In de bivakzak tussen de heksen

Door: Maarten Groenewoud

Waar Groningen zich opmaakt voor een onvergetelijke Koningsdag, ontvluchten wij de oranjegekte voor drie dagen wandelen en wildkamperen in de bivakzak in het Duitse Harz gebied, op een kleine vier uur rijden van huis. We wandelen over de Hexen Stieg. Deze loopt van Osterode am Harz naar Thale, is 94 kilometer lang en is aangeven met heksjes op de borden.

Niets is beter dan een kop koffie voor je tentje

Klokslag vijf uur in de ochtend staan Tjeu en Egbert al met ‘Mudfucker’, de Toyota Landcruiser, voor mijn huis en iets voor zessen rijden we over de grens met Duitsland. Eindelijk zijn we weer op pad, we keken hier al weken naar uit. Niets is beter dan een kop koffie voor je tentje. Ongeveer eens in de drie maanden plannen we een hike van twee tot vier dagen. We lopen een gemarkeerd pad en slapen in het bos, in tweedehands bivakzakken uit het leger. Eerdere hikes gingen onder andere naar Luxemburg (Escapardenne), de Eiffel (Wildnis Trail), maar ook in eigen land over de Veluwe.

Brede wegen en een perfecte slaapplek

Rond 9 uur rijden we een grote parkeerplaats op in Osterode. Een enorm bord met een heks laat ons meteen weten dat we goed zitten. De wandelschoenen gaan aan, de tas wordt nog even gecheckt en we starten aan de eerste etappe. Omdat we wildkamperen hebben we niet een specifiek einddoel waar we naartoe lopen. We stiefelen gewoon de hele dag door en beginnen vanaf een uur of vijf met het spotten van een eventuele slaapplek. Waar moet een goede slaapplek aan voldoen?

We stiefelen gewoon de hele dag door en beginnen vanaf een uur of vijf met het spotten van een eventuele slaapplek

Je wilt niet teveel in de wind staan, in de zomer niet vol in de zon, redelijk dichtbij water, op een effen ondergrond, maar voor ons altijd het belangrijkste: je wilt niet gezien of gehoord worden. Vaak mag je niet wildkamperen en daarnaast dragen niet gezien en gehoord worden bij aan het avontuur. We verlaten altijd het pad en zoeken een slaapplek op minimaal zo’n honderd meter van het pad. We laten de slaapplek altijd achter zoals we hem vinden. Op een goede slaapplek moet je natuurlijk wel, gesteund door de kruidenbitter uit je flacon, wat slechte moppen kunnen tappen.

Waar we hoopten op smalle en kronkelige wandelpaden, lopen we de eerste kilometers over veel rechte, onverharde wegen waar ook nog auto’s overheen kunnen rijden. Dit valt ons tegen. De eerste kilometers bevinden zich echter nog buiten het Nationale Park en daarbinnen wordt het gelukkig allemaal wat avontuurlijker. Hoe verder we lopen des te mooier het wordt. We hebben geluk met het weer, het is het hele weekend boven de twintig graden. Hierdoor drinken we veel, maar overal in de Harz heb je meertjes, waterloopjes en riviertjes, waar we onze flessen makkelijk kunnen vullen met het MSR-waterfilter.

Water filteren in een van de vele meertjes. Foto: Maarten Groeneveld

Rond vieren komen we een mes-en-vork-bordje ‘Polsterberger Hubhaus’ tegen. We hebben natuurlijk genoeg eten mee voor drie dagen, maar een kleine snack, en al helemaal een biertje in de zon, gaan er goed in. Het Hubhaus staat op een fantastische plek in het bos omringt door oude bomen. Op een zonovergoten terras drinken wij een koud pilsje. Het voelt een beetje als valsspelen, maar is o zo lekker na een dag wandelen. Na het opladen van onze batterij gaan we opzoek naar een goede slaapplek.

In het meertje vist een kleine zilverreiger, zwemt een paartje brilduikers en de forellen springen geregeld boven het water uit

Al gauw zien we door de bomen een meertje met een mooi stukje vlakke grond. In de zon zetten we ons bivak op, die vanwege de schutkleuren opgaat in het landschap. Overal om ons heen zien we uitwerpselen van reeën en wroetsporen van wilde zwijnen. In het meertje vist een kleine zilverreiger, zwemt een paartje brilduikers en de forellen springen geregeld boven het water uit. Wij eten een voedzame maaltijd, drinken wat kruidenbitter als toetje en duiken vermoeid al vroeg de bivakzak in.

bivakzak
In de bivakzak in de Harz. Foto: Maarten Groeneveld

Afzetting zorgt voor avontuur

We worden wakker met een vogelconcert met de koekoek als dirigent. Eindelijk is daar het bakkie koffie. Dit zijn de momenten waar je misschien wel het meeste naar uitkijkt. Frisse lucht, omringt door groen, opkomende zon en een bak koffie. Natuurlijk ontbijten we ook gewoon, we hebben allen havermout mee, maar de bak koffie draagt echt bij aan het moreel.

Op dag twee komen we een afzetting van het pad tegen. Door een hevige storm in januari is een deel van het pad onbegaanbaar geworden. Nou ja, onbegaanbaar… Waar we eerder al door een omleiding het pad kwijtraakten, denken we nu: challenge accepted! We besluiten de omleiding links te laten liggen. Al gauw blijkt dat het pad door de vele omgevallen bomen en grondverzakkingen echt heel lastig te lopen is. We moeten over bomen heen, er onderdoor, stukjes klimmen en meestal is het pad nergens te bekennen. De wereld om ons heen doet apocalyptisch aan. Achteraf was dit het meest avontuurlijke en ook zeker het mooiste uurtje wandeling. Met krassen op benen en armen bereiken we het pad weer en komen rond etenstijd aan in Torfhaus. In dit toeristische plaatsje drinken we wat en checken we alvast de bustijden voor morgen.

Met krassen op benen en armen bereiken we het pad weer en komen rond etenstijd aan in Torfhaus

Drie kwartier buiten Torfhaus vinden we een mooie open plek voor ons bivak in een bos met zowel naaldbomen als loofbomen. ’s Ochtends zoeken de zonnestralen hun weg door het bos. Bij het ontbijt ziet Tjeu dat hij een teek op zijn been heeft. Drie dagen in het bos en maar één teek, dat viel ons mee.

De laatste kilometers. Foto: Maarten Groeneveld

Meestal komen we met het openbaar vervoer weer makkelijk terug bij de auto. Zo niet deze keer in de Harz. Van Torfhaus naar Osterode am Harz hebben we in totaal twee bussen en twee treinen nodig. Het is het meer dan waard. Het buitenleven doet een mens goed, maar wat gaan dit soort weekenden toch altijd snel voorbij. Time flies when you’re having fun!


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters

 


 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in