Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Ervaar het Engeland uit de Romeinse tijd langs Hadrians Wall

Een reisverhaal van Jeffrey Vonk

Wat een aanfluiting zeg, die medicijnen tegen reisziekte. In de haven van Hoek van Holland stap ik op de enorme veerboot van DFDS Seaways, maar ik ben al misselijk eer dat we de Noordzee trotseren. Maar, zoals de Engelsen zo mooi zeggen; nothing ventured, nothing gained. Booreilanden en windturbineparken passerende blijf ik vol goede moed, en hou mij sterk totdat de, naar Hollandse begrippen, ruige kust van Newcastle upon Tyne in zicht komt.

Eenmaal aan land laat ik opgelucht mijn falende zeebenen achter op de uitgestrekte pier met vuurtoren. Bij Wallsend liggen louter de funderingen te rusten van het eens zo glorieuze Fort van Segedunum. Vanaf hier begint mijn avontuurlijke voettocht van 135 kilometer naar Bowness on Solway.

Engeland in de Romeinse tijd
Houten trappen voorkomen verdere beschadiging.

Een stukje geschiedenis

Pak ‘m beet 2000 jaar geleden, in 122 n.C. om precies te zijn, liet de Romeinse Keizer Hadrianus een flinke muur bouwen. Van de westkust van Groot-Brittannië helemaal naar de oostkust, dwars door dichtbegroeide bossen en glooiende kale landschappen, tegenwoordig ten zuiden van de Schotse grens.

Engeland in de Romeinse tijd
Vanuit prachtige naaldbossen loop je zo de ongetemde velden in.

Na de zestien jaar durende bouw, was op deze manier de doorstroom van mensen goed te controleren, maar het voornaamste punt was om het Romeinse Rijk te beschermen tegen de noordelijke stammen. Volgens de orale legendes waren de laatste Reuzenvolken van Europa naar deze uithoek verdreven. Zodoende was de originele hoogte van dit handgemaakte bouwwerk rond de vier meter en de breedte maar liefst drie meter. Reden genoeg dus om de restanten eens te gaan ontdekken!

Engeland uit de Romeinse tijd
Nagenoeg elk stukje land waar je loopt is privé eigendom.

De paden op, de lanen in

Voorbij Heddon-on-the-Wall word ik met open armen ontvangen door dat typisch Engelse landschap. Het is prachtig om te banjeren door gele akkers en groene weilanden gevuld met een overschot aan schapen, koeien, en vaak ook paarden. Ik klim over hekjes en houten trappen en soms spring ik over een slootje. Toch volg ik netjes de aangegeven paden want zo’n beetje alles is privé eigendom met recht van doorgang.

Ik klim over hekjes en houten trappen en soms spring ik over een slootje

Struinend langs wild begroeide heggen is het zo nu en dan goed zoeken, maar ik beweeg voort met mijn Leki wandelstokken, kompas en een watervaste landkaart van Hadrians Wall Path, die ik in een souvenirwinkeltje in Newcastle heb aangeschaft. Hiermee is verkeerd lopen nauwelijks aan de orde. Het helpt wel als je over een richtingsgevoel beschikt of een beetje van spoorzoeken houdt!

Engeland uit de Romeinse tijd
Op sommige stukken mag er gefietst en paardgereden worden. Toch is de trail uitsluitend bedoeld voor wandelaars, vaak met verschillende kleuren aangegeven op de routewijzers.

Helaas is de muur op verschillende plaatsen verdwenen. Door de eeuwen heen vonden lokale boeren de stenen en turf natuurlijk uitstekend bouwmateriaal voor hun huizen. Alhoewel er aardig veel authentiek is gebleven zijn sommige gedeelten gereconstrueerd, zoals het zogenaamde Clayton Wall bij het Housesteads Fort. Dit is de enige plek waar het is toegestaan eroverheen te lopen. Het is raadzaam dat niet overal te doen vanwege de hardnekkige erosie – vooral in de natte, drassige maanden. Het is niet voor niets dat het de status van World Heritage Site heeft ontvangen van UNESCO.

Engeland uit de Romeinse tijd
Op het vanwege erosie gereconstrueerde Clayton Wall, bij Housesteads Wood, is het toegestaan eroverheen te lopen.

Sporadisch biedt de route een getimmerde bak aan met deksel. De inhoud is telkens weer een verassing, meestal vind ik blikjes drinken, chocola en notenrepen. In ruil voor een muntje kun je dit pakken en je energie level weer op pijl brengen. Lokalen zorgen dat deze bakken weer aangevuld worden. Een lekker, leuk, en nuttig idee!

Engeland uit de Romeinse tijd
De filmlocatie van Robin Hood waarin Kevin Costner en Morgan Freeman een mooi gesprek voeren.

Waar moet je op letten?

Ook kamperen langs de muur is iets dat de autoriteiten in twijfel trekken, maar dat weerhoudt mij er niet van om toch het avontuur op te zoeken. Ik kom immers nauwelijks iemand tegen, en de enkeling die ik tref haakt af vanwege pijnlijke enkels, blaren, of een overbelaste achilles pees. Degelijk schoeisel is dus belangrijk – je loopt toch gemiddeld dertig kilometer per dag over oneffenheden en obstakels, en tevens de ‘Vallum’, de drie meter diepe geul die de soldaten groeven, met de inmiddels begroeide bulten van inhoud, die zij ernaast deponeerden.

Engeland uit de Romeinse tijd
Hostels worden geadviseerd, maar wat is leuker dan wildkamperen en zo de geschiedenis echt te proeven?

Ondanks dat hier en daar wel een fontein of buitenkraan valt te ontdekken is het verstandig voldoende water mee te nemen, dan hoef je geen ochtenddauw uit afdrukken van koeienhoeven te slurpen zoals bij mij het geval was. Het wordt niet aangeraden uit een van de geringe natuurlijke bronnen te drinken. Echter, als je een goed filter hebt moet dit niet voor problemen zorgen.

Engeland uit de Romeinse tijd
De steeds weer veranderende landschappen weten te boeien van begin tot end.
Hadrians Wall
De 2000 jaar oude muur dwars door het golvende landschap.

Op de een-na-laatste dag is er geen ontkomen aan de stortregen die uren lang aanhoudt. Waterdichte kledij is een absolute must! Eenmaal de stad Carlile voorbij dien je een waddengebied te doorkruisen, maar zelfs met vloed is het vlakke grasland prima begaanbaar. De bekroning van vermoeide benen en zere voeten komt bij het markeerpunt in Bowness on Solway. Na een vijfdaagse hike sta ik ineens aan de andere kant van het Verenigd Koninkrijk, met slechts de benenwagen van kust tot kust.

De bekroning van vermoeide benen en zere voeten komt bij het markeerpunt in Bowness on Solway

Mocht je een certificaat en insigne van je tocht willen bemachtigen dan moet je zeven stempels verzamelen in een speciale Trail Passport, doch dit is niet het hele jaar door. Voor meer informatie kun je terecht bij www.nationaltrail.co.uk/hadrianswall.

Engeland uit de Romeinse tijd
Het eind / startpunt van de 84 mijl lange Muur van Hadrianus, pal naast een stuk waddengebied. In het aangrenzende knusse dorpje met nauwe straatjes van kinderkoppen kun je in een gezellig café je welverdiende pintje scoren, of een chocolademelk met slagroom.

Mijn boeken uit de Good To Go reeks

Wil je meer weten over mijn solo-backpack reizen en avonturen? Bestel dan een van mijn boeken uit de Good To Go reeks, Breaking Free (deel 1: getbook.at/GTG1) of Beyond the Equator (deel 2: getbook.at/GTG2) beide online verkrijgbaar in paperback en als ebook!


Lees hier alle reisverhalen over Groot-Brittannië


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Reizen naar het Hoge Noorden

Ontdek deze zomer Het Hoge Noorden

Bezoek indrukwekkende fjorden en de Noordkaap. Spot walvissen, rendieren en beren. Ervaar de Middernachtzon. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven. Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer