Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Fjällräven Classic deel II: De voorbereiding

Door Shanna Bussink

‘Spectacular trekking for everyone!’, zo luidt de enthousiaste slogan van de Fjällräven Classic, de trektocht voor de beginnende hiker. Het is inmiddels uitgebreid tot een grote outdoorcommunity. De trekkers helpen elkaar, ze ontdekken nieuwe vriendschappen, vrijwilligers staan op een wachtlijst om te kunnen helpen en er zijn levendige Facebookgroepen waarin tips en adviezen worden gevraagd en gedeeld.

Sofie Jugård Löfgren

Speciaal voor het Fjällräven Classic Event kwam projectmanager van deze fameuze trektocht Sofie Jugård Löfgren naar de Fjällräven-winkel aan de Rozengracht in Amsterdam. Ze lichtte toe wat je kunt verwachten tijdens dit evenement, op de trail, hoe je je er op kan voorbereiden en hoe haar eigen rugzak gevuld is. Sofie heeft haar eigen bedrijf waarmee ze onder andere als outdoorgids werkt en veel outdoorprojecten opzet. Eén van die outdoorprojecten is de Fjällräven Classic, die ze inmiddels vijftien jaar samen met Fjällräven en 140 vrijwilligers organiseert . Hoe ziet de Fjällräven Classic er in de praktijk uit? En hoe vult Sofie haar rugzak voor zo’n trail?

Fjällräven Classic
Spectacular trekking for everyone! Foto: Shanna Bussink

Checkpoints

De trail beslaat 110 kilometer en hoewel je verschillende startgroepen hebt, kun je zelf kiezen wanneer en hoe snel je loopt. Je kunt voor zo’n drie tot vier dagen aan voedselvoorraad meenemen. Voor de overige dagen kun je bijladen op de trail, bij de checkpoints. Daar hebben ze ook veel groentemaaltijden, overigens tegenwoordig meer groente- dan vlees- en vismaaltijden. Eet vooral wat je wil eten, het is niet noodzakelijk om jezelf op een dieet van gevriesdroogde maaltijden te zetten. Bij deze checkpoints kun je lezingen volgen over flora en fauna, maar ook tips & tricks hoe je je tent het beste kunt opzetten. Vergeet daar trouwens niet ook je stempel te halen voor in je stempelpaspoort! Tenminste, als je geen afval hebt achtergelaten of schade aan de natuur hebt aangebracht, want dán kun je je stempel wel vergeten.

Fjällräven Classic
Sofie is klaar voor de Fjällräven Classic. Eigen foto: Shanna Bussink

Rendieren, beren, lynx en veelvraat

De Fjällräven Classic gaat niet alleen door rendierenland, maar ook de beer, lynx en de veelvraat zijn bewoners van het gebied waar de tocht doorheen loopt. Leer de basis-skills om kaart en kompas te kunnen gebruiken; een kompas meenemen op de Fjällräven Classic is verplicht, maar deze is natuurlijk alleen van nut als je weet hoe je het moet gebruiken. Net zoals dat het slim is om goed te weten hoe je je tent op kan zetten, omdat de wind een flinke aanslag kan doen met windkracht 5. Een drie seizoenentent is overigens uitstekend voor deze trektocht.

Fjällräven Classic
Sofie demonstreert haar tent. Eigen foto: Shanna Bussink

Wandelschoenen

Eén van de belangrijkste dingen, zo geeft Sofie aan, is zorgen dat je goed kan lopen in je wandelschoenen en dat je gewend bent aan een zware rugzak. Je kunt beginnen met korte wandelingen in je buurt en dat vervolgens stapsgewijs uitbouwen naar meerdaagse wandeltochten in moeilijker terrein. Ze adviseert om tenminste tweehonderd hike-kilometers in de benen te hebben voordat je aan de Zweedse Fjällräven Classic meedoet. Waterdichte wandelschoenen, bijvoorbeeld categorie B, zijn te adviseren. Deze geven veel support. Lichtere schoenen kunnen wel, maar je ziet dit altijd in combinatie met een (ultra)lichte backpack.

Ze adviseert om tenminste tweehonderd hike-kilometers in de benen te hebben voordat je aan de Fjällräven Classic meedoet

Fjällräven Classic
Sofie toont de inhoud van haar rugzak zoals ze die meeneemt voor de Fjällräven Classic. Eigen foto: Shanna Bussink

Latrine-gebruiken

Sofie neemt de tijd voor latrine-gebruiken. Ze adviseert een schepje voor je uitwerpselen mee te nemen. Zorg dat je diep genoeg graaft; zo’n 10-15 cm. Doorgaans staat dit ook op het schepje. Zo komt het wc-papier niet omhoog en als je te diep graaft verteert het papier niet goed genoeg. Nog beter is het wc-papier verbranden, maar tijdens de Fjällräven Classic is vuur maken verboden. Iets wat Sofie écht verafschuwt zijn de vochtige doekjes. Ze ziet ze overal. Het is geen papier maar plastic en vergaat dus nauwelijks. Neem ze alsjeblieft weer mee als je ze gebruikt, adviseert ze. “War on the wet wipes! One important take away note of tonight!”

Fjällräven Classic
Sofie licht de route van de Fjällräven Classic toe.
Eigen foto: Shanna Bussink

De route

Bij de start kun je je rugzak wegen, alhoewel het slimmer is om dat thuis al te doen, want dan kun je er makkelijker iets uitlaten. Je begint in berkenbos bij Nikkaluokta. Bij de volgende etappe Kebnekaise wordt je omringd door bergen. Door klimaatverandering zijn de twee bergen nu even hoog, afhankelijk van de sneeuw. Je volgt de rivier in een gebied waar de bomen zijn verdwenen. De meeste hikers haken af bij deze etappe: Singi

Bij Sälka kun je even bijkomen in de sauna, je kunt er nieuw gas krijgen en weer voedsel bijladen. Het wordt een beetje klimmen naar met de Tjákjapasset op 1140 meter. Maak je echter geen zorgen om de hoogtemeters; het is maar een heuvel. Het lijkt alleen maar steil omdat de rest zo vlak is. Het zijn vooral de rotsige paadjes die het zwaar voor je knieën maken. Tjäkta heeft geen hut in de buurt, maar wel een beekje. Laaf je aan het sublieme landschap bij Alesjaure en kom weer relaxen in de sauna. Bij Kieron kun je wel weer wat subtiele hoogtemeters verwachten, maar geen hut.

Laaf je aan het sublieme landschap bij Alesjaure en kom weer relaxen in de sauna

Uiteindelijk eindig je in Abisko, zoals je begonnen bent: in een berkenbos. Met je volle stempelkaart kun je hier je medaille ophalen en, steeds populairder.. een tatoeage laten zetten. Bij de Trekkers Inn is volop voedsel, er zijn douches en veel blije mensen. Ineens ben je niet meer moe en je kunt weer socializen…je kunt immers áltijd praten over outdoorspullen. Het is ook slim om hier al meteen je schoenen schoon te maken en je tent en slaapzak te drogen. Je spullen gaan dan zoveel langer mee.

Hoogtemeterprofiel Fjällräven Classic
Het hoogtemeterprofiel van de Fjällräven Classic.
Eigen foto: Shanna Bussink

Wat gaat er in Sofie’s rugzak?

Ze heeft een Fjällräven Abisko rugzak waarmee ze 14 kilo draagt. Ze wil niet veel groter, want hoe groter je rugzak, hoe meer spullen je meeneemt. 75 liter is voor de Fjällräven Classic bijvoorbeeld echt te groot. Zorg dat je eerst je heupband vastklikt, dan de schouderbanden aantrekken en eventueel je borstband.

De moeilijkheid van het inpakken van je rugzak zit ‘m in de kleine dingen

Het hoeft niet altijd vast en perfect te zitten, gedurende de hike kun je er prima mee spelen. De moeilijkheid van het inpakken van je rugzak zit ‘m in de kleine dingen. Je neemt natuurlijk een tent mee, maar hoeveel ondergoed precies? Ook zit er verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn kleiner en doorgaans niet sterker dan mannen en daar kun je rekening mee houden. Of je kunt een jongen zoeken, die je spullen voor je draagt, zegt Sofie met een knipoog.

Fjällräven Classic
Een overzicht van de spullen nodig voor de Fjällräven Classic trektocht

Ze heeft haar kopje in het vakje van haar heupband zitten en haar camera in de andere. De kaart heeft ze in een doorzichtige drybag om haar hals zitten en ook haar kompas is altijd binnen handbereik.

In het bovenvak:

  • Regenhoes voor rugzak
  • Mes
  • Snacks
  • Trailmix
  • Lange lepel
  • Thee
  • Chocola
  • Poepschepje

Voorvak van haar rugzak:

  • Matje; deze kan in ieder geval niet lek, het geeft een betere insulatie dan (zelf)opblaasbare matjes
  • Handschoenen
  • Hoofdband 2 (kleine) Nalgene flessen voor water
  • Pet
  • EHBO Kit

Sofie’s EHBO-kit beslaat een combinatie van haar badkamerspullen en bestaat tenminste uit Compeed, een kam, isotone drinktabletjes, pleisters, tape, gaasjes, stretchband voor bijvoorbeeld verzwikte enkels of knieën, plastic handschoenen, schaar, lijm, quicksplint, haarelastiekje, zout, zonnebrandcrème, oordopjes, lucifers, tandenborstel, handgel, vloeibare zeep, tampons, paracetamol.

Overige spullen om mee te nemen:

  • Wandelstokken
  • Waterfilter (Uit beekjes drinken kan ook, maar het wordt steeds drukker en dus zijn er meer bacteriën. Drink geen stilstaand water)
  • Kleine gasfles
  • Abisko lite tent 1 persoon
  • Regenjas
  • Regenbroek met risten aan de zijkant
  • Zitmatje
  • Paraplu
  • Gevriesdroogde maaltijden, het zakje kun je na je maaltijd als afvalzakje gebruiken
  • Boek
  • Muskietenhoed
  • Primus Lite gasstel
  • kleding (klein pakje, geen katoen)
  • Shirt
  • Windstopper
  • 1 broek: Fjällräven Keb gaiter trousers zip off
  • BH
  • Wollen sokken 1 paar. Sommige mensen dragen twee paar.
  • 2 plastic zakken voor je voeten (als je schoenen nat zijn kun je zakken om je droge sokken doen en dan je natte schoenen aantrekken)
  • Sandalen
  • Karabiner
  • Waterzak, om water mee te halen
  • Slaapzak, donzen Abisko 3 seizoenen in waterdichte zak
  • Hoofdlampje
Fjällräven Classic
Sofie demonstreert haar waterfilter. Eigen foto: Shanna Bussink

Vertrouw op je keuzes

“Vertrouw op je keuzes die je maakt”, bemoedigt Sofie; “je keuze waar je je kamp op slaat, je keuze voor de inhoud van je rugzak, de keuze hoeveel voedsel je meeneemt. Je leert niet alleen veel tijdens de tocht, maar ook heel snel. Uiteindelijk hopen we dat je niet alleen de Fjällräven Classic bewandelt, maar dat je je uiteindelijk comfortabel voelt met je rugzak, met het slapen in je tent, zodat je ook andere trektochten gaat maken.”

Meer lezen over de Fjällräven Classic trektocht kun je in Fjällräven Classic Deel I
Heb je meer specifieke vragen over deze trektocht? Grote kans dat het hier bij staat:

Fjällräven Classic FAQ. Wil je ook goed voorbereid op pad? Je kunt een voorbereidingstraject volgen bij Rayu: www.hikenbeginthier.nl

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer