Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Online caravan of camper kopen? Kijk uit voor oplichters!

Door Edwin Hagenouw | Bron: RTL Nieuws

Misschien heb jij zelf ook wel eens een tweedehands caravan of camper gekocht op een van de online marktplaatsen die ons land rijk is. Is dat allemaal goed gegaan? Dan heb je waarschijnlijk veel geluk gehad blijkt uit een bericht van de Fraudehelpdesk. Op de marktplaatsen schuilen nu namelijk ook veel oplichters die gebruik maken van een nieuwe fraudetruc.

De fraudetruc

Om het vertrouwen te winnen, stuurt een fraudeur via WhatsApp een fotootje van zijn bankpas en ID-bewijs. De koper of verkoper wordt verzocht hetzelfde te doen.

Een opknappertje is al voldoende voor deze oplichting.

De oplichter gaat vervolgens met de buitgemaakte gegevens spullen kopen op rekening van het slachtoffer. Als die daar achterkomt is blokkeren al te laat. En de bankpas en het ID-bewijs van de oplichter blijken achteraf te zijn gestolen, bevestigt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk aan RTL Nieuws na berichtgeving in De Telegraaf.

Vele miljoenen schade

De Fraudehelpdesk heeft dit jaar van dit soort oplichtingen al 372 meldingen gehad. Een derde daarvan vond via campers, caravans en vouwwagens plaats. André Vermeulen van de Fraudehelpdesk vertelt: “De truc op zich is niet nieuw, want het gebeurde voorgaande jaren ook al maar dan met bijvoorbeeld dure telefoons.” Soms wordt de data ook misbruikt om fout geld wit te wassen. Als het slachtoffer geen onschuld kan bewijzen is die medeplichtig, zegt Vermeulen.  De nieuwe truc veroorzaakt volgens de Fraudehelpdesk schade van in de vele miljoenen.

Tip: communiceer niet via Whatsapp

Om fraude te voorkomen heeft Vermeulen een paar tips voor iedereen die veilig spullen wil verkopen via onlineplatforms. Hij zegt: “Nooit je mobiele nummer achterlaten, maar in plaats daarvan je e-mailadres gebruiken. Niet via whatsapp communiceren. En onder geen beding een kopie van je ID-kaart of je bankpas naar iemand sturen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer