Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Misschien heb je het al wel eens gedaan of misschien altijd al eens willen doen, maar nog niet aan toegekomen. Wildkamperen in de Scandinavische wildernis. Je route zelf kiezen, je eigen pad en koers bepalen en vooral je tent neerzetten waar jij wilt. Scandinavië is voor mij misschien wel de beste plek om meerdaagse trektochten te lopen en te genieten van de uitgestrekte wildernis. Als eigenaar van outdoororganisatie Surviking kom ik vaker in de natuur dan de gemiddelde Nederlander. Daarom weet ik hoeveel rust en ruimte je kunnen bieden.

Door middel van mijn verhalen en adviezen wil ik je graag inspireren om vaker en duurzamer tijd door te brengen in de ongereptheid van onze aarde.

Allemannsretten

Mede door het allemannsretten, het allemansrecht, kun je in principe overal kamperen met paar regels in acht genomen. Gebruikelijk is, als het iemands terrein betreft om het even te vragen en zet sowieso je tentje minimaal 150 meter van eventuele bebouwing af.

Wildkamperen. Foto: Surviking

Om te wildkamperen tijdens bijvoorbeeld een meerdaagse trektocht is het juiste materiaal en weten wat je doet van belang. Laat je adviseren door de professionals, mocht je zelf nog geen ervaring hebben met het wildkamperen in Scandinavië. Niet alleen in de Do’s and Don’ts, maar zeker in het het materiaal.

Wildkamperen. Foto: Surviking

Er is zoveel te koop, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En gedegen advies bij de outdoor-grootgrutters is vaak summier. Om je alvast een beetje op weg te helpen geef ik je in dit artikel alvast een paar tips

Voorbereiding is het halve werk

Ook hier gaat die vlieger op. Zorg dat je je trip goed voorbereidt. De materialen moeten in orde en gecontroleerd zijn. Je moet kennis opdoen over het gebied waar je naartoe gaat en de route die je gaat afleggen. Maar minstens zo belangrijk is de fysieke voorbereiding. Dat laatste wordt nog weleens vergeten. Niets is zo zuur als met de juiste spullen en kennis op pad gaan, maar na twee dagen alweer bij de auto te staan wegens een blessure die voorkomen had kunnen worden.

Maak het oncomfortabele, comfortabel

Dit heeft wellicht wat tijd en ervaring nodig, maar het gaat je enorm helpen. Zorg ervoor dat je met de keuzes die je maakt, het oncomfortabele, comfortabel maakt.

Voorbeelden hiervan zijn o.a. de juiste materiaalkeuze voor de nachtrust. Het is in mijn optiek super belangrijk, dat je sowieso goed moet slapen. Ook als het stormt op een Noorse Fjell. Kies ook altijd de juiste slaapzak. Zeker wanneer het toch even wat kouder is dan je had verwacht in de bergen.

Deels ligt hierin ook een stukje mindset verscholen. Van regen wordt je regenuitrusting nat als je loopt, maar veel natter dan nat wordt het niet. Dus leg je erbij neer en geniet van de omgeving. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet onderkoeld raakt.

Zorg voor de juiste skills

Leer essentiële skills aan. Leer hoe je een vuurtje maakt in de Scandinavische wildernis, ook zonder lucifers. Een klein kampvuur gaat je namelijk warm houden, mocht dat nodig zijn.

Zorg dat je kunt kaartlezen en weet hoe en kompas en eventueel een GPS of de routenavigatie op je telefoon werkt. Het is essentieel dat je altijd weet waar je bent en waar je naartoe moet. Ook handig, in geval van een noodtelefoontje, dat je exact kunt aangeven waar je bent, zodat reddingwerkers je altijd snel kunnen vinden.

Geniet van de omgeving

Het is cliché, geniet van de omgeving, maar toch doen mensen dat in mijn optiek te weinig. Uiteraard heb je een plan gemaakt om van A naar B te lopen. Maar probeer te ‘vertragen’ en probeer alles wat je waarneemt dieper te laten doordringen. Je gaat dan vanzelf merken dat je zelf ook steeds meer open komt te staan voor de natuur en alles wat deze te bieden heeft.

Vaak wordt je beloond met iets moois. De manier van onderweg zijn is belangrijker dan het halen van het einddoel.

De manier van onderweg zijn is belangrijker dan het halen van het einddoel

Lijkt het jou om eens gaaf om te wildkamperen in de Scandinavische natuur, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen? Loop dan gerust eens langs bij Surviking op zaterdagochtend in Delfgauw. Zij zijn gespecialiseerd in het organiseren van Trektochten en Expedities in Scandinavië en de uitrusting die daarbij komt kijken. Geheel vrijblijvend kun je daar advies krijgen van de experts, onder het genot van een goed bakje koffie. Natuurlijk kun je ons ook vinden op internet: surviking.nl

Bekijk hieronder onze video voor wat inspiratie


Copyright alle foto’s: Surviking

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer