Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Ervaar het Engeland uit de Romeinse tijd langs Hadrians Wall

Een reisverhaal van Jeffrey Vonk

Wat een aanfluiting zeg, die medicijnen tegen reisziekte. In de haven van Hoek van Holland stap ik op de enorme veerboot van DFDS Seaways, maar ik ben al misselijk eer dat we de Noordzee trotseren. Maar, zoals de Engelsen zo mooi zeggen; nothing ventured, nothing gained. Booreilanden en windturbineparken passerende blijf ik vol goede moed, en hou mij sterk totdat de, naar Hollandse begrippen, ruige kust van Newcastle upon Tyne in zicht komt.

Eenmaal aan land laat ik opgelucht mijn falende zeebenen achter op de uitgestrekte pier met vuurtoren. Bij Wallsend liggen louter de funderingen te rusten van het eens zo glorieuze Fort van Segedunum. Vanaf hier begint mijn avontuurlijke voettocht van 135 kilometer naar Bowness on Solway.

Engeland in de Romeinse tijd
Houten trappen voorkomen verdere beschadiging.

Een stukje geschiedenis

Pak ‘m beet 2000 jaar geleden, in 122 n.C. om precies te zijn, liet de Romeinse Keizer Hadrianus een flinke muur bouwen. Van de westkust van Groot-Brittannië helemaal naar de oostkust, dwars door dichtbegroeide bossen en glooiende kale landschappen, tegenwoordig ten zuiden van de Schotse grens.

Engeland in de Romeinse tijd
Vanuit prachtige naaldbossen loop je zo de ongetemde velden in.

Na de zestien jaar durende bouw, was op deze manier de doorstroom van mensen goed te controleren, maar het voornaamste punt was om het Romeinse Rijk te beschermen tegen de noordelijke stammen. Volgens de orale legendes waren de laatste Reuzenvolken van Europa naar deze uithoek verdreven. Zodoende was de originele hoogte van dit handgemaakte bouwwerk rond de vier meter en de breedte maar liefst drie meter. Reden genoeg dus om de restanten eens te gaan ontdekken!

Engeland uit de Romeinse tijd
Nagenoeg elk stukje land waar je loopt is privé eigendom.

De paden op, de lanen in

Voorbij Heddon-on-the-Wall word ik met open armen ontvangen door dat typisch Engelse landschap. Het is prachtig om te banjeren door gele akkers en groene weilanden gevuld met een overschot aan schapen, koeien, en vaak ook paarden. Ik klim over hekjes en houten trappen en soms spring ik over een slootje. Toch volg ik netjes de aangegeven paden want zo’n beetje alles is privé eigendom met recht van doorgang.

Ik klim over hekjes en houten trappen en soms spring ik over een slootje

Struinend langs wild begroeide heggen is het zo nu en dan goed zoeken, maar ik beweeg voort met mijn Leki wandelstokken, kompas en een watervaste landkaart van Hadrians Wall Path, die ik in een souvenirwinkeltje in Newcastle heb aangeschaft. Hiermee is verkeerd lopen nauwelijks aan de orde. Het helpt wel als je over een richtingsgevoel beschikt of een beetje van spoorzoeken houdt!

Engeland uit de Romeinse tijd
Op sommige stukken mag er gefietst en paardgereden worden. Toch is de trail uitsluitend bedoeld voor wandelaars, vaak met verschillende kleuren aangegeven op de routewijzers.

Helaas is de muur op verschillende plaatsen verdwenen. Door de eeuwen heen vonden lokale boeren de stenen en turf natuurlijk uitstekend bouwmateriaal voor hun huizen. Alhoewel er aardig veel authentiek is gebleven zijn sommige gedeelten gereconstrueerd, zoals het zogenaamde Clayton Wall bij het Housesteads Fort. Dit is de enige plek waar het is toegestaan eroverheen te lopen. Het is raadzaam dat niet overal te doen vanwege de hardnekkige erosie – vooral in de natte, drassige maanden. Het is niet voor niets dat het de status van World Heritage Site heeft ontvangen van UNESCO.

Engeland uit de Romeinse tijd
Op het vanwege erosie gereconstrueerde Clayton Wall, bij Housesteads Wood, is het toegestaan eroverheen te lopen.

Sporadisch biedt de route een getimmerde bak aan met deksel. De inhoud is telkens weer een verassing, meestal vind ik blikjes drinken, chocola en notenrepen. In ruil voor een muntje kun je dit pakken en je energie level weer op pijl brengen. Lokalen zorgen dat deze bakken weer aangevuld worden. Een lekker, leuk, en nuttig idee!

Engeland uit de Romeinse tijd
De filmlocatie van Robin Hood waarin Kevin Costner en Morgan Freeman een mooi gesprek voeren.

Waar moet je op letten?

Ook kamperen langs de muur is iets dat de autoriteiten in twijfel trekken, maar dat weerhoudt mij er niet van om toch het avontuur op te zoeken. Ik kom immers nauwelijks iemand tegen, en de enkeling die ik tref haakt af vanwege pijnlijke enkels, blaren, of een overbelaste achilles pees. Degelijk schoeisel is dus belangrijk – je loopt toch gemiddeld dertig kilometer per dag over oneffenheden en obstakels, en tevens de ‘Vallum’, de drie meter diepe geul die de soldaten groeven, met de inmiddels begroeide bulten van inhoud, die zij ernaast deponeerden.

Engeland uit de Romeinse tijd
Hostels worden geadviseerd, maar wat is leuker dan wildkamperen en zo de geschiedenis echt te proeven?

Ondanks dat hier en daar wel een fontein of buitenkraan valt te ontdekken is het verstandig voldoende water mee te nemen, dan hoef je geen ochtenddauw uit afdrukken van koeienhoeven te slurpen zoals bij mij het geval was. Het wordt niet aangeraden uit een van de geringe natuurlijke bronnen te drinken. Echter, als je een goed filter hebt moet dit niet voor problemen zorgen.

Engeland uit de Romeinse tijd
De steeds weer veranderende landschappen weten te boeien van begin tot end.
Hadrians Wall
De 2000 jaar oude muur dwars door het golvende landschap.

Op de een-na-laatste dag is er geen ontkomen aan de stortregen die uren lang aanhoudt. Waterdichte kledij is een absolute must! Eenmaal de stad Carlile voorbij dien je een waddengebied te doorkruisen, maar zelfs met vloed is het vlakke grasland prima begaanbaar. De bekroning van vermoeide benen en zere voeten komt bij het markeerpunt in Bowness on Solway. Na een vijfdaagse hike sta ik ineens aan de andere kant van het Verenigd Koninkrijk, met slechts de benenwagen van kust tot kust.

De bekroning van vermoeide benen en zere voeten komt bij het markeerpunt in Bowness on Solway

Mocht je een certificaat en insigne van je tocht willen bemachtigen dan moet je zeven stempels verzamelen in een speciale Trail Passport, doch dit is niet het hele jaar door. Voor meer informatie kun je terecht bij www.nationaltrail.co.uk/hadrianswall.

Engeland uit de Romeinse tijd
Het eind / startpunt van de 84 mijl lange Muur van Hadrianus, pal naast een stuk waddengebied. In het aangrenzende knusse dorpje met nauwe straatjes van kinderkoppen kun je in een gezellig café je welverdiende pintje scoren, of een chocolademelk met slagroom.

Mijn boeken uit de Good To Go reeks

Wil je meer weten over mijn solo-backpack reizen en avonturen? Bestel dan een van mijn boeken uit de Good To Go reeks, Breaking Free (deel 1: getbook.at/GTG1) of Beyond the Equator (deel 2: getbook.at/GTG2) beide online verkrijgbaar in paperback en als ebook!


Lees hier alle reisverhalen over Groot-Brittannië


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Hiken in de herfst? Vind de juiste broek met Fjällräven!

Fjällräven gelooft dat de juiste broek je outdooravonturen kan maken of breken. Oriënteer je en neem de tijd als je een volgend exemplaar kiest. Want hoewel veel broeken op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn het de kleine details die een fantastisch model onderscheiden van een gewone broek. Goed...
Lees verder

Dit is waarom je Lesotho te paard moet ontdekken

Lesotho is een prachtig, klein land met een imposant bergachtig landschap. Dit landje midden in Zuid Afrika wordt ook wel "The Kingdom in the sky" genoemd, en het is een van de hoogstgelegen landen ter wereld. Met de auto is het een missie om het land te ontdekken door het...
Lees verder

Met gear van Sea to Summit ben je klaar voor je volgende outdooravontuur

Als je vaak outdoor, in de bergen, bij de zee of juist op uitgestrekte vlaktes bent, dan weet je hoe belangrijk goede kleding en spullen zijn. Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten,...
Lees verder

Ga naar de USA en Canada beurs in Zeist, nu met korting!

Reisbeurzen kunnen weer. En daar zijn wij als reisfanaten natuurlijk bijzonder blij mee. Op 5 en 6 november gaan we ons weer uitgebreid laten voorlichten tijdens een mooi evenement in Zeist. Naar verwachting zullen zo'n 25 exposanten op de USA & Canada Reisbeurs aanwezig zijn om je te informeren over...
Lees verder

Verslag van de dagtocht Alta Via della Dolomiti nr.1

Vanochtend om 9.00 uur ben ik te voet vertrokken van Camping Sass Dlacia. Een gezellige, zei het wat chaotische camping, gelegen in de Alta Badia vallei aan de voet van de majestueuze Dolomieten. Het liefst had ik vroeger willen vertrekken maar het noodweer van vannacht, met donderklappen die de grond...
Lees verder

De Uina Schlucht - een indrukwekkend uitgehakt wandelpad in de bergwand

De Uina Schlucht in Graubünden, Zwitserland, is een bijzonder indrukwekkend wandelpad dat meer dan een eeuw geleden is uitgehakt uit een verticale bergwand. Dit uitgehakte wandelpad is 600 meter lang, 1.30 meter breed en naast je is de afgrond zo'n 100 meter diep. Dit moest ik natuurlijk van dichtbij bekijken....
Lees verder

REISVERSLAG | Op zoek naar kamelen in de Wadi el Gemal-woestijn in Egypte

'Zeg Pauline, een all-inclusive naar Egypte. Iets voor jou?' Ik denk aan mensen die 's ochtends in alle vroegte richting zwembad sprinten om als eerste hun handdoek neer te leggen. Aan verplichte dansjes met het overenthousiaste animatieteam. En aan dikke Duitsers die hun vijfde portie spareribs opscheppen bij het buffet....
Lees verder

Elf allermooiste foto's van Wadi el Gemal in Egypte

Wadi el Gemal betekent letterlijk 'vallei van de kamelen' en dit nationale park ligt in Egypte, bij Marsa Alam. Hou jij van de onherbergzaamheid van woestijnen en haar prachtige bewoners? Dan heb ik hier een aantal prachtige foto's voor je die ik maakte tijdens mijn reis naar Wadi el Gemal....
Lees verder

Dit moet je weten over een winterse reis naar het wonderbaarlijke Lapland

Lapland wordt ook wel 'de laatste wildernis van Europa' genoemd. Een landschap dat gekenmerkt wordt door besneeuwde bergen, uitgestrekte taigabossen, bevroren meren én een dik pak sneeuw. Wat mag je verwachten van deze magische winterbestemming? En wat zijn de kenmerken van Fins, Zweeds en Noors Lapland? Kom hier meer te...
Lees verder

Tips voor een geweldige wintervakantie naar IJsland

In IJsland is alles anders dan thuis. Zo'n ruig landschap zie je bijna nergens. Gletsjers, vulkanen, geisers, watervallen en vuur. En in de winter heel veel sneeuw! Maar ook de mensen, de taal en het eten is bijzonder. Bovendien heb je kans om in de wintermaanden het noorderlicht te spotten....
Lees verder

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer


BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.

De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer
Lowe Alpine

Rugzakken van Lowe Alpine

De achterkant van de rugzakken is uit één stuk is vervaardigd. Hierbij is het stuk van je rug waar je het meest transpireert extra ventilerend gemaakt en zijn delen op andere plaatsen verstevigd. Door deze combinatie van ademend vermogen en meer steun heb je bij dezelfde belasting een hoger draagcomfort.

Lees meer
Innsbruck

Zomer in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends.
Geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven.

Lees meerNieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer