Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Taiwan is voor velen een nog onbekende reisbestemming. Het relatief kleine eiland ligt tussen Japan en de Filipijnen in. Met een subtropisch klimaat is het er nooit koud. Taiwan is een prachtige mengelmoes van allerlei culturen. Dat vind je terug in de vele soorten tempels op het eiland. Taiwan heeft zelfs nog een Nederlands koloniaal hoofdstuk in de geschiedenisboeken.

De westkant van het eiland is vlak en erg dicht bevolkt. Je reist er enorm snel vanuit het noordelijk gelegen Taipei met de highspeedtrein naar het zuiden. Ben je de stad en de tempels zat dan wordt het tijd om richting het oosten te gaan.

Taiwan
Oostkust Taiwan. Foto: Ton Peters

Een hoge bergrug tot bijna 4000m hoog met subtropisch regenwoud scheidt het westen van het rustige oosten. Het zijn deze woeste bossen en ruige bergen die uitermate geschikt zijn voor prachtige wandeltochten.

De Taroko Gorge

Bij een bezoek aan de oostkust zijn er maar weinig toeristen die de beroemde Taroko Gorge overslaan. Vanaf zeeniveau reizen de bergen steil uit zee en vormen diepe steile kloven. De weg die door de kloof slingert is bijzonder ruig en is de toeristische attractie. Voordat de weg er was hadden de Japanners hogerop een spectaculair pad aangelegd: de Zhuilu Old Trail.

Onderweg. Foto: Ton Peters

De Zhuilu Old Trail is 1914 aangelegd na de ‘Battle of Taroko’ waarbij de Japanners in dit onherbergzame gebied moeite hadden de oorspronkelijke bewoners van de Taroko stam onder de duim te krijgen. Het smalle pad gaat van oost naar west gaat door dichte jungle en langs duizelingwekkend diepe afgronden met als hoogtepunt de ‘no.1 cliff of East Asia the Zuihlu Cliff’.

Slechts drie kilometer van het pad is voor het publiek opengesteld, de rest van het pad is ontoegankelijk door de slechte staat van het pad (6 km). Slechts een kleine 100 personen mogen dagelijks het pad betreden en alleen met toestemming van de politie en met een vergunning van de parkwachter.

Op deze manier wil men de stroom wandelaars regulieren en controleren. Starten is verplicht voor 10.00h. Al deze regeltjes zijn dan ook de reden dat ik de hike via een georganiseerde tour heb gedaan. Daarnaast is het natuurlijk ook wel zo gezellig om deze ervaring samen met andere reisgenoten te delen.

Jimmy, Shumin, Matthias en ik

In de ochtend wordt ik stipt om 8.00h opgepikt door onze gids Jimmy. Naast Jimmy bestaat mijn reisgezelschap uit Shumin uit Singapore en Matthias uit Duitsland. De hike start bij de Zhuilu Suspension Bridge over de Liwu rivier in de Taroko Gorge. Hierna duiken we meteen het dichte bos in waar het pad direct omhoog gaat.

Jimmy stopt regelmatig en geeft ons uitgebreide uitleg over van alles en nog wat. We hebben geluk met het weer want is het stralend zonnig. Daar waar 3km hoge bergen uit zee reizen wil het nogal eens bewolkt en flink regenachtig zijn.

Jimmy doet het rustig aan en pauzeert ook regelmatig. We passeren de oude nederzetting Badagang en komen daarna uit bij de tweede grote swingbridge Badagang Bridge II.

Badagang was een oud dorpje bewoond door inwoners van de Taroko stam en ook een belangrijke nederzetting op de route van de Zhuilu Old Road ten tijde van de Japanse koloniale periode. De oude funderingen, een oude deurpost en andere overblijfselen zijn nog zichtbaar.

Vanaf Badagang Bridge II zien we de apen (Formosan Monkey) door de bomen springen. Ondertussen hebben we ook de waarschuwingsbordjes voor slangen en wespen gezien. We klimmen gestaag verder en genieten van de mooie uitzichten. Het pad trekt verder omhoog waarna we plots op het meest spectaculaire deel uitkomen; de Zuihlu Cliff. Vanaf een richeltje kijken we 500 meter steil in de duizelingwekkende diepte.

Zuihlu Cliff
Zuihlu Cliff. Foto: Ton Peters

Door het strenge toegangsbeleid is het rustig op het pad en is het maken van leuke foto’s ook goed te doen zonder dat het gevaarlijke situaties oplevert. Uiteindelijke komen we na drie kilometer op een picknickplaats uit waar we even pauzeren. Hierna maken we rechtsomkeer en doen de drie kilometer nogmaals in omgekeerde richting over.

Niet stabiel

Terug in het dal zie ik nog een enorm rotsblok van bovenaf in het ravijn vallen. Na de recentelijke aardbeving is het bergmassief dus nog niet helemaal stabiel. We nemen op advies van Shumin nog een bubble tea (soort thee met rubberen ballen erin die je door een rietje op zuigt; niet lekker) waarna Jimmy mij netjes bij het station van Taroko af zet zodat ik twee uur later in Juifen aan kom voor de volgende hike, de Waterfall Trail in de Pinxi Valley.

Lees het complete reisverslag van Taiwan op travelton.nl


Alle reisverhalen van onze reporters lees je hier


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer