Hoe eng was het? Heb je nog geslapen? En wat nou als je moet plassen? Welke berg ga je nu beklimmen? Waarom dóe je zoiets? Een greep uit de meest gestelde vragen na mijn nacht aan de Euromast. Het was het kampeerfestival Camp the Night 2018 van Campspace en ik besloot de meest buitensporige kampeerplek te bemachtigen: overnachten op een portaledge, een hangende slaapplaats, op 100 meter hoogte aan de Euromast.

Het was geen seconde in me opgekomen dat dit heel spannend zou kunnen zijn, ondanks dat mensen mijn enthousiaste aankondiging met afgrijzen aanhoorden. Het was pas tot dat de dag aanbrak en de Euromast in mijn vizier kwam met zijn ontzagwekkende hoogte, dat ik licht onder de indruk begon te raken.

euromast
Uitzicht naar beneden vanaf de portaledge. Eigen foto: Shanna Bussink

Meer horizontaal dan verticaal

Ik ben een hiker, die lange tochten graag completeert met wildkamperende nachten. Hoewel ik wel wat jaren geklommen heb, ben ik vooral bekwaam in hiken en voettochtvoorbereiding; meer horizontaal dan verticaal dus. Desalniettemin ben ik eindeloos gefascineerd door de tak van sport die soms neigt naar hachelijke ondernemingen. Het zal bijgedragen hebben aan mijn keuze van overnachting tijdens Camp the Night; ik verslond bergbeklimmersliteratuur om een tipje van de sluier te ontdekken om op te lichten, waarom ze zuurstofarme plekken willen opzoeken, soms met de prijs van bevroren tot afgestorven lichaamsdelen.

één van de dingen die me eindeloos intrigeert is de divergentie tussen zo ín de natuur zijn en tegelijkertijd iets (bijna) tegennatuurlijks doen

Zonder ‘onnatuurlijke aanvulling’ als een portaledge zouden we niet die wand kunnen bestijgen, en zuurstoftechnisch gezien is het natuurlijk dubieus om te klimmen naar onleefbare hoogtes. Of ik mijn verticale fascinatie ooit van de literatuur naar de praktijk ga brengen valt nog te bezien, dus voor nu een nacht op een portaledge aan de Euromast was de meest toegankelijke stap om een klein stukje leven van een Big Wall-klimmer te ervaren.

Een uitdaging

Meerdere dagen verticaal doorbrengen betekent een flinke uitdaging voor slapen. Even een tent opzetten zit er door gebrek aan ondergrond niet in. Je kan nog eens een brakke nacht in je klimgordel doorbrengen, maar dat is onwerkbaar voor langere verticale tochten: slaapschuld leidt tot focusverlies, en focus is exact wat je de hele dag nodig hebt om te klimmen. Eén verkeerd aangelegde knoop, een slordige plaatsing van een nutje in de rots of het vergeten van goed vastklikken van je materiaal kan het einde van je tocht of zelfs je leven zijn. Er wordt nog wel eens gedacht dat je kunt wennen aan minder slaap, maar dat gebeurt eigenlijk niet.

portaledge

Alternatieven

Mijn nacht tijdens Camp the Night aan de Euromast was een uitzonderlijke ervaring die eenmalig plaatsvond, maar er zijn opties als je ook eens hangend op hoogte de nacht wil doorbrengen. Zo bestaat er cliff camping in Groot-Brittannië, waar je een nacht een portaledge kan huren als ware het een hotelkamer, inclusief een 3 gangen ‘room’service. Met een heldere nacht heb je dan wel een heus 1000 sterren-hotel.

Ook in Duitsland, waar je het zelfs gradueel op kan bouwen van slapen op een boomplateau, naar hangen in een tent aan een boom tot de echte portaledge aan een hoge wand. Serieuze klimambities? In Nederland kun je een cursus volgen om te leren klimmen met en het opbouwen van een portaledge.

Eénpersoons portaledge aan de Euromast. Eigen foto: Shanna Bussink

En of ik nog geslapen heb? De weersomstandigheden waren perfect om in weg te doezelen en hoewel ik met regelmaat wakker werd door onduldbaar enthousiasme om geen moment te missen van dit hoogtepunt met zijn fenomenale uitzicht, heb ik heerlijk geslapen. En dat is maar beter ook; goed slapen zorgt ervoor dat je je herinneringen goed kan opslaan, dus wat heb je aan zo’n sublieme ervaring, als je het je niet meer kan herinneren?


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer