Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Online caravan of camper kopen? Kijk uit voor oplichters!

Door Edwin Hagenouw | Bron: RTL Nieuws

Misschien heb jij zelf ook wel eens een tweedehands caravan of camper gekocht op een van de online marktplaatsen die ons land rijk is. Is dat allemaal goed gegaan? Dan heb je waarschijnlijk veel geluk gehad blijkt uit een bericht van de Fraudehelpdesk. Op de marktplaatsen schuilen nu namelijk ook veel oplichters die gebruik maken van een nieuwe fraudetruc.

De fraudetruc

Om het vertrouwen te winnen, stuurt een fraudeur via WhatsApp een fotootje van zijn bankpas en ID-bewijs. De koper of verkoper wordt verzocht hetzelfde te doen.

Een opknappertje is al voldoende voor deze oplichting.

De oplichter gaat vervolgens met de buitgemaakte gegevens spullen kopen op rekening van het slachtoffer. Als die daar achterkomt is blokkeren al te laat. En de bankpas en het ID-bewijs van de oplichter blijken achteraf te zijn gestolen, bevestigt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk aan RTL Nieuws na berichtgeving in De Telegraaf.

Vele miljoenen schade

De Fraudehelpdesk heeft dit jaar van dit soort oplichtingen al 372 meldingen gehad. Een derde daarvan vond via campers, caravans en vouwwagens plaats. André Vermeulen van de Fraudehelpdesk vertelt: “De truc op zich is niet nieuw, want het gebeurde voorgaande jaren ook al maar dan met bijvoorbeeld dure telefoons.” Soms wordt de data ook misbruikt om fout geld wit te wassen. Als het slachtoffer geen onschuld kan bewijzen is die medeplichtig, zegt Vermeulen.  De nieuwe truc veroorzaakt volgens de Fraudehelpdesk schade van in de vele miljoenen.

Tip: communiceer niet via Whatsapp

Om fraude te voorkomen heeft Vermeulen een paar tips voor iedereen die veilig spullen wil verkopen via onlineplatforms. Hij zegt: “Nooit je mobiele nummer achterlaten, maar in plaats daarvan je e-mailadres gebruiken. Niet via whatsapp communiceren. En onder geen beding een kopie van je ID-kaart of je bankpas naar iemand sturen.”

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer