De St-Olavswegen in Noorwegen | 's werelds meest noordelijke pelgrimsroutes
De St-Olavswegen in Noorwegen | ’s werelds meest noordelijke pelgrimsroutes
Door Edwin Hagenouw, bron: Visitnorway
Het begon allemaal in 1030 na Christus met koning Olav de Heilige die met zijn mannen naar de slag bij Stiklestad liep. Koning Olav sneuvelde in de strijd en werd begraven in wat nu de kathedraal van Nidaros is. Reeds in 1070 begonnen mensen uit heel Europa pelgrimstochten te maken naar Nidaros, de stad die we nu kennen als Trondheim. Deze historische wandeling heeft negen pelgrimsroutes geïnspireerd, die allemaal naar de Nidaros-kathedraal in Trondheim leiden.
Moderne pelgrims
Bedevaarten zijn een christelijke traditie in Noorwegen, maar tegenwoordig staat de ervaring open voor alle moderne pelgrims die graag in de vrije natuur wandelen. Een wandeling langs een van de pelgrimsroutes geeft ruimte om na te denken en eventueel resetten.
Langzaam reizen en friluftsliv
Dit is een ultieme vorm van slow travel, terwijl je onderweg veel mensen zult ontmoeten. Je kunt je lichaam en geest bijtanken met een combinatie van lokale gerechten en frisse buitenlucht. Herontdek het plezier van nergens aan denken en leven in het moment. Dompel jezelf onder in het Noorse concept van friluftsliv. Tijdens de tocht kom je ook nog eens meer te weten over de Noorse geschiedenis. Een perfecte mix lijkt mij.
Je hoeft niet de hele routes te lopen, maar kunt zelf een gebied of een hoogtepunt dat je wil bezoeken uitkiezen. Wandelingen kunnen worden gecombineerd met groen vervoer, zoals per trein, bus, boot of op de fiets. Combineer het wandelen met andere activiteiten en ervaringen. Er zijn zoveel culturele en historische plaatsen langs de routes bezoeken. Maar vergeet vooral niet het allerbelangrijkste: genieten van de stilte!
Hoogtepunten
Hier zijn enkele suggesties voor wandelingen met bijzondere hoogtepunten. Op de website pilegrimsleden.no/en/ vind je een volledig overzicht van alle wandelingen.
Gudbrandsdalsleden
In de middeleeuwen ging de hoofdroute voor duizenden pelgrims van Oslo door de Gudbrandsdalen-vallei naar Trondheim. De route is 643 km lang met goed gemarkeerde paden door een mooie en afwisselende natuur. Langs de route kun je het glooiende landschap aan beide zijden van het grootste meer van Noorwegen, Mjøsa, ervaren en overnachten op historische boerderijen.
Tijdens deze wandeling kom je door het nationale park Dovrefjell, met een rijke fauna en zul je genieten van de rustige en weelderige natuur in de provincie Trøndelag.
De Gudbrandsdalsleden is rijk aan belangrijke historische plekken, prachtige kerken en gebouwen en je kunt zelfs overnachten in een origineel gebouw dat in de dertiende eeuw door pelgrims werd gebruikt. Veel van deze historische plekken zijn direct verbonden met de sage over koning Olav Haraldsson, die later St. Olav werd genoemd.
Kystpilegrimsleia
Een andere zeer belangrijke pelgrimsroute was langs de westkust van Noorwegen, een route die al lang geleden door de Vikingen werd gebruikt. Tegenwoordig begint de Kystpilegimsleia in Egersund in het zuiden en loopt door steden als Stavanger en Bergen, in fjorden en tussen eilanden tot aan Trondheim.
Tegenwoordig biedt de Kystpilegrimsleia fantastische natuurervaringen met een prachtig en dramatisch kustlandschap. Als moderne pelgrim kun je onderweg kerken, kloosters, historische centra en musea bezoeken. De meeste reizigers combineren hun wandeltocht met de boot, bussen, wandelen en zelfs fietsen kunnen op bepaalde stukken worden gebruikt.
De andere officiële St. Olav’s Ways variëren in lengte, maar ze hebben allemaal één ding gemeen. Ze leiden allemaal op de een of andere manier naar Trondheim. En de reis is belangrijker dan het doel, dat moet je nooit vergeten.
Tunsbergleden
Gaat langs de Oslofjord van de stad Larvik door de oudste stad van Noorwegen, Tønsberg, een regio waar de oudste vikingschepen werden gevonden, tegenwoordig in het Vikingschipmuseum in Oslo.
Borgleden
Begint bij de Zweedse grens in Zuid-Noorwegen en omvat oude vestingsteden zoals Halden en Fredrikstad.
Østerdalsleden
Dit pad begint in Trysil in Oost-Noorwegen en gaat door de wilde natuur, plus het UNESCO-werelderfgoed Røros.
Valldalsleden
Beginnend in Valldal bij Geirangerfjord in het westelijke deel van Noorwegen, komt dit pad samen met Gudbrandsdalsleden in Lesja.
St. Olavsleden
De route strekt zich uit van de Baltische zee langs de kust van Zweden, voordat deze landinwaarts door Zweden gaat en naar Trondheim leidt.
Romboleden
Dit is het oudste pelgrimspad van Noorwegen en vormt een belangrijke verbinding tussen twee grote Noordse heiligen: St. Olav en de Zweedse Saint Birgitta.
Nordleden
Begint ten noorden van Trondheim in de stad Grong en leidt naar het zuiden door Stiklestad, de plaats waar St. Olav werd vermoord.
Ik ben eigenaar van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.