Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Deze zomer zijn er meer ongelukken onder wandelaars in de Europese bergen dan de jaren ervoor. Dat ziet de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Een nieuwe groep onervaren wandelaars klimt steeds vaker de bergen op, merkt directeur Robin Baks. “In coronatijd is wandelen in Nederland enorm populair geworden, vooral onder jongeren tussen 21 en 30 jaar. Deze relatief onervaren wandelaars merken nu dat het terrein in de bergen een stuk minder vergevingsgezind is dan als je in Nederland over een boomwortel struikelt”, zegt hij.

Exacte aantallen heeft de vereniging nog niet. Aan het eind van de zomer wordt de balans opgemaakt. Dat gebeurt in samenwerking met Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse wandelclubs.

Niet alleen bij de groep jonge wandelaars gaat het mis. In het Oostenrijkse Tirol overleed maandag een vijftigjarige Nederlander na een val van tachtig meter van een berg. Een 41-jarige Nederlander kwam een paar dagen eerder om het leven door een val tijdens een bergwandeling in Zwitserland. In juli overleed een 52-jarige vrouw in de bergen van Noorwegen na een val.

Een Nederlands echtpaar overleed zaterdag tijdens een wandeling in een rotsachtig gebied in de Franse regio Ardèche. De vrouw van 66 zou onwel zijn geworden door de hitte en een hersenbloeding hebben gehad. Haar 72-jarige man wilde hulp halen, maar kwam ten val en kreeg een hartstilstand.

Zonder juiste uitrusting de bergen in

Een derde van de dodelijke ongevallen in de bergen overkomt senioren, aldus Baks. “Dat zijn vaak mensen met hart- en vaatziekten en zij hebben een slechtere conditie. Boven op een berg is door de hoogte minder zuurstof en is het vaak ook warmer, waardoor mensen onwel kunnen worden. Al die omstandigheden leiden ook tot een verminderde concentratie, waardoor een misstap op de berg zo gemaakt is.”

Onder jongere wandelaars is het aantal dodelijk ongelukken beperkt, maar zij moeten wel vaker gered worden, ziet Baks. “Ze gaan zonder de juiste uitrusting naar boven of onderschatten de duur van de klim. Ook verdwalen jongeren vaker of worden ze overvallen door het weer. Op warme dagen kan het weer in de bergen zomaar omslaan naar onweer.”

Bron: NOS.nl | Foto: Edwin Hagenouw, Reisschrijvers Media

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer