klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Online caravan of camper kopen? Kijk uit voor oplichters!

Door Edwin Hagenouw | Bron: RTL Nieuws

Misschien heb jij zelf ook wel eens een tweedehands caravan of camper gekocht op een van de online marktplaatsen die ons land rijk is. Is dat allemaal goed gegaan? Dan heb je waarschijnlijk veel geluk gehad blijkt uit een bericht van de Fraudehelpdesk. Op de marktplaatsen schuilen nu namelijk ook veel oplichters die gebruik maken van een nieuwe fraudetruc.

De fraudetruc

Om het vertrouwen te winnen, stuurt een fraudeur via WhatsApp een fotootje van zijn bankpas en ID-bewijs. De koper of verkoper wordt verzocht hetzelfde te doen.

Een opknappertje is al voldoende voor deze oplichting.

De oplichter gaat vervolgens met de buitgemaakte gegevens spullen kopen op rekening van het slachtoffer. Als die daar achterkomt is blokkeren al te laat. En de bankpas en het ID-bewijs van de oplichter blijken achteraf te zijn gestolen, bevestigt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk aan RTL Nieuws na berichtgeving in De Telegraaf.

Vele miljoenen schade

De Fraudehelpdesk heeft dit jaar van dit soort oplichtingen al 372 meldingen gehad. Een derde daarvan vond via campers, caravans en vouwwagens plaats. André Vermeulen van de Fraudehelpdesk vertelt: “De truc op zich is niet nieuw, want het gebeurde voorgaande jaren ook al maar dan met bijvoorbeeld dure telefoons.” Soms wordt de data ook misbruikt om fout geld wit te wassen. Als het slachtoffer geen onschuld kan bewijzen is die medeplichtig, zegt Vermeulen.  De nieuwe truc veroorzaakt volgens de Fraudehelpdesk schade van in de vele miljoenen.

Tip: communiceer niet via Whatsapp

Om fraude te voorkomen heeft Vermeulen een paar tips voor iedereen die veilig spullen wil verkopen via onlineplatforms. Hij zegt: “Nooit je mobiele nummer achterlaten, maar in plaats daarvan je e-mailadres gebruiken. Niet via whatsapp communiceren. En onder geen beding een kopie van je ID-kaart of je bankpas naar iemand sturen.”

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer