klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Heb jij altijd al weleens een huttentocht willen maken, maar vind jij onbekende huttenleven een beetje spannend? In deze blog lees je hoe het leven in een hut eruitziet. 

Waar je zou denken dat een berghut in de jaren veel aan luxe heeft gewonnen heb je het mis. Zo zijn er nog veel berghutten die het doen met minimale middelen en waar je gewoon nog op een slaapzaal overnacht. Er zijn echter ook hutten die wat meer luxe bieden zoals een warme douche of een wifiverbinding. Maar daar draait het huttenleven natuurlijk niet om. In een hut gaat het om de gezelligheid met een groep samen zijn. Lees er meer over 

De overnachting in een hut 

We vertelden het al even, maar het slapen in de hut gaat iets anders dan in een hotel. Zo zijn er berghotels waar jij een eigen slaapkamer kan krijgen. Maar in een relatieve kleine berghut is dit anders. Je slaapt dan gewoon op een slaapzaal. Dit noemen ze in het huttenleven ook wel een lager. Zo zijn er soms stapelbedden van driehoog en kan het zijn dat je met +20 op een kamer slaapt wanneer je in een kleine hut ligt. 

In bepaalde berghutten houden ze rekening met vrouwen- en herenkamers. Zo heb je iets meer privacy en kan jij je behoorlijk omkleden zonder aangestaard te worden. 

Verplicht mee te nemen voor je overnachting is een lakenzak. Dit is omdat er in veel hutten geen mogelijkheid is om de dekens te wassen na iedere overnachting. Een lakenzak is dus wel zo hygiënisch. 

Slim om mee te nemen tijdens een overnachting in een huttentocht zijn oordoppen. Want je wil niet na een lange dag ook nog een lange nacht hebben door een snurkende buurman of vrouw.

In een berghut vinden ze het fijn wanneer jij ervoor zorgt dat alles weer netjes wordt achtergelaten. Zorg er dus voor dat de dekens worden opgevouwen op bed bij vertrek. 

3 meest gemaakte fouten in een berghut

Tijdens je verblijf in een hut moet je een aantal fouten niet maken. Ik heb de 3 meest gemaakte fouten voor je op een rij gezet:

  1. Met vieze modderschoenen door de vertrekken lopen. In veel berghutten is het gebruik van een huttenslipper verplicht om te voorkomen dat alles vies wordt. Trap dus wanneer jij de hut betreed je schoenen uit. Klop ze even goed uit en zet ze in een daarvoor bestemde ruimte. Pak je lekkere setje met huttenslippers uit je rugzak en geniet. 
  2. Gebruik van hoofdlamp in de slaapzaal. Het meest irritante is gewekt worden in een hut. Zorg er dus voor dat als jij vroeg in de ochtend wil vertrekken je dit zachtjes doet. Pak je spullen al in de avond bij elkaar en kleed je om in de gang. Zo maak je niemand onnodig wakker. 
  3. Onvriendelijk zijn tegen een hut eigenaar. Probeer een hut eigenaar het leven niet zuur te maken. Het is vaak voor een beheerder van een berghut tijdens de zomermaanden flink aanpoten. Wanneer je hier en daar helpt toon je een beetje respect en dat wordt vaak gewaardeerd.

Het eten in een berghut, berghutmaaltijd

De eigenaar van een berghut probeert zo goed mogelijk voor zijn gasten te zorgen. Maar in veel gevallen is het gewoon eten wat de pot schaft. Je kan vooral natuurlijk aangeven wanneer jij dieet wensen hebt, maar ik adviseer je een niet verplicht dieet los te laten wanneer jij een huttentocht wil gaan maken. Een lange huttentocht eist zijn tol wanneer jij niet genoeg calorieën en koolhydraten binnenkrijgt. 

Daarom is het vaak ook zo dat jij wel wil eten wat de pot schaft na een lange tocht door de bergen. De reden dat er ook weinig verkrijgbaar is bij een berghut is omdat verse producten moeilijk bij een hut te krijgen zijn. Dit moet vaak met een lift gebeuren of soms zelfs met een helikopter. Simpelheid is dus het woord wanneer het gaat om een huttenmaaltijd. 

Goed om te weten: In een berghut overnacht je over het algemeen volgens een halfpension. Dit betekent diner, ontbijt en overnachting. Met vaak nog een extra mogelijkheid tot het meebrengen van een lunch.  

Ontspanning en gezelligheid 

Een berghut staat vooral bekend om zijn ontspannen sfeer met enkel gelijk gestemden. Zo praat je met elkaar na een lange dag over van alles en nog wat, maar het zal vooral gaan over die prachtige bergen. Met lekker weer is het terras van een hut vaak open en kan je gelijk bij aankomst een heerlijk biertje bestellen. Met een beetje geluk kan je daar nog een heerlijk kaasplankje bij krijgen en de gezelligheid is compleet. 

Liever wat meer rust voor jezelf? Je kan in een hut altijd wel een lekker hoekje vinden waar je rustig een boek open kan slaan. Zelfs wanneer jij geen boek hebt meegebracht heeft een hut altijd wel interessante titels staan. Deze zijn vaak blijven staan door andere bergwandelaars. 

Berghutten in Coronatijd 

Gelukkig zien we dat het gewone leven steeds verder terug naar ‘’normaal’’ gaat. In de hut is dit niet anders, maar in tijden van corona moest je in een hut zeker rekening houden met een aantal voorzorgsmaatregelen. Zo moest je tijdens het verplaatsen in de hut vaak een mondkapje dragen en moest je jouw handen desinfecteren bij binnenkomst. Ook waren de hutten vaak onder bezet waardoor je niet dicht op elkaar hoefde te zitten. Maar laten we hopen dat dit tot het verleden behoort.  

Zelf een huttentocht lopen? 

Wil jij nu na deze blog zelf een keer een huttentocht lopen? Met Ik Wil Hiken organiseer ik huttentochten in Oostenrijk 2022. Met een kleine groep trekken we de bergen onder begeleiding van onze berggidsen. Wil je meer weten over de reizen die ik met Ik Wil Hiken organiseer? Bekijk dan eens www.Ikwilhiken.nl

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer