Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Deze zomer zijn er meer ongelukken onder wandelaars in de Europese bergen dan de jaren ervoor. Dat ziet de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Een nieuwe groep onervaren wandelaars klimt steeds vaker de bergen op, merkt directeur Robin Baks. “In coronatijd is wandelen in Nederland enorm populair geworden, vooral onder jongeren tussen 21 en 30 jaar. Deze relatief onervaren wandelaars merken nu dat het terrein in de bergen een stuk minder vergevingsgezind is dan als je in Nederland over een boomwortel struikelt”, zegt hij.

Exacte aantallen heeft de vereniging nog niet. Aan het eind van de zomer wordt de balans opgemaakt. Dat gebeurt in samenwerking met Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse wandelclubs.

Niet alleen bij de groep jonge wandelaars gaat het mis. In het Oostenrijkse Tirol overleed maandag een vijftigjarige Nederlander na een val van tachtig meter van een berg. Een 41-jarige Nederlander kwam een paar dagen eerder om het leven door een val tijdens een bergwandeling in Zwitserland. In juli overleed een 52-jarige vrouw in de bergen van Noorwegen na een val.

Een Nederlands echtpaar overleed zaterdag tijdens een wandeling in een rotsachtig gebied in de Franse regio Ardèche. De vrouw van 66 zou onwel zijn geworden door de hitte en een hersenbloeding hebben gehad. Haar 72-jarige man wilde hulp halen, maar kwam ten val en kreeg een hartstilstand.

Zonder juiste uitrusting de bergen in

Een derde van de dodelijke ongevallen in de bergen overkomt senioren, aldus Baks. “Dat zijn vaak mensen met hart- en vaatziekten en zij hebben een slechtere conditie. Boven op een berg is door de hoogte minder zuurstof en is het vaak ook warmer, waardoor mensen onwel kunnen worden. Al die omstandigheden leiden ook tot een verminderde concentratie, waardoor een misstap op de berg zo gemaakt is.”

Onder jongere wandelaars is het aantal dodelijk ongelukken beperkt, maar zij moeten wel vaker gered worden, ziet Baks. “Ze gaan zonder de juiste uitrusting naar boven of onderschatten de duur van de klim. Ook verdwalen jongeren vaker of worden ze overvallen door het weer. Op warme dagen kan het weer in de bergen zomaar omslaan naar onweer.”

Bron: NOS.nl | Foto: Edwin Hagenouw, Reisschrijvers Media

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer