Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Ik liep de Zhuilu Old Trail in wandelparadijs Taiwan

Een reisverhaal van Ton Peters

Taiwan is voor velen een nog onbekende reisbestemming. Het relatief kleine eiland ligt tussen Japan en de Filipijnen in. Met een subtropisch klimaat is het er nooit koud. Taiwan is een prachtige mengelmoes van allerlei culturen. Dat vind je terug in de vele soorten tempels op het eiland. Taiwan heeft zelfs nog een Nederlands koloniaal hoofdstuk in de geschiedenisboeken.

Een hoge bergrug tot bijna 4000m hoog met subtropisch regenwoud scheidt het westen van het rustige oosten

De westkant van het eiland is vlak en erg dicht bevolkt. Je reist er enorm snel vanuit het noordelijk gelegen Taipei met de highspeedtrein naar het zuiden. Ben je de stad en de tempels zat dan wordt het tijd om richting het oosten te gaan.

Taiwan
Oostkust Taiwan. Foto: Ton Peters

Een hoge bergrug tot bijna 4000m hoog met subtropisch regenwoud scheidt het westen van het rustige oosten. Het zijn deze woeste bossen en ruige bergen die uitermate geschikt zijn voor prachtige wandeltochten.

De Taroko Gorge

Bij een bezoek aan de oostkust zijn er maar weinig toeristen die de beroemde Taroko Gorge overslaan. Vanaf zeeniveau reizen de bergen steil uit zee en vormen diepe steile kloven. De weg die door de kloof slingert is bijzonder ruig en is de toeristische attractie. Voordat de weg er was hadden de Japanners hogerop een spectaculair pad aangelegd: de Zhuilu Old Trail.

Onderweg. Foto: Ton Peters

De Zhuilu Old Trail is 1914 aangelegd na de ‘Battle of Taroko’ waarbij de Japanners in dit onherbergzame gebied moeite hadden de oorspronkelijke bewoners van de Taroko stam onder de duim te krijgen. Het smalle pad gaat van oost naar west gaat door dichte jungle en langs duizelingwekkend diepe afgronden met als hoogtepunt de ‘no.1 cliff of East Asia the Zuihlu Cliff’.

Een blik in de diepte. Foto: Ton Peters

Slechts drie kilometer van het pad is voor het publiek opengesteld, de rest van het pad is ontoegankelijk door de slechte staat van het pad (6 km). Slechts een kleine 100 personen mogen dagelijks het pad betreden en alleen met toestemming van de politie en met een vergunning van de parkwachter.

Dagelijks mogen Slechts een kleine honderd personen het pad betreden

Op deze manier wil men de stroom wandelaars regulieren en controleren. Starten is verplicht voor 10.00h. Al deze regeltjes zijn dan ook de reden dat ik de hike via een georganiseerde tour heb gedaan. Daarnaast is het natuurlijk ook wel zo gezellig om deze ervaring samen met andere reisgenoten te delen.

Jimmy, Shumin, Matthias en ik

In de ochtend wordt ik stipt om 8.00h opgepikt door onze gids Jimmy. Naast Jimmy bestaat mijn reisgezelschap uit Shumin uit Singapore en Matthias uit Duitsland. De hike start bij de Zhuilu Suspension Bridge over de Liwu rivier in de Taroko Gorge. Hierna duiken we meteen het dichte bos in waar het pad direct omhoog gaat.

Taiwan Trekking
Onze gids Jimmy. Foto: Ton Peters

Jimmy stopt regelmatig en geeft ons uitgebreide uitleg over van alles en nog wat. We hebben geluk met het weer want is het stralend zonnig. Daar waar 3km hoge bergen uit zee reizen wil het nogal eens bewolkt en flink regenachtig zijn.

Zhuilu Suspension Bridge. Foto: Ton Peters

Jimmy doet het rustig aan en pauzeert ook regelmatig. We passeren de oude nederzetting Badagang en komen daarna uit bij de tweede grote swingbridge Badagang Bridge II.

Badagang was een oud dorpje bewoond door inwoners van de Taroko stam en ook een belangrijke nederzetting op de route van de Zhuilu Old Road ten tijde van de Japanse koloniale periode. De oude funderingen, een oude deurpost en andere overblijfselen zijn nog zichtbaar.

Vanaf een richeltje kijken we 500 meter steil in de duizelingwekkende diepte

Vanaf Badagang Bridge II zien we de apen (Formosan Monkey) door de bomen springen. Ondertussen hebben we ook de waarschuwingsbordjes voor slangen en wespen gezien. We klimmen gestaag verder en genieten van de mooie uitzichten. Het pad trekt verder omhoog waarna we plots op het meest spectaculaire deel uitkomen; de Zuihlu Cliff. Vanaf een richeltje kijken we 500 meter steil in de duizelingwekkende diepte.

Zuihlu Cliff
Zuihlu Cliff. Foto: Ton Peters

Door het strenge toegangsbeleid is het rustig op het pad en is het maken van leuke foto’s ook goed te doen zonder dat het gevaarlijke situaties oplevert. Uiteindelijke komen we na drie kilometer op een picknickplaats uit waar we even pauzeren. Hierna maken we rechtsomkeer en doen de drie kilometer nogmaals in omgekeerde richting over.

Niet stabiel

Terug in het dal zie ik nog een enorm rotsblok van bovenaf in het ravijn vallen. Na de recentelijke aardbeving is het bergmassief dus nog niet helemaal stabiel. We nemen op advies van Shumin nog een bubble tea (soort thee met rubberen ballen erin die je door een rietje op zuigt; niet lekker) waarna Jimmy mij netjes bij het station van Taroko af zet zodat ik twee uur later in Juifen aan kom voor de volgende hike, de Waterfall Trail in de Pinxi Valley.

Lees het complete reisverslag van Taiwan op travelton.nl


Alle reisverhalen van onze reporters lees je hier


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer