klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Deze zomer zijn er meer ongelukken onder wandelaars in de Europese bergen dan de jaren ervoor. Dat ziet de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Een nieuwe groep onervaren wandelaars klimt steeds vaker de bergen op, merkt directeur Robin Baks. “In coronatijd is wandelen in Nederland enorm populair geworden, vooral onder jongeren tussen 21 en 30 jaar. Deze relatief onervaren wandelaars merken nu dat het terrein in de bergen een stuk minder vergevingsgezind is dan als je in Nederland over een boomwortel struikelt”, zegt hij.

Exacte aantallen heeft de vereniging nog niet. Aan het eind van de zomer wordt de balans opgemaakt. Dat gebeurt in samenwerking met Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse wandelclubs.

Niet alleen bij de groep jonge wandelaars gaat het mis. In het Oostenrijkse Tirol overleed maandag een vijftigjarige Nederlander na een val van tachtig meter van een berg. Een 41-jarige Nederlander kwam een paar dagen eerder om het leven door een val tijdens een bergwandeling in Zwitserland. In juli overleed een 52-jarige vrouw in de bergen van Noorwegen na een val.

Een Nederlands echtpaar overleed zaterdag tijdens een wandeling in een rotsachtig gebied in de Franse regio Ardèche. De vrouw van 66 zou onwel zijn geworden door de hitte en een hersenbloeding hebben gehad. Haar 72-jarige man wilde hulp halen, maar kwam ten val en kreeg een hartstilstand.

Zonder juiste uitrusting de bergen in

Een derde van de dodelijke ongevallen in de bergen overkomt senioren, aldus Baks. “Dat zijn vaak mensen met hart- en vaatziekten en zij hebben een slechtere conditie. Boven op een berg is door de hoogte minder zuurstof en is het vaak ook warmer, waardoor mensen onwel kunnen worden. Al die omstandigheden leiden ook tot een verminderde concentratie, waardoor een misstap op de berg zo gemaakt is.”

Onder jongere wandelaars is het aantal dodelijk ongelukken beperkt, maar zij moeten wel vaker gered worden, ziet Baks. “Ze gaan zonder de juiste uitrusting naar boven of onderschatten de duur van de klim. Ook verdwalen jongeren vaker of worden ze overvallen door het weer. Op warme dagen kan het weer in de bergen zomaar omslaan naar onweer.”

Bron: NOS.nl | Foto: Edwin Hagenouw, Reisschrijvers Media

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer