Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Overnachten in een Ger

Door: Ilonne Bongers

Ken je die mooie ronde Mongoolse tenten met een kachel in het midden? Deze worden Gers genoemd. Ger betekent ‘huis’ in het Mongools. En na twee dagen overnachten in een Ger voelt dit verblijf ook echt als een (t)huis.

Een Ger of een Yurt?

Meestal wordt een Ger verward met een Yurt. Dat is niet zo vreemd want de ronde woningen lijken op elkaar. Verschil is alleen dat een Yurt zijn oorsprong kent in Turkije en Rusland. Yurt betekent ‘slaapverblijf’ in het Turks.

In Nederland staan een aantal Gers die je via de website Gerbnb kan reserveren. Een aanrader als je zin hebt in een weekendje weg en helemaal back to basic wilt gaan. Ik reserveerde de grote Ger in Renkum. Deze ligt verborgen in het bos op het prachtige landgoed Quadenoord.

Samen met mijn gezin sliepen wij er twee nachten. Unaniem waren we het er over eens dat als we niet een paar nachtjes konden bijboeken, we het op zijn minst vaker moesten doen.

Laat je kampeeruitrusting maar thuis

In de Ger kom je niets te kort. Kookgerei, kooktoestel, waxinelichtjes, afwasteil, dekentjes, EHBO trommel, verrekijker, handdoeken, klamboe, opgemaakt tweepersoonsbed en een slaapbank zijn aanwezig.

binnen mum van tijd was de Ger flink op temperatuur en zaten we bij een knisperend vuur

In het midden van de Ger staat een grote kachel met een gietijzeren kookpan (Dutch oven). De mand met droog hout staat klaar. Ik hakte wat kleine aanmaakhoutjes en binnen mum van tijd was de Ger flink op temperatuur en zaten we bij een knisperend vuur. In het donker zorgen de waxine lichtjes voor sfeer. Heel veel mooier kon dit avontuur niet beginnen.

kachel
De kachel zorgt voor warmte in de Ger en de waxinelichtjes voor een fantastische sfeer!

Eco toilet in het bos

De Ger is dan misschien luxe te noemen, de toilet voorzieningen zijn helemaal back to basic. Er is geen douche, wél een waterpomp met drinkwater en een eco toilet. Dit toilet deel je met andere campinggasten maar omdat de Ger helemaal aan het einde van het landgoed staat en het kampeerterrein groot is zul je hier weinig andere gasten tegenkomen.

eco toilet
Het hutje met eco toilet op steenworp afstand van de Ger

Bosrijk gebied met prachtige wandelpaden

De omgeving is geweldig. Meerdere klompenpaden doorkruisen het landgoed en het Renkums Beekdal heeft prachtige kronkelende beekjes en sprengen wat uitnodigt tot lange wandelingen.

Met deze vijf tips wordt een verblijf in de Ger nóg leuker

Heb jij ook zin in een paar nachten back to basic? Met onderstaande tips wordt jouw verblijf in een Ger zeker een succes!

Tip 1: neem een lekker kampeerstoeltje mee want dat maakt het relaxen compleet. Naast twee kleine krukjes is er in de Ger verder geen stoel te bekennen.
Tip 2: in de Ger is geen elektriciteit. Een powerbank kan handig zijn om in ieder geval het broodnodige op te laden.
Tip 3: er hangt een klamboe boven het tweepersoonsbed. Slaap je met meerderen en gebruik je ook de bedbank? Neem dan een extra klamboe mee.
Tip 4: neem een hoofdlampje mee voor ‘s nachts. De term ‘aardedonker’ krijgt in het bos zeker invulling!
Tip 5: ga je logeren met kinderen? Een toiletemmer kan erg handig zijn, dat scheelt een nachtelijke wandeling naar het eco toilet.

Zo nu en dan even uit je comfortzone

Ik kan iedereen een paar nachten in een Ger aanraden. Het is heerlijk om af en toe de grenzen van je comfortzone op te zoeken en back to basic te gaan. Reken maar dat je de douche thuis weer extra weet te waarderen!

waterpomp
Back to basic, genieten van de rust en drinkwater uit een waterpomp

Lees hier meer over outdoor en kamperen in Nederland


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer