Ervaar het Engeland uit de Romeinse tijd langs Hadrians Wall

Een reisverhaal van Jeffrey Vonk

Wat een aanfluiting zeg, die medicijnen tegen reisziekte. In de haven van Hoek van Holland stap ik op de enorme veerboot van DFDS Seaways, maar ik ben al misselijk eer dat we de Noordzee trotseren. Maar, zoals de Engelsen zo mooi zeggen; nothing ventured, nothing gained. Booreilanden en windturbineparken passerende blijf ik vol goede moed, en hou mij sterk totdat de, naar Hollandse begrippen, ruige kust van Newcastle upon Tyne in zicht komt.

Eenmaal aan land laat ik opgelucht mijn falende zeebenen achter op de uitgestrekte pier met vuurtoren. Bij Wallsend liggen louter de funderingen te rusten van het eens zo glorieuze Fort van Segedunum. Vanaf hier begint mijn avontuurlijke voettocht van 135 kilometer naar Bowness on Solway.

Engeland in de Romeinse tijd
Houten trappen voorkomen verdere beschadiging.

Een stukje geschiedenis

Pak ‘m beet 2000 jaar geleden, in 122 n.C. om precies te zijn, liet de Romeinse Keizer Hadrianus een flinke muur bouwen. Van de westkust van Groot-Brittannië helemaal naar de oostkust, dwars door dichtbegroeide bossen en glooiende kale landschappen, tegenwoordig ten zuiden van de Schotse grens.

Engeland in de Romeinse tijd
Vanuit prachtige naaldbossen loop je zo de ongetemde velden in.

Na de zestien jaar durende bouw, was op deze manier de doorstroom van mensen goed te controleren, maar het voornaamste punt was om het Romeinse Rijk te beschermen tegen de noordelijke stammen. Volgens de orale legendes waren de laatste Reuzenvolken van Europa naar deze uithoek verdreven. Zodoende was de originele hoogte van dit handgemaakte bouwwerk rond de vier meter en de breedte maar liefst drie meter. Reden genoeg dus om de restanten eens te gaan ontdekken!

Engeland uit de Romeinse tijd
Nagenoeg elk stukje land waar je loopt is privé eigendom.

De paden op, de lanen in

Voorbij Heddon-on-the-Wall word ik met open armen ontvangen door dat typisch Engelse landschap. Het is prachtig om te banjeren door gele akkers en groene weilanden gevuld met een overschot aan schapen, koeien, en vaak ook paarden. Ik klim over hekjes en houten trappen en soms spring ik over een slootje. Toch volg ik netjes de aangegeven paden want zo’n beetje alles is privé eigendom met recht van doorgang.

Ik klim over hekjes en houten trappen en soms spring ik over een slootje

Struinend langs wild begroeide heggen is het zo nu en dan goed zoeken, maar ik beweeg voort met mijn Leki wandelstokken, kompas en een watervaste landkaart van Hadrians Wall Path, die ik in een souvenirwinkeltje in Newcastle heb aangeschaft. Hiermee is verkeerd lopen nauwelijks aan de orde. Het helpt wel als je over een richtingsgevoel beschikt of een beetje van spoorzoeken houdt!

Engeland uit de Romeinse tijd
Op sommige stukken mag er gefietst en paardgereden worden. Toch is de trail uitsluitend bedoeld voor wandelaars, vaak met verschillende kleuren aangegeven op de routewijzers.

Helaas is de muur op verschillende plaatsen verdwenen. Door de eeuwen heen vonden lokale boeren de stenen en turf natuurlijk uitstekend bouwmateriaal voor hun huizen. Alhoewel er aardig veel authentiek is gebleven zijn sommige gedeelten gereconstrueerd, zoals het zogenaamde Clayton Wall bij het Housesteads Fort. Dit is de enige plek waar het is toegestaan eroverheen te lopen. Het is raadzaam dat niet overal te doen vanwege de hardnekkige erosie – vooral in de natte, drassige maanden. Het is niet voor niets dat het de status van World Heritage Site heeft ontvangen van UNESCO.

Engeland uit de Romeinse tijd
Op het vanwege erosie gereconstrueerde Clayton Wall, bij Housesteads Wood, is het toegestaan eroverheen te lopen.

Sporadisch biedt de route een getimmerde bak aan met deksel. De inhoud is telkens weer een verassing, meestal vind ik blikjes drinken, chocola en notenrepen. In ruil voor een muntje kun je dit pakken en je energie level weer op pijl brengen. Lokalen zorgen dat deze bakken weer aangevuld worden. Een lekker, leuk, en nuttig idee!

Engeland uit de Romeinse tijd
De filmlocatie van Robin Hood waarin Kevin Costner en Morgan Freeman een mooi gesprek voeren.

Waar moet je op letten?

Ook kamperen langs de muur is iets dat de autoriteiten in twijfel trekken, maar dat weerhoudt mij er niet van om toch het avontuur op te zoeken. Ik kom immers nauwelijks iemand tegen, en de enkeling die ik tref haakt af vanwege pijnlijke enkels, blaren, of een overbelaste achilles pees. Degelijk schoeisel is dus belangrijk – je loopt toch gemiddeld dertig kilometer per dag over oneffenheden en obstakels, en tevens de ‘Vallum’, de drie meter diepe geul die de soldaten groeven, met de inmiddels begroeide bulten van inhoud, die zij ernaast deponeerden.

Engeland uit de Romeinse tijd
Hostels worden geadviseerd, maar wat is leuker dan wildkamperen en zo de geschiedenis echt te proeven?

Ondanks dat hier en daar wel een fontein of buitenkraan valt te ontdekken is het verstandig voldoende water mee te nemen, dan hoef je geen ochtenddauw uit afdrukken van koeienhoeven te slurpen zoals bij mij het geval was. Het wordt niet aangeraden uit een van de geringe natuurlijke bronnen te drinken. Echter, als je een goed filter hebt moet dit niet voor problemen zorgen.

Engeland uit de Romeinse tijd
De steeds weer veranderende landschappen weten te boeien van begin tot end.
Hadrians Wall
De 2000 jaar oude muur dwars door het golvende landschap.

Op de een-na-laatste dag is er geen ontkomen aan de stortregen die uren lang aanhoudt. Waterdichte kledij is een absolute must! Eenmaal de stad Carlile voorbij dien je een waddengebied te doorkruisen, maar zelfs met vloed is het vlakke grasland prima begaanbaar. De bekroning van vermoeide benen en zere voeten komt bij het markeerpunt in Bowness on Solway. Na een vijfdaagse hike sta ik ineens aan de andere kant van het Verenigd Koninkrijk, met slechts de benenwagen van kust tot kust.

De bekroning van vermoeide benen en zere voeten komt bij het markeerpunt in Bowness on Solway

Mocht je een certificaat en insigne van je tocht willen bemachtigen dan moet je zeven stempels verzamelen in een speciale Trail Passport, doch dit is niet het hele jaar door. Voor meer informatie kun je terecht bij www.nationaltrail.co.uk/hadrianswall.

Engeland uit de Romeinse tijd
Het eind / startpunt van de 84 mijl lange Muur van Hadrianus, pal naast een stuk waddengebied. In het aangrenzende knusse dorpje met nauwe straatjes van kinderkoppen kun je in een gezellig café je welverdiende pintje scoren, of een chocolademelk met slagroom.

Mijn boeken uit de Good To Go reeks

Wil je meer weten over mijn solo-backpack reizen en avonturen? Bestel dan een van mijn boeken uit de Good To Go reeks, Breaking Free (deel 1: getbook.at/GTG1) of Beyond the Equator (deel 2: getbook.at/GTG2) beide online verkrijgbaar in paperback en als ebook!


Lees hier alle reisverhalen over Groot-Brittannië


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vijf plekken waar je wilt fietsen in Nieuw Zeeland

Vijf plekken waar je wilt fietsen in Nieuw Zeeland

Nederland, fietsland! En zijn wij Nederlanders ergens anders op de wereld, dan pakken we ook maar al te graag de fiets. Een bestemming waar je waanzinnig kunt fietsen is Nieuw-Zeeland. Op de fiets ontdek je het land in een wat lager tempo en dat betekent dat je veel meer ziet....
Lees verder
Dit zijn de zes gevaarlijkste dieren van Australië

Dit zijn de zes gevaarlijkste dieren van Australië

Dierenliefhebbers die aan Australië denken? Die zien een schattige koala op blaadje kauwen, een lieve babykangoeroe in de buidel van z'n moeder, of de fotogenieke quokka die altijd blij lijkt om je te zien. Toch is dat niet het gehele beeld. Niet voor niets wordt Australië ook wel het 'Land of...
Lees verder
Ken jij de producten van Sea to Summit? Check snel wat ze voor jou kunnen doen!

Ken jij de producten van Sea to Summit? Check snel wat ze voor jou kunnen doen!

Als je vaak outdoor, in de bergen, bij de zee of juist op uitgestrekte vlaktes bent, dan weet je hoe belangrijk goede kleding en spullen zijn. Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten,...
Lees verder
REISVERSLAG | Vijf tips voor je zomervakantie in Sankt Johann in Salzburg

REISVERSLAG | Vijf tips voor je zomervakantie in Sankt Johann in Salzburg

Een vakantie in de bergen is natuurlijk altijd heerlijk, welke bestemming je ook kiest. Heb je voor je zomervakantie al eens aan St. Johann in Salzburg gedacht? Dit stadje ligt op maar 60 kilometer van de Duitse grens, en is ook heel gemakkelijk met de trein bereikbaar. Reporters Peter en...
Lees verder
REISVERSLAG | Wandeling naar de Plettsaukopf vanuit Zell am See

REISVERSLAG | Wandeling naar de Plettsaukopf vanuit Zell am See

Wil je een wandeling maken met mooie uitzichten, niet te ver, maar toch best een uitdaging door de hoogtemeters, dan hebben we er eentje voor je gevonden. Je begint heel makkelijk vanuit Zell am See en wandelt naar het stuwmeer de Plettsaukopf op de Schmittenhöhe. Dit is een wandeling van...
Lees verder
REISVERSLAG | Ontdek de Rode Zee in Wadi el Gemal National Park in Egypte

REISVERSLAG | Ontdek de Rode Zee in Wadi el Gemal National Park in Egypte

Egypte en de Rode Zee zijn het hele jaar door een populaire reisbestemming. Zeker voor duikers en snorkelaars is de werkelijk prachtige onderwaterwereld van Egypte een reden om af te reizen naar het land van de kamelen. Toch is er boven water minstens net zo veel interessants te ontdekken, zoals...
Lees verder
De mooiste plekken in IJsland die je gezien moet hebben

De mooiste plekken in IJsland die je gezien moet hebben

IJsland is en blijft één van de meest bijzondere bestemmingen. Op veel plekken waan je je op een andere planeet. De indrukwekkende watervallen, het uitgestrekte niemandsland, de imposante gletsjers, de zwarte stranden en natuurlijk het unieke IJslandse paard: de ervaringen die je op IJsland hebt, heb je verder echt nergens....
Lees verder
Must do in Ski amadé: genieten van de 'Genuss-Ski-Routen'

Must do in Ski amadé: genieten van de 'Genuss-Ski-Routen'

De mogelijkheden van Ski amadé zijn zo goed als eindeloos. Met 760 kilometer, 270 liften en 260 gezellige berghutten komt er geen einde aan mooie en lange skidagen. Maar hoe vind je dan je favoriete plekken in Ski amadé? Daarvoor zijn de 'Genuss-Ski-Routen' oftewel skitochten voor levensgenieters. Want wie de...
Lees verder
11 stops die je niet wilt missen op de Icefields Parkway in Canada

11 stops die je niet wilt missen op de Icefields Parkway in Canada

De Icefields Parkway in Canada is één van de mooiste routes ter wereld. De weg tussen Jasper en Banff National Park leidt je langs de mooiste berglandschappen, rivieren, watervallen, gletsjers en bossen. Je valt van de ene in de andere verbazing en de neiging om de auto te parkeren om...
Lees verder
Mijn eerste huttentocht, samen met mijn zoon in Oostenrijk

Mijn eerste huttentocht, samen met mijn zoon in Oostenrijk

De afgelopen jaren heb ik veel gewandeld en steeds meer mijn passie voor het wandelen en vooral de bergen gevonden. Veelal gewoon wandelingen in Nederland en met name in zuid Limburg. Heerlijk om daar door het heuvellandschap te wandelen. Op vakantie gingen we meestal naar het Lago Maggiore en werd er...
Lees verder

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer


BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer
Lowe Alpine

Rugzakken van Lowe Alpine

De achterkant van de rugzakken is uit één stuk is vervaardigd. Hierbij is het stuk van je rug waar je het meest transpireert extra ventilerend gemaakt en zijn delen op andere plaatsen verstevigd. Door deze combinatie van ademend vermogen en meer steun heb je bij dezelfde belasting een hoger draagcomfort.

Lees meer
Innsbruck

Zomer in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends.
Geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven.

Lees meerNieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer