Kampeertips | Tips voor wildkamperen in Scandinavië

Misschien heb je het al wel eens gedaan of misschien altijd al eens willen doen, maar nog niet aan toegekomen. Wildkamperen in de Scandinavische wildernis. Je route zelf kiezen, je eigen pad en koers bepalen en vooral je tent neerzetten waar jij wilt. Scandinavië is voor mij misschien wel de beste plek om meerdaagse trektochten te lopen en te genieten van de uitgestrekte wildernis. Als eigenaar van outdoororganisatie Surviking kom ik vaker in de natuur dan de gemiddelde Nederlander. Daarom weet ik hoeveel rust en ruimte je kunnen bieden.
Door middel van mijn verhalen en adviezen wil ik je graag inspireren om vaker en duurzamer tijd door te brengen in de ongereptheid van onze aarde.
Allemannsretten
Mede door het allemannsretten, het allemansrecht, kun je in principe overal kamperen met paar regels in acht genomen. Gebruikelijk is, als het iemands terrein betreft om het even te vragen en zet sowieso je tentje minimaal 150 meter van eventuele bebouwing af.

Om te wildkamperen tijdens bijvoorbeeld een meerdaagse trektocht is het juiste materiaal en weten wat je doet van belang. Laat je adviseren door de professionals, mocht je zelf nog geen ervaring hebben met het wildkamperen in Scandinavië. Niet alleen in de Do’s and Don’ts, maar zeker in het het materiaal.
Er is zoveel te koop, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En gedegen advies bij de outdoor-grootgrutters is vaak summier. Om je alvast een beetje op weg te helpen geef ik je in dit artikel alvast een paar tips
Voorbereiding is het halve werk
Ook hier gaat die vlieger op. Zorg dat je je trip goed voorbereidt. De materialen moeten in orde en gecontroleerd zijn. Je moet kennis opdoen over het gebied waar je naartoe gaat en de route die je gaat afleggen. Maar minstens zo belangrijk is de fysieke voorbereiding. Dat laatste wordt nog weleens vergeten. Niets is zo zuur als met de juiste spullen en kennis op pad gaan, maar na twee dagen alweer bij de auto te staan wegens een blessure die voorkomen had kunnen worden.
Maak het oncomfortabele, comfortabel
Dit heeft wellicht wat tijd en ervaring nodig, maar het gaat je enorm helpen. Zorg ervoor dat je met de keuzes die je maakt, het oncomfortabele, comfortabel maakt.
Voorbeelden hiervan zijn o.a. de juiste materiaalkeuze voor de nachtrust. Het is in mijn optiek super belangrijk, dat je sowieso goed moet slapen. Ook als het stormt op een Noorse Fjell. Kies ook altijd de juiste slaapzak. Zeker wanneer het toch even wat kouder is dan je had verwacht in de bergen.
Deels ligt hierin ook een stukje mindset verscholen. Van regen wordt je regenuitrusting nat als je loopt, maar veel natter dan nat wordt het niet. Dus leg je erbij neer en geniet van de omgeving. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet onderkoeld raakt.
Zorg voor de juiste skills
Leer essentiële skills aan. Leer hoe je een vuurtje maakt in de Scandinavische wildernis, ook zonder lucifers. Een klein kampvuur gaat je namelijk warm houden, mocht dat nodig zijn.
Zorg dat je kunt kaartlezen en weet hoe en kompas en eventueel een GPS of de routenavigatie op je telefoon werkt. Het is essentieel dat je altijd weet waar je bent en waar je naartoe moet. Ook handig, in geval van een noodtelefoontje, dat je exact kunt aangeven waar je bent, zodat reddingwerkers je altijd snel kunnen vinden.
Geniet van de omgeving
Het is cliché, geniet van de omgeving, maar toch doen mensen dat in mijn optiek te weinig. Uiteraard heb je een plan gemaakt om van A naar B te lopen. Maar probeer te ‘vertragen’ en probeer alles wat je waarneemt dieper te laten doordringen. Je gaat dan vanzelf merken dat je zelf ook steeds meer open komt te staan voor de natuur en alles wat deze te bieden heeft.
Vaak wordt je beloond met iets moois. De manier van onderweg zijn is belangrijker dan het halen van het einddoel.
De manier van onderweg zijn is belangrijker dan het halen van het einddoel
Lijkt het jou om eens gaaf om te wildkamperen in de Scandinavische natuur, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen? Loop dan gerust eens langs bij Surviking op zaterdagochtend in Delfgauw. Zij zijn gespecialiseerd in het organiseren van Trektochten en Expedities in Scandinavië en de uitrusting die daarbij komt kijken. Geheel vrijblijvend kun je daar advies krijgen van de experts, onder het genot van een goed bakje koffie. Natuurlijk kun je ons ook vinden op internet: surviking.nl
Bekijk hieronder onze video voor wat inspiratie
Copyright alle foto’s: Surviking
Maurice, WGA wildernisgids in de Noordelijke Wildernis. Met zijn passie voor de natuur probeert hij mensen dichter bij de natuur te brengen. Of dit nu is door mensen mee te nemen op een trektocht als gids door Scandinavië, of dat hij de mensen wil inspireren door middel van fotografie. Hij is regelmatig te vinden in ‘The Northern Wilderness’ van Scandinavië.