Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Een must-see in Zuid-Afrika

Een reisverhaal van Rinda Scheltens

Waar de Treur- en Blyderivier bijeen komen, op zo’n 30 minuten rijden van Graskop, Zuid-Afrika, vindt je Bourke’s Luck Potholes. Door het kolkende water zijn in de wanden van de Blyde-canyon cilindervormige gaten metersdiep uitgesleten. Vanaf een brug 30 meter boven het water heb je een prachtig uitzicht op bijzondere rotsformaties.

De potholes zijn een toeristische attractie van formaat en soms kan het behoorlijk druk zijn. Voor wie de rust zoekt, is er de Belvedère Day Walk, een wandelpad van ongeveer 11 km heen en terug, het restant van een in onbruik geraakte rondwandeling. Daar ben je alleen met de natuur. Nu ja, alleen… Dan tel ik de bavianen even niet mee.

De Treur-rivier stroomt in de Blyde
Bourke’s Luck Potholes

Na een klein bedrag aan entree te hebben betaald, parkeert David de SUV en mengen we ons tussen de opgewonden Zuid-Afrikaanse schoolkinderen en toeristen op teensandalen.

De Blydekloof wordt door twee bruggen overspannen en vanaf de eerste zien we al een paar cilindrische gaten in de rotswand, alsof er een gigantische boor is uitgeschoten. We lopen door naar de waterval waarmee de Treurrivier zich in de Blydekloof stort.

De rivier kreeg zijn naam van migrerende familieleden van  Hendrik Potgieter en zijn reisgezelschap, die in 1844 ten onrechte dachten dat hun bloedverwanten waren omgekomen op een expeditie. Toen later bleek dat ze nog leefden, noemden de pioniers de volgende rivier Blyde.

Bourke vond hier nooit goud

Het water van de Treurrivier stort zich met een indrukwekkend geraas over de donkere rotsen, van duidelijk een ander soort steen dan de kloof. Via rotsen en een tweede brug steken we de waterval over waarna we op de tweede brug over de Blydekloof uitgebreid stilstaan. Hier komen de Treur  en Blyde bij elkaar en op dit punt heeft het geweld van het water voor de meest fantastische rotsformaties gezorgd.

Het is een buitenaards landschap, geweldig mooi

Zand en losse stenen hebben in het kolkende water ronde gaten uitgesleten van de rand van de kloof tot aan de rivier. Het is een buitenaards landschap, geweldig mooi. Dit zijn de potholes, hoewel goudzoeker Bourke hier nooit wat heeft gevonden, dus waar de naam vandaan komt blijft een raadsel.

De rivier die altijd vol is

Nadat David en ik de potholes en watervallen uitgebreid hebben verkend, beginnen we aan de Belvedère Day Walk. Een korte ladder helpt ons over een rots heen en dan laten we de toeristen achter ons. Het wordt stil, op een enkele vogel na. We lopen door het open veld, met goudgeel gras en een enkele bruine termietenhoop. Links van ons slingert de kloof en de Blyde-rivier met ons mee. De oorspronkelijke naam van de rivier is Motlatse, wat ‘rivier die altijd vol is’ betekent in een dialect van Noord-Sotho.

Dientjie Falls is bijna nog spectaculairder dan de potholes

Het is winter in Zuid-Afrika en de temperatuur is lekker. Hoewel er wat rotsen op het pad liggen, is het niet zwaar, wat goed uitkomt, aangezien ik anderhalve week geleden mijn linkerpols heb gebroken. We hebben een primitief kaartje gekregen met de route, maar omdat er maar één pad loopt, is verdwalen uitgesloten. Na een uurtje daalt het pad af in een bos en wordt het heerlijk koel. Langzaam dringt het geluid van een nieuwe waterval zich op. Het laatste stuk moeten we even zoeken door het groen en dan staan we op de kale rots.

En deze waterval is haast nog spectaculairder dan de potholes! Bovendien hebben we deze waterval helemaal voor onszelf en dat maakt het extra bijzonder. Hier zien we ook ondiep uitgesleten kuilen met zand en ronde stenen erin, het begin van een nieuwe pothole.

Na een korte stop lopen we door, maar het hoogtepunt hebben we duidelijk al gehad. We lopen nog een stuk door tot we bij een huis uitkomen, maar besluiten vanwege de tijd terug te gaan. Wanneer we voorbij de waterval zijn, horen we in het bos een kenmerkende roep, die David herkent als baviaan. Rechts van het pad een volwassen dier, links ervan een jong. We zitten bijna midden in de troep! Dat is gevaarlijk en we aarzelen om verder te gaan. Na even te hebben gewacht, trekken de dieren verder en wij volgen iets langzamer. En algauw blijkt dat de troep dezelfde kant opgaan als wij.

Dit is zeker een van de hoogtepunten van mijn verblijf in Zuid-Afrika

Achter de struiken, op maar een paar meter afstand, vangen we glimpen op van hun grijze vachten. Ik wilde graag bavianen zien, maar dit is niet helemaal wat ik in gedachten had. Even later stijgen we weer het bos uit en als ik omkijk zitten ze daar in volle glorie: pal in de zon op een rots. Schitterend. Dit is zeker een van de hoogtepunten van mijn verblijf in Zuid-Afrika.


Kosten: bij Bourke’s Luck Potholes en veel andere uitzichtpunten betaal je een klein bedrag aan entree. Bourke’s Luck Potholes heeft een café met toiletten en souvenirwinkeltjes. Op veel andere parkeerplaatsen bij uitzichtpunten proberen Zuid-Afrikanen zelf wat te verdienen door souvenirs te verkopen in een soort open luchtmarkt die elke avond weer wordt ingepakt.


Bezienswaardigheden in de buurt

God’s Window: uitzichtpunt over een uitgestrekt laagland vanaf de laatste uitlopers van de Drakensbergen. Slechts negen kilometer van Graskop en 35 kilometer van Bourke’s Luck Potholes.  Ruime parkeerplaats en goed begaanbaar wandelpad naar diverse uitzichtpunten.

Three Rondavels: uitzichtpunt dat neerkijkt op drie unieke rotsen, die qua vorm wel wat weg hebben van de traditionele hutten van de Xhosa-stam.  Op 52 kilometer van Grashoek en 17 kilometer van Bourke’s Luck Potholes.  Wie er een dag opuit trekt in de regio bezoekt ze alle drie.

Mac Mac Falls: Ongeveer 16 kilometer ten zuiden van Graskop vindt je Mac-Mac Falls. De waterval is uniek doordat je hem van bovenaf bekijkt vanaf een uitzichtpunt en het water maar liefst 65 meter de diepte in ziet vallen. De naam verwijst naar de vele Schotse goudzoekers.


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer