maken

Mountainbiken door de heuvels rondom Stellenbosch en de Kaap. Foto: bike’n wine tours

Ik maakte kennis met een bedrijf wat een groot aantal tours aanbiedt: Bikes ‘n Wines. Voor alle soorten fietsers bieden ze tours aan. Of je nu met het gezin tussen de wijngaarden van Stellenbosch wil fietsen of wilt mountainbiken rondom de heuvels en bergen van Hermanus of Franschhoek of een zwaardere wielrentocht van zestig kilometer rondom de Kaap wilt rijden, zij bieden het aan.

Tip: Fietstour Kaapstad,  “Art & Bikes” of “Bikes & Bikes”. Meer informatie over hun aanbod vind je op hun website.

10. Skiën in Lesotho

Je leest het goed. In Zuid-Afrika vindt je een van de twee skiresorts van Afrika, gelegen in de Maluti Mountains: Afriski Resort. Beste reistijd hiervoor is eind juli, dan is de sneeuw goed en is de grootste drukte van de schoolvakanties weer voorbij.

Uitgebreide informatie over deze activiteit en andere tips vindt je onder andere op de site  van het Verkeersbureau van Zuid Afrika. Via deze website kun je per regio zoeken op activiteiten.


Lees hier meer artikelen over Afrika


 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertentie

Doe ook mee met de Week van de Bergsport. Klik hier voor meer informatie!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.