Het wandelen van de Kungsleden in Noord-Zweden staat bij veel wandelaars hoog op de wensenlijst. Terecht, want dit toegankelijke langeafstandswandelpad brengt je door de prachtige, ongerepte natuur van Zweden. Onderweg passeer je meerdere nationale parken, wandel je over de poolcirkel en loop je door de ongerepte natuur van Zweden. Samen met mijn vriend liep ik de gehele Kungsleden van Hemavan naar Abisko, hier vind je een overzicht van alle secties.

Wat is de Kungsleden?

De Kungsleden is een lange afstandswandeling van ongeveer 425 kilometer door het noorden van Zweden. Het pad is opgericht om mensen de schoonheid van Lapland te laten zien en leidt je door de prachtige wildernis van Zweeds Lapland. 

De Kungsleden start officieel in Abisko en eindigt in Hemavan, maar je kunt het pad ook andersom afleggen. Wij kozen voor dat laatste en liepen in totaal 434 kilometer van Hemavan naar Abisko in 24 dagen. Je kunt de route ook opdelen in kortere secties en slechts een deel van het pad lopen. De bekendste delen zijn die van Nikkaluokta naar Abisko en tussen Kvikkjokk en Abisko. Hier kom je dan ook de meeste mensen tegen.

Wat betreft overnachten kun je ervoor kiezen om in de STF hutten te slapen of om je eigen tent mee te nemen. Onderweg vind je talloze mooie wildkampeerplaatsen, dus wildkamperen was voor ons geen enkel probleem. Hier vind je alle informatie over het wandelen van de Kungsleden.

De vijf Kungsleden secties

De Kungsleden bestaat uit vijf secties, die je aaneengesloten kunt afleggen of ieder afzonderlijk kunt lopen. Wij liepen de gehele Kungsleden van Hemavan naar Abisko. Hier vind je een overzicht van alle secties.

Sectie 1: Hemavan – Ammarnäs (± 77 km)

Na een lange bus- en treinreis komen we rond 19.30 uur aan in Hemavan. We hadden toch wel verwacht hier met minsten tien andere wandelaars te starten, maar blijkbaar zijn we de enige. Gezien het tijdstip installeren we onze tent ergens achter de supermarkt, naast een meertje, om de volgende ochtend te kunnen starten. 

Kungsleden wandelen
Uitzicht tijdens de sectie tussen Hemavan en Ammarnäs. Foto door: Yvette Kooijman

De eerste dag begint met een lichte klim over een skipiste, waarbij we langzaam wennen aan het gewicht van onze tas. Onderweg worden we door verschillende tegenliggers aangesproken, ze vertellen ons dat ze deze sectie toch wel de mooiste vinden. We lopen door een mooie gletsjervallei en hebben een verreikend uitzicht over de route die we de komende dagen nog gaan lopen.

Onderweg plukken we cloudberries en drinken we vers, stromend water uit de rivieren.

We zien een uitgestrekte wildernis, vol meren, berkenbos en hoogvlaktes. We schrikken wanneer vlak achter ons het eerste rendier over de drassige vallei galoppeert. Het landschap is zo divers, dat deze sectie absoluut niet onder doet voor de populaire secties in het noordelijke deel van de Kungsleden. 

We steken verschillende meren over via bruggen, lopen over planken door moeras en doorkruisen het eerste berkenbos om uiteindelijk de kale hoogvlakte te bereiken. Het is vooral de stilte die opvalt, we horen niets anders dan stromend water en onze eigen voetstappen op het pad. Onderweg plukken we cloudberries en drinken we vers, stromend water uit de rivieren. Deze sectie is dagelijks voorzien van STF hutten en daardoor geschikt voor een huttentocht, maar wij slapen heerlijk in onze tent. De sectie eindigt met een steile afdaling naar Ammarnäs, waar verschillende faciliteiten, zoals een warme douche, op ons wachten.

Sectie 2: Ammarnäs – Jäkkvik (± 91 km)

In Ammarnäs halen we ons eerste maaltijdpakket op, maar dit kleine plaatsje beschikt ook over een supermarkt. Na een gezellige avond op de camping bij Ammarnäs Wärdshus, starten we de eerste dag van deze sectie met een steile klim over de skipiste. We komen uit op een hoogvlakte waar de wind stevig waait en de begroeiing schaars is.

We passeren een idyllische nood shelter en besluiten er beschutting te zoeken voor de lunch. Overnachten is hier alleen toegestaan in noodsituaties. De hut is slechts voorzien van een houtkachel, wat hout, een noodkist met voedselvoorraad en twee planken om op te slapen, maar het is wat ons betreft de mooiste hut die we op de Kungsleden zijn tegengekomen. 

Kungsleden wandelen
Het echte wildernis gevoel. Foto door: Yvette Kooijman

De komende dagen lopen we vele kilometers over de kenmerkende hoogvlaktes in het toendralandschap. Ook lopen we door een mooie vallei en deels door berkenbos. We zien talloze rendieren, passeren af en toe een Sami hut en voelen ons regelmatig alleen op de wereld. Hoewel deze sectie bekend staat als één van de minst leuke, vinden wij het prachtig. Ook krijgen we twee nachten op rij het dansende noorderlicht te zien, wat zich verspreidt over de gehele sterrenhemel.

De hut is slechts voorzien van een houtkachel, wat hout, een noodkist met voedselvoorraad en twee planken om op te slapen, maar het is wat ons betreft de mooiste hut die we op de Kungsleden zijn tegengekomen. 

Ook op deze sectie komen we dagelijks hutten tegen waar je kunt overnachten, voornamelijk onbemande hutten. De onbemande hutten worden beheerd door de gemeente en je hebt meestal een sleutel nodig voor de slaapzalen, welke je kunt ophalen in de dichtstbijzijnde plaats of bemande hut. STF hutten zijn er nauwelijks, waardoor we het gevoel hebben steeds verder de wildernis in te trekken. 

Tegen het eind van deze sectie lopen we door het gehucht Adolfström, waar we de beruchte Handelsbod niet overslaan en binnenstappen voor een heerlijke kop koffie met Kanelbulle. De tweede sectie eindigt in het dorpje Jäkkvik, waar we genieten van een warme douche en een bezoek aan de legendarische supermarkt op de route. Vandaag is het mijn verjaardag, een geweldige reden om ons tegoed te doen aan alles wat suiker en vet bevat. Het is tevens de laatste supermarkt die we de komende weken tegenkomen.

Sectie 3: Jäkkvik – Kvikkjokk (± 87,5 km)

Na het suikerfestijn met andere wandelaars, beginnen we de volgende sectie met de eerste boot oversteek. Dit is tevens de enige bootoversteek die je alleen met een roeiboot kunt doen. De komende secties staan ons meerdere boot oversteken te wachten, waarvan je sommige zelf kunt roeien en anderen alleen per motorboot kunt doen. De prijzen van de motorboten variëren tussen de €20 en €40 per persoon. 

Deze sectie staat bekend als de minst mooie, waardoor we bijna geen andere wandelaars tegenkomen. We vinden het heerlijk om hierdoor helemaal op te kunnen gaan in de natuur. We lopen langs meren, over rivieren en doorkruisen in deze sectie de meeste bossen. Af en toe lopen we over een hoogvlakte, maar minder vaak dan op de andere secties. Ook is het pad minder belopen dan op andere secties, waardoor we vaak door de modder lopen en over keien strompelen.

De avond valt. Foto door: Yvette Kooijman

Halverwege vinden we een klein houten bordje aan een boom getimmerd, dat ons erop wijst dat we hier de poolcirkel oversteken. Uiteindelijk komen we weer uit op de hoogvlakte en werpen we een eerste blik op het nationale park Sarek. Dat dit de minst mooie sectie wordt genoemd, snappen we eigenlijk niet zo goed.

Ook op deze sectie zijn er weinig STF hutten en komen we vooral nood shelters en onbemande hutten tegen. Na een mooie boot oversteek met wat informatie over het gebied komen we aan in Kvikkjokk: een populair startpunt voor wandelaars.

Sectie 4: Kvikkjokk – Saltoluokta (± 68,5 km)

Dat Kvikkjokk een populair startpunt voor andere wandelaars is, merken we direct. De STF hut is overvol en wandelaars met een tent worden ergens achterin op een kampeerveld geplaatst. Het gebruik van faciliteiten zoals een warme douche is tegen (hoge) betaling, waardoor deze plek na onze tocht door de wildernis eigenlijk een beetje als een deceptie voelt.

Vanaf Kvikkjokk verandert de tweede helft van de Kungsleden in een andere tocht. Er zijn meer mensen en het landschap wordt ruiger. Nu we meer mensen tegenkomen, is er gek genoeg juist minder contact met elkaar. Iedereen loopt zijn eigen route. 

De eerste twee dagen strompelen we vooral over de keien, waarna we uitkomen op een hoger punt met uitzicht over prachtige meren. We lopen door een klein puntje van Sarek, waar de wildernis nog ongerept is.

We voegen het uitzicht vanaf Skierfe toe aan onze route, zo’n veertien kilometer retour vanaf de Kungsleden, en hebben daar absoluut geen spijt van. Skierfe biedt het mooiste uitzicht van de Kungsleden. We kijken uit over de prachtige Rapa-vallei en zien talloze kleurrijke rivieren door de vallei kronkelen. 

De dag voor Saltoluokta lopen we ruim twintig kilometer over de hoogvlakte, waarna we in STF Saltoluokta Fjällstation genieten van het befaamde diner en ontbijt. De enthousiaste verhalen van andere wandelaars over het eten in Saltoluokta blijken terecht. Het eten smaakt hier inderdaad hemels en de plek voelt als een oase in de wildernis, dus besluiten we hier een rustdag te nemen.

Sectie 5: Saltoluokta – Abisko (± 105 km)

Fris, uitgerust en met een volle maag zijn we klaar voor de laatste sectie van de Kungsleden. We beginnen de eerste dag met de laatste betaalde boot oversteek en een rit van dertig kilometer met de bus over asfalt. Daarna klimmen we steil omhoog, terug naar de hoogvlakte. Hier worden we weggeblazen door de felle herfstkleuren.

De afgelopen weken zagen we het landschap langzaam veranderen van zomer naar herfst, maar hier op de hoogvlakte, op de laatste sectie van het Koningspad, ontpopt de herfst zich nu echt tot een prachtig kleurenpallet. Overal om ons heen zien we felrode, -oranje en -gele herfsttinten. We hebben nog nooit zoiets gezien.

De herfst in volle gang op de sectie richting Abisko. Foto door: Yvette Kooijman

Deze sectie loopt over het hoogste deel van de Kungsleden, waardoor we bijna geen bos meer zien en de laatste dagen vooral door herfstkleurige toendra valleien lopen. Het landschap is ruiger en onderweg kun je de Kebnekaise (de hoogste berg van Zweden) beklimmen, waardoor we begrijpen waarom dit voor veel wandelaars een interessant deel van de Kungsleden is. Het landschap is hier inderdaad prachtig, maar we leveren wel in op het ‘alleen op de wereld-gevoel’. Er zijn STF hutten in overvloed en de helikopters vliegen regelmatig over ons heen – soms gevuld met toeristen, soms ingezet voor een legeroefening.

Na 24 dagen wandelen door Zweeds Lapland, brengt het pad ons uiteindelijk naar Abisko. Het is een onwerkelijk, maar geweldig gevoel om 434 kilometer te voet door zo’n weids natuurgebied in Zweden te hebben afgelegd. Je zou verwachten dat we inmiddels blij zijn om vanaf hier weer op de trein te stappen, maar eigenlijk lopen we het liefst weer helemaal terug naar Hemavan. De Kungsleden is magisch mooi en het volbrengen van deze wandeling geeft ons ontzettend veel voldoening. 

Lees hier alle verhalen en reistips over Outdoor in Zweden

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer