Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

De leukste camping in de Pyreneeën

Door Bastiaan van der Staay

Ik ben een groot liefhebber van de bergen. Maar ook van kamperen. Afgelopen zomer bezocht ik samen met vrouw en drie puberende kinderen een geweldige camping in de Pyreneeën. Rust, ruimte en continu activiteiten programma voor de kinderen.

Mag ik een plaats bij de rivier?

Met die vraag ging ik boeken bij de Nederlands gerunde camping in Ascou la Forge, vlakbij Ax-les-Thermes en Andorra, op ruim 1.300 kilometer van Amsterdam. Via Google had ik gezocht naar kleine campings en zo trof ik deze aan. En het bleek meer dan een camping alleen te zijn en dat sprak mij en de kinderen enorm aan. Behalve een camping met auto en autoloze plaatsen is het ook een outdoor center. Met elke dag activiteiten op en buiten de camping. Over de camping loopt een beekje dat uitmond in een klein stuwmeer.

Mijn romantische gedachte was om aan de rivier te staan, lekker rustig en tevens een plek waar ik ’s avonds een kampvuurtje mocht maken. Bovendien lag deze plek mooi beschut onder de bomen en zo was ik dus verzekerd van schaduw in de verzengende hitte van midzomer in Zuid-Frankrijk. Dat was dus klein foutje en gelijk de eerste tip van de dag als je gaat kamperen in de bergen.

Pyreneeën
De beek stopt nooit.

Op 1.100 meter hoogte koelt het ’s nachts flink af, overdag kan het 23º C zijn en dan de aansluitende nacht 7ºC. In een tentje kan dat best maar zorg wel voor voldoende dikke slaapkleding en een goeie slaapzak.

Riviertjes zijn leuk en romantisch maar het stromende water kun je niet uitzetten. Dus dat is tip 2: direct aan een snelstromende beek is toch iets minder leuk, de herrie gaat 24/7 door.

En dan het typische bergweer, dat in de zomer nog iets heftiger is en sneller omslaat dan in de winter. Binnen een paar uur tijd kan het van prachtig zonnig omslaan naar koud, slagregens en zelfs flinke hagel. Wees daarop voorbereid (nat- én droogweer kleding mee) en ga niet onderaan een helling staan. De kans dat je in een rivierbedding staat is reëel. Dat was tip 3.

Pyreneeën: groen, groener, groenst

De eerste twee dagen zorgde voor een steile leercurve, tip 1 tot en met 3 zijn daardoor opgetekend. Gelukkig is er op een camping altijd enig verloop en staat niet iedereen van zaterdag tot zaterdag. Dus al snel was er plek op een iets hoger gelegen terras met geweldig uitzicht op het weiland van buurman-boer en daarachter de meest fantastische groene hellingen. De omgeving is door de hoogte ligging en relatief dicht bij de middellandse zee helemaal niet uitgedroogd maar overweldigend groen. Overal om je heen uitgestrekte bossen en als je hoog genoeg klimt mooie groene weides. Een geweldig gebied om te wandelen.

Pyreneeën
Beklimming Dent d’Orlu

Wandelen vanaf de camping en verder

Direct vanaf de camping zijn er wandelroutes op verschillende niveau’s en van verschillende lengtes te doen. Bij de receptie zijn ze uiterst behulpzaam bij het vinden van de juiste route en kun je wandelkaarten kopen of lenen. Maar ook op een paar kilometer rijden kun je geweldige tochten maken waarbij je een rondje loopt en dus weer terugkomt bij je auto. Houd het weer wel goed in de gaten en informeer bij de locals, in dit geval de receptie, naar de verwachting. Om te voorkomen dat je ergens halverwege je wandeling voor verrassingen komt te staan.

Raften, canyoing, klimmen, via ferrata, speologie, kayak en meer

Pyreneeën canyoning
Wetsuit aan en gaan

Op de camping is ook Mountainsports gevestigd. Deze Nederlandse organisatie heeft een veelheid aan activiteiten in de aanbieding. Je kunt zelfs een weekprogramma boeken waarbij je elke dag wat anders gaat doen. Ideaal voor wat oudere kinderen en je kunt als ouder meegaan of wat anders gaan doen. Daarnaast worden er elke avond allerhande spellen georganiseerd en is er een kampvuurplaatst waar ze ’s avonds spannende verhalen vertellen.

Je kunt ook je eigen mountainbike meenemen en al dan niet begeleid een tocht in de buurt maken.

Ax-les-Thermes, Andorra, Perpignan

Op minder dan tien autominuten is Ax-les-Thermes te vinden. Een klein stadje waar vandaan in de winter een lift naar het bovengelegen skigebiedje gaat. En in het dorp, zoals de naam al doet vermoeden, warmwaterbaden in een heus stijlvol badhuis. Andorra ligt op slechts 60 kilometer zuidwestelijk en Perpignan 122 kilometer oostwaarts van Ascou la Forge. En op slechts 50 kilometer tref je het provinciestadje Foix, mét kasteel.

Pyreneeën
Het kasteel van Foix

Ideaal voor actieve kampeervakantie met kinderen

Omdat er veel Nederlandssprekende gasten zijn is deze plek ideaal gebleken met kinderen. Ze kunnen zich gemakkelijk zelf vermaken en het avontuurlijke karakter van de activiteiten en bosrijke heuvelachtige omgeving zorgen ervoor dat ze zich geen moment vervelen. Naast kampeerplaatsen zijn er ook chalets, een paar kant-en-klare tenten en kamers in de Gîte d’Etappe te boeken.

Pyreneeën

Meer informatie over de camping en activiteiten vind je hier: Camping Ascou-la-Forge en Mountainsports

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer