De St-Olavswegen in Noorwegen | ’s werelds meest noordelijke pelgrimsroutes

Door Edwin Hagenouw, bron: Visitnorway 

Het begon allemaal in 1030 na Christus met koning Olav de Heilige die met zijn mannen naar de slag bij Stiklestad liep. Koning Olav sneuvelde in de strijd en werd begraven in wat nu de kathedraal van Nidaros is. Reeds in 1070 begonnen mensen uit heel Europa pelgrimstochten te maken naar Nidaros, de stad die we nu kennen als Trondheim. Deze historische wandeling heeft negen pelgrimsroutes geïnspireerd, die allemaal naar de Nidaros-kathedraal in Trondheim leiden.

Moderne pelgrims

Bedevaarten zijn een christelijke traditie in Noorwegen, maar tegenwoordig staat de ervaring open voor alle moderne pelgrims die graag in de vrije natuur wandelen. Een wandeling langs een van de pelgrimsroutes geeft ruimte om na te denken en eventueel resetten.

Langzaam reizen en friluftsliv

Dit is een ultieme vorm van slow travel, terwijl je onderweg veel mensen zult ontmoeten. Je kunt je lichaam en geest bijtanken met een combinatie van lokale gerechten en frisse buitenlucht. Herontdek het plezier van nergens aan denken en leven in het moment. Dompel jezelf onder in het Noorse concept van friluftsliv. Tijdens de tocht kom je ook nog eens meer te weten over de Noorse geschiedenis. Een perfecte mix lijkt mij.

Saga island Kinn & Kinn Church. Foto: VISIT FJORDKYSTEN

Je hoeft niet de hele routes te lopen, maar kunt zelf een gebied of een hoogtepunt dat je wil bezoeken uitkiezen. Wandelingen kunnen worden gecombineerd met groen vervoer, zoals per trein, bus, boot of op de fiets. Combineer het wandelen met andere activiteiten en ervaringen. Er zijn zoveel culturele en historische plaatsen langs de routes bezoeken. Maar vergeet vooral niet het allerbelangrijkste: genieten van de stilte!

Hoogtepunten

Hier zijn enkele suggesties voor wandelingen met bijzondere hoogtepunten. Op de website pilegrimsleden.no/en/ vind je een volledig overzicht van alle wandelingen.

Gudbrandsdalsleden

In de middeleeuwen ging de hoofdroute voor duizenden pelgrims van Oslo door de Gudbrandsdalen-vallei naar Trondheim. De route is 643 km lang met goed gemarkeerde paden door een mooie en afwisselende natuur. Langs de route kun je het glooiende landschap aan beide zijden van het grootste meer van Noorwegen, Mjøsa, ervaren en overnachten op historische boerderijen.

Tijdens deze wandeling kom je door het nationale park Dovrefjell, met een rijke fauna en zul je genieten van de rustige en weelderige natuur in de provincie Trøndelag.

De Gudbrandsdalsleden is rijk aan belangrijke historische plekken, prachtige kerken en gebouwen en je kunt zelfs overnachten in een origineel gebouw dat in de dertiende eeuw door pelgrims werd gebruikt. Veel van deze historische plekken zijn direct verbonden met de sage over koning Olav Haraldsson, die later St. Olav werd genoemd.

Kystpilegrimsleia

Een andere zeer belangrijke pelgrimsroute was langs de westkust van Noorwegen, een route die al lang geleden door de Vikingen werd gebruikt. Tegenwoordig begint de Kystpilegimsleia in Egersund in het zuiden en loopt door steden als Stavanger en Bergen, in fjorden en tussen eilanden tot aan Trondheim.

Tegenwoordig biedt de Kystpilegrimsleia fantastische natuurervaringen met een prachtig en dramatisch kustlandschap. Als moderne pelgrim kun je onderweg kerken, kloosters, historische centra en musea bezoeken. De meeste reizigers combineren hun wandeltocht met de boot, bussen, wandelen en zelfs fietsen kunnen op bepaalde stukken worden gebruikt.

De andere officiële St. Olav’s Ways variëren in lengte, maar ze hebben allemaal één ding gemeen. Ze leiden allemaal op de een of andere manier naar Trondheim. En de reis is belangrijker dan het doel, dat moet je nooit vergeten.

Tunsbergleden

Gaat langs de Oslofjord van de stad Larvik door de oudste stad van Noorwegen, Tønsberg, een regio waar de oudste vikingschepen werden gevonden, tegenwoordig in het Vikingschipmuseum in Oslo.

Borgleden

Begint bij de Zweedse grens in Zuid-Noorwegen en omvat oude vestingsteden zoals Halden en Fredrikstad.

Østerdalsleden

Dit pad begint in Trysil in Oost-Noorwegen en gaat door de wilde natuur, plus het UNESCO-werelderfgoed Røros.

Valldalsleden

Beginnend in Valldal bij Geirangerfjord in het westelijke deel van Noorwegen, komt dit pad samen met Gudbrandsdalsleden in Lesja.

St. Olavsleden

De route strekt zich uit van de Baltische zee langs de kust van Zweden, voordat deze landinwaarts door Zweden gaat en naar Trondheim leidt.

Romboleden

Dit is het oudste pelgrimspad van Noorwegen en vormt een belangrijke verbinding tussen twee grote Noordse heiligen: St. Olav en de Zweedse Saint Birgitta.

Nordleden

Begint ten noorden van Trondheim in de stad Grong en leidt naar het zuiden door Stiklestad, de plaats waar St. Olav werd vermoord.


Lees hier alle verhalen en reistips over Noorwegen 


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer