klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

The Last Wilderness of Europe

Door Ton Peters

Zweeds Lapland wordt vaak “The last Wilderness of Europe” genoemd en dat klinkt natuurlijk wel heel vet in de oren en heeft een enorme aanzuigende werking op elke avonturier. Lapland is gelegen in het hoge noorden van Scandinavië, is leeg, onbewoond en ongerept. Tijd dus om de rugzak te pakken en er op uit te gaan.

lapland
De wandelroute door de vallei. Foto: Ton Peters

Je bereikt Lapland eenvoudig via Kiruna met de trein of het vliegtuig. Van daaruit zijn allerlei aansluitende verbindingen mogelijk die je naar de rand van de wildernis voert. Mijn soloreis ging naar Nikkaluokta. Hier startte ik mijn hike met als eindbestemming Abisko. Het eerste deel van de hike is nog “druk” bewandeld en voert je naar de voet van de hoogste berg van Zweden, de Kebnekiase op 2114 meter boven zeeniveau en het gelijknamige Fjallstation. Voor veel Zweden is het natuurlijk de uitdaging deze berg ooit eens te beklimmen.

Lapland
Blik in de Siellajohka vallei. Foto: Ton Peters

Ik liet hem rechts liggen trok verder de verlaten dalen in met wilde rivieren, kale fjalls en verlaten bergen. Overal stroomt water en liggen nog sneeuwresten. De winter eindigt hier immers pas ergens in mei als de zon weer lang genoeg aan de hemel staat. Het pad is prima bewandelbaar met niet al te veel hoogtemeters en als je het zat bent dan mag je je tentje overal neer zetten en zo je eigen droom campspot uitzoeken. Dat is vrijheid en avontuur!

lapland
De hoge Fjalls. Foto: Ton Peters

De volgende ochtend breek ik de tent op en ga weer op pad. Het heeft in de nacht geregend waardoor alles modderig en nat is.

Dan zie ik in de verte rendieren lopen terwijl de eerste zonnestralen het wolkendek doorbreken

De beken en rivieren zijn aangezwollen waardoor keer op keer de wandelschoenen plaats moeten maken voor sandalen waarmee ik het koude water doorwaadt. Dan zie ik in de verte rendieren lopen terwijl de eerste zonnestralen het wolkendek doorbreken. Boven op de Tjaktjapas ontmoet ik een Zweeds echtpaar en maak ik een kort praatje. Even later wordt ik plots opgeschrikt door een enorme steenlawine aan de andere zijde van de rivier. Wat een natuurgeweld.

Dan daal ik verder af over de keien richting de Alesjaure hut. Het pad wordt weer langzaam vlakker en daar waar het te modderig of steenachtig is liggen houten planken. Bij Alesjaure vind ik een geweldig mooie campspot.

alesjaure
Campspot aan de Aliseatnu rivier. Foto: Ton Peters
Zweeds Lapland
Hiken in Lapland. Ton Peters

De volgende dag daal ik af richting Abiskojaure. Langzaam doemen de eerste bomen weer op en voor ik het in de gaten heb loop ik door het dichte berkenbos. Ik overnacht bij Abiskojaure waar ik kennismaak met de echte Zweedse saunacultuur inclusief een verfrissende duik in het meer.

Dan maak ik me op voor de laatste etappe naar Abisko. Het toetje zit hier vlak bij de finish. Ik passeer namelijk een prachtige diepe kloof waar het water zich doorheen perst. En dan zie ik ineens een spoorbrug… ik kijk nog een keer om en neem na 100 kilometer afscheid van de geweldige natuur, terug in de bewoonde wereld.

Check hierboven voor de video van de hike en voor het complete verslag: travelton.nl


Lees hier meer over reizen naar Zweden


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer