Daar het weer wisselvallig kan zijn in de herfst dat weten we, maar hoe sinds een mooie reeks dagen hier afgewisseld kan worden met bakken regen blijft bijzonder. Dit bleek ook maar weer eens tijdens onze 2e editie van de Herfst Survival Trektocht. Aanvankelijk waren de vooruitzichten voor deze week best prima, maar naarmate het dichterbij kwam veranderde verwachting maar regen, veel regen. Om precies te zijn 100mm in 72 uur tijd, non stop.

Uiteraard heb je als guide een plan en een plan B en C, maar liever dat je deze op voorhand niet in. De eerste dag zou mooi zijn en op dag 2 zou het beginnen met druilerige regen.

We besloten om dag 2 het hogerop te zoeken en naar een berghut te lopen op 1200m. Dit omdat de waterstanden bovenop in de beekjes en rivieren minder water bevatten dan beneden. Het bleek de juiste keuze. Na een nacht in de hut, was het op dag 3 echt bar en boos. Windkracht 7/8, 2 graden en ijsregen 24 uur lang. We hebben besloten om hier nog een nachtje te blijven om het slechte weer uit te zitten. Kamperen in deze omstandigheden zou onverantwoord zijn. Koen en ik, beide de guides op deze trip waren het hier over eens.

Op de 4e dag zou de regen minder worden en uiteindelijk zelfs droog. We hebben de keuze gemaakt om naar een volgende hut te lopen, maar wel op hoogte te blijven vanwege het vele water dat naar beneden loopt. Lager zouden we problemen kunnen ervaren bij river crossings Ed. Veertien kilometer verplaatsen in de regen is een recept om toch nat te worden. Ook al heb je de beste hard shell van de wereld. Het water loopt er bij je hoofd of armen toch wel in uiteindelijk.

Eenmaal aangekomen in de hut, kon iedereen weer alles drogen bij de kachel en opwarmen. Blijven bewegen en eten is het devies bij zo’n verplaatsing. Niet teveel stoppen, want dan koel je af.Na nog een derde nacht, in weliswaar een andere hut, klaarde het op. We hebben nog genoten van de prachtige uitzichten die Noorwegen te bieden heeft in de herfst.

Ondanks de hutten, was dit een prachtige editie met mooie mensen. En de les die hierin verscholen ligt, hou niet star vast aan het plan, maar maak verstandige keuzes, en maak ze samen.

Wil jij ook op avontuur in de wildernis van Scandinavië? Bekijk dan het aanbod van Surviking en laat je adviseren door onze wildernisgidsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer