Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Hoe eng was het? Heb je nog geslapen? En wat nou als je moet plassen? Welke berg ga je nu beklimmen? Waarom dóe je zoiets?

Een greep uit de meest gestelde vragen na mijn nacht aan de Euromast. Het was het kampeerfestival Camp the Night 2018 van Campspace en ik besloot de meest buitensporige kampeerplek te bemachtigen: overnachten op een portaledge, een hangende slaapplaats, op 100 meter hoogte aan de Euromast. Het was geen seconde in me opgekomen dat dit heel spannend zou kunnen zijn, ondanks dat mensen mijn enthousiaste aankondiging met afgrijzen aanhoorden. Het was pas tot dat de dag aanbrak en de Euromast in mijn vizier kwam met zijn ontzagwekkende hoogte, dat ik licht onder de indruk begon te raken.

euromast
Uitzicht naar beneden vanaf de portaledge. Eigen foto: Shanna Bussink

Meer horizontaal dan verticaal

Ik ben een hiker, die lange tochten graag completeert met wildkamperende nachten. Hoewel ik wel wat jaren geklommen heb, ben ik vooral bekwaam in hiken en voettochtvoorbereiding; meer horizontaal dan verticaal dus. Desalniettemin ben ik eindeloos gefascineerd door de tak van sport die soms neigt naar hachelijke ondernemingen. Het zal bijgedragen hebben aan mijn keuze van overnachting tijdens Camp the Night; ik verslond bergbeklimmersliteratuur om een tipje van de sluier te ontdekken om op te lichten, waarom ze zuurstofarme plekken willen opzoeken, soms met de prijs van bevroren tot afgestorven lichaamsdelen.

één van de dingen die me eindeloos intrigeert is de divergentie tussen zo ín de natuur zijn en tegelijkertijd iets (bijna) tegennatuurlijks doen

Zonder ‘onnatuurlijke aanvulling’ als een portaledge zouden we niet die wand kunnen bestijgen, en zuurstoftechnisch gezien is het natuurlijk dubieus om te klimmen naar onleefbare hoogtes. Of ik mijn verticale fascinatie ooit van de literatuur naar de praktijk ga brengen valt nog te bezien, dus voor nu een nacht op een portaledge aan de Euromast was de meest toegankelijke stap om een klein stukje leven van een Big Wall-klimmer te ervaren.

Een uitdaging

Meerdere dagen verticaal doorbrengen betekent een flinke uitdaging voor slapen. Even een tent opzetten zit er door gebrek aan ondergrond niet in. Je kan nog eens een brakke nacht in je klimgordel doorbrengen, maar dat is onwerkbaar voor langere verticale tochten: slaapschuld leidt tot focusverlies, en focus is exact wat je de hele dag nodig hebt om te klimmen. Eén verkeerd aangelegde knoop, een slordige plaatsing van een nutje in de rots of het vergeten van goed vastklikken van je materiaal kan het einde van je tocht of zelfs je leven zijn. Er wordt nog wel eens gedacht dat je kunt wennen aan minder slaap, maar dat gebeurt eigenlijk niet.

En dat is wel belangrijk, want zo kan je leren en je vaardigheden bijslijpen voor je volgende avontuur

Wanneer je lichaam een tekort heeft -een slaapschuld-, zal het die gaan inlossen. Met dutjes, doezelen of hazenslaapjes die zo kort als een halve seconde kunnen duren. Je zal maar net een nutje plaatsen tijdens een hazenslaapje. Een ander argument om je slaap op orde te hebben, is dat tijdens je slaap je herinneringen van je korte termijn geheugen naar je lange termijn geheugen worden overgezet: goed slapen helpt voor goed onthouden. En dat is wel belangrijk, want zo kan je leren en je vaardigheden bijslijpen voor je volgende avontuur.

Goed slapen is dus een must en de reden waarom klimmers zeven kilo extra aan een portaledge mee tillen. Zo’n portaledge heeft nog het meest weg van een brancard die gezekerd aan de wand kan worden opgehangen. In koude gebieden of slechte weersomstandigheden kan deze nog uitgebouwd worden met een een tentdoek er overheen voor beschutting. Een luxe voor big wall-klimmers; voorheen sliepen ze in niet meer dan een hangmatje.

portaledge
Professioneel klimmer Siebe Vanhee prepareert een tweepersoons portaledge op de Euromast. Eigen foto: Shanna Bussink

Alternatieven

Mijn nacht tijdens Camp the Night aan de Euromast was een uitzonderlijke ervaring die eenmalig plaatsvond, maar er zijn opties als je ook eens hangend op hoogte de nacht wil doorbrengen. Zo bestaat er cliff camping in Groot-Brittannië, waar je een nacht een portaledge kan huren als ware het een hotelkamer, inclusief een 3 gangen ‘room’service. Met een heldere nacht heb je dan wel een heus 1000 sterren-hotel. Ook in Duitsland, waar je het zelfs gradueel op kan bouwen van slapen op een boomplateau, naar hangen in een tent aan een boom tot de echte portaledge aan een hoge wand. Serieuze klimambities? In Nederland kun je een cursus volgen om te leren klimmen met en het opbouwen van een portaledge.

Eénpersoons portaledge aan de Euromast. Eigen foto: Shanna Bussink

En of ik nog geslapen heb? De weersomstandigheden waren perfect om in weg te doezelen en hoewel ik met regelmaat wakker werd door onduldbaar enthousiasme om geen moment te missen van dit hoogtepunt met zijn fenomenale uitzicht, heb ik heerlijk geslapen. En dat is maar beter ook; goed slapen zorgt ervoor dat je je herinneringen goed kan opslaan, dus wat heb je aan zo’n sublieme ervaring, als je het je niet meer kan herinneren?


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer